Is agile werken iets voor jou?
Steeds meer grote bedrijven stappen over op agile werken. Ze worden hierdoor wendbaarder en kunnen zo sneller reageren op klantbehoeftes. Ook zijn er minder vergaderingen en hebben medewerkers meer verantwoordelijkheid. Maar wat betekent deze manier van werken eigenlijk nog meer voor jou? We zetten vier kenmerken op een rij.
Zelfsturende teams
In een agile organisatie werk je in een zelfsturend team. Er zijn twee soorten teams: meerdere disciplines bij elkaar vormen een squad. Zij werken projectmatig en hebben samen een bepaalde opdracht die uitgevoerd moet worden. Daarnaast zijn er werknemers met dezelfde expertise (denk aan IT) bij elkaar en zij vormen chapters. Beide teams hebben geen traditionele sturende manager, maar eerder een coachende manager. Chapters hebben een chapter leader die vaststelt hoe iets vanuit een bepaalde discipline opgepakt wordt. Squads werken met een product owner; degene die de belangen van de klant behartigt, richting geeft en de prioriteiten bepaalt. Als teamlid bepaal je zelf hoe je je werk vervolgens doet.
Scrum-proces
Scrummen is een bepaalde filosofie (leren door doen) die goed past bij agile werken en dus vaak wordt toegepast. Om snel en efficiënt resultaat met elkaar te realiseren, werk je vaak vanuit een scrumproces. Dit begint met het benoemen van de gewenste verandering. Vervolgens wordt besproken op welke producten dit impact heeft en welke teams er dus nodig zijn om dit te realiseren. Een scrum-master coacht dit team in het totale ontwikkelproces. De grote lijnen zijn helder, maar de teams zelf gaan vervolgens aan de slag met de ontwikkeling.
Sprints
Je werkt aan de hand van sprints; korte periodes waarin een bepaalde stap wordt gezet. Iedere paar weken werk je samen met je team aan een deel van de oplossing. Zo ben je altijd concreet bezig en is het steeds mogelijk om bij te sturen. Want niets is vervelender dan maanden ergens mee bezig zijn om er vervolgens achter te komen dat de vraag is veranderd en dus de oplossing eigenlijk geen oplossing meer is. Weggegooid werk wordt met sprints geminimaliseerd.
Dagelijkse stand-up
Goede communicatie met je team staat centraal. Daarom is er een dagelijkse snelle en ‘staande’ meeting waarbij ieder teamlid antwoord geeft op de volgende drie vragen:
- Wat heb jij bereikt sinds de vorige stand-up?
- En wat ga jij bereiken tot de volgende stand-up?
- Wat is je probleem, wat blokkeert je?
- Aan welke oplossing denk je?
Feedback
Omdat je zo nauw samenwerkt met je team is het geven van feedback erg belangrijk. Niet alles gaat meteen goed en dus help je elkaar verbeteren. Uiteindelijk wordt daarmee ook het product of dienst waar je aan werkt beter. Je werkt dus in een veilige en vertrouwde omgeving waar je fouten mag maken om van te leren.