Wanneer begin je over je salaris tijdens een sollicitatiegesprek?

Het is al vaker aan de orde gekomen maar toch is en blijft het voor velen een lastig onderwerp. Geld is niet dé motivator voor een baan, maar onbelangrijk is het ook zeker niet. Uiteindelijk moet de schoorsteen natuurlijk wel blijven roken. Hoe, en vooral wanneer, geef je tijdens een sollicitatiegesprek aan wat je wilt verdienen zonder over te komen als Dagobert Duck?

1. Zorg allereerst dat je je huiswerk gedaan hebt. Oftewel: weet wat andere mensen in een soortgelijke functie verdienen. Handig hierbij zijn de verschillende salariskompassen die te vinden zijn op het internet.

2. Probeer het onderwerp op een zo natuurlijk mogelijke manier aan te snijden, de meeste werkgevers weten namelijk ook wel dat voor niets de zon op gaat. Begin echter bij een eerste gesprek bij een potentiële werkgever niet meteen over geld te praten. Probeer als de werkgever daar uit zichzelf geen informatie over geeft, aan het einde van het gesprek aan te geven binnen welke bandbreedte de functie valt. Geef daarbij aan dat het zowel voor jou als voor de werkgever van belang is te weten of een vervolggesprek zinvol is. Dit om (mogelijk) tijd en energie voor beide partijen te besparen. Verdere details kunnen dan in een later stadium worden uitgewerkt.

3. Gooi niet je eigen glazen in. Noem als het aan jou gevraagd wordt geen concreet bedrag. Stel in plaats daarvan de wedervraag: ‘Wat is gangbaar of waar moet ik ongeveer aan denken?’

4. Staar je niet altijd blind op het vaste (primaire) deel van het salaris, maar kijk ook naar de pensioen- en ziektekostenregeling. Vaak kunnen dergelijke zaken ervoor zorgen dat een in eerste instantie niet al te hoog salaris toch interessant is wanneer je secundaire voorwaarden optelt bij de primaire voorwaarden.

5. Wees zeker van je zaak. Als je toch een bedrag wilt noemen, zorg dan dat je goed kunt onderbouwen waarom je een bepaald bedrag waard bent. Bedenk hierbij: eerlijkheid duurt het langst. Natuurlijk wil iedereen het liefst zoveel mogelijk verdienen, maar als dat niet in verhouding staat tot de prestaties die je kunt leveren, zul je snel door de mand vallen.

6. Mocht het geboden salaris toch niet overeenkomen met hetgeen je zou willen verdienen, maar wil je wel graag werken bij deze werkgever. Probeer dan te snappen waarom het bedrag er nu niet inzit en probeer daar bijvoorbeeld voor de (nabije) toekomst afspraken over te maken. Soms zit het er nu niet in, maar misschien over een half jaar wel. Daarnaast kan een gat in het salaris ook worden gecompenseerd door middel van andere secundaire voorwaarden zoals een opleiding.

7. Wees realistisch: probeer niet het onderste uit de kan te halen. Een 23-jarige Java Developer kan best wat verdienen, maar een Porsche of Ferrari als leaseauto zit er toch echt niet in. Als het een aansprekende werkgever is die jou graag wil hebben en waar je nog een hoop kunt leren, is dit vaak uiteindelijk meer waard!

Vind de leukste vacatures op Monsterboard!

Wanneer je salaris uiteindelijk hebt besproken, kan het zomaar zijn dat het niet aansluit bij wat je voor ogen hebt. Dat is erg jammer, maar er zijn natuurlijk meer interessante banen. Zorg ervoor dat je meerdere gesprekken kunt voeren voor leuke vacatures. Upload je cv op Monsterboard en vergroot je kansen door op meer vacatures te solliciteren.

© Monsterboard.nl/Bas Westland

Bas Westland is directeur van e-people, adviesbureau in werving, selectie en ontwikkeling van professionals en managers in internet, e-business en IT. Bas Westland is tevens columnist van ICT-carrièreblog emploIT.