Wat doet een advocaat?

Wat doet een advocaat?

Advocaat is een veelvoorkomend beroep, waar haast iedereen wel een keer in zijn leven mee in aanraking komt. Maar juist door de algemeenheid van het beroep is er veel dat we niet weten over advocaten. Want wat doet een advocaat nou precies?

Hoe kan je advocaat worden?

Om advocaat te worden moet je een opleiding Rechtsgeleerdheid aan de universiteit volgen. Er zijn negen universiteiten in Nederland waar je zo'nzo´n studie kan volgen. Om toe te treden tot deze opleiding moet je een VWO diploma hebben. In de eerste jaren van je studie leer je de basis over het Nederlands recht en onze wetten, en hoe je deze wetten moet toepassen. Deze basisjaren vallen onder het Bachelortraject van de studie. Iedereen die werkzaam wil zijn binnen het Nederlandse juridische apparaat, moet dit leren. Er is dus geen specifieke advocatenopleiding.

De specialisatie

Als je je Bachelor Recht hebt afgerond, ben je er nog niet.  Je hebt nu de ´opleiding jurist´ gedaan, nu is het tijd voor de ´opleiding advocaat´.  Elke advocaat is namelijk een jurist, maar niet elke jurist is een advocaat. Om advocaat te worden moet je namelijk de Beroepsopleiding Advocaat volgen, een traject van drie jaar dat je volledig bij een advocatenkantoor doet.  Je wordt onder de hoede genomen door een ´echte´ advocaat en je werkt nog onder de titel van advocaat-stagiair. Dit is ook het moment om je te gaan specialiseren, niet alleen als advocaat maar ook in welk soort recht. Je kan als advocaat bijvoorbeeld werken in het strafrecht, ontslagrecht, staatsrecht of arbeidsrecht. Als je klaar bent met de opleiding leg je de eed om toe te treden tot de Orde van Advocaten. Alle advocaten in Nederland zijn lid van deze Orde, waarin beroepsregels staan opgenomen om ervoor te zorgen dat men de juridische bijstand krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Wat doet een advocaat?

Maar hoe ziet die juridische bijstand er eigenlijk uit. Het takenpakket van een advocaat kan heel divers zijn, afhankelijk van de zaak waar hij of zij zich mee moet bezighouden, maar bevat grof geschetst vier kerntaken:

 

  • Adviseren: Een advocaat schakel je in als je een probleem hebt waar je zelf niet uitkomt. Dat kan met een ander persoon zijn, met een bedrijf, met de overheid, noem maarhet op. Een procedure kan uitkomst bieden, maar waarom een juridische procedure starten als er in een eerder stadium misschien wel een oplossing gevonden kan worden? Over deze oplossing en de te nemen juridische weg kan een advocaat je het beste adviseren. Een advocaat wordt daarom ook raadsman genoemd en staat volledig aan jouw kant in het conflict.
  • Bemiddelen: Mocht je er in je conflict niet uitkomen, dan kan een advocaat bemiddelen in het conflict. Daarbij kan een advocaat de contactpersoon zijn tussen de partijen, iets wat bijvoorbeeld gebeurt als twee partijen niet direct met elkaar in contact willen staan.
  • Onderhandelen: Om tot een oplossing te komen die zo bevredigend mogelijk is voor beide partijen, zonder dat daarbij een juridische procedure wordt gestart, moet er onderhandeld worden. Hoe kan het conflict opgelost worden, wie heeft er schuld, hoe kan herhaling in de toekomst voorkomen worden: een advocaat kan optreden als onderhandelaar van zijn of haar klant..
  • Procederen: Zodra het erop aankomt dat de belangen van de klant verdedigd moeten worden in de rechtbank, kan er een beroep worden gedaan op een advocaat om deze verdediging te verzorgen.

Hoeveel verdient een advocaat?

Een veelgehoorde mythe over advocaten is dat ze allemaal veel verdienen. Hoeveel je verdient als advocaat ligt echter erg aan je ervaring. Een beginnend advocaat verdient maandelijks zo'nzo´n €1,926 per maand, terwijl een ervaren advocaat  tegen de €9000 per maand verdient. Gemiddeld verdient een advocaat in Nederland € 4.180 per maand.

Je kunt op Monsterboard naar andere juridische vacatures zoeken.