Salarisonderhandeling - waarom eigenlijk?

Salarisonderhandeling - waarom eigenlijk?

Salarisonderhandeling - waarom?

Met zo veel werkzoekenden is de banenmarkt krap te noemen. Jij hebt een leuke baan, dus waarom zou je om meer vragen? Mensen praten niet graag over hun salaris en ook op de salarisonderhandelingen rust een taboe. Het is een heikel punt dat werknemers liever uit de weg gaan. Maar waarom? Je werkt hard, presteert goed en groeit in je baan. Daar mag je best iets van terug zien. 
 

Waarom onderhandelen?

Je staat er niet zo bij stil, maar het leven bestaat eigenlijk voortdurend uit onderhandelen. Wat zullen we vanavond eten? Naar welke film zullen we gaan dit weekend? Waar gaan we dit jaar naar toe op vakantie? Kom jij bij mij op bezoek, of zal ik dit keer bij jou komen?
Eenvoudige huiselijke zaken waar meningen en belangen soms tegenover kunnen staan en waar je vervolgens uit zult moeten komen. Een onderhandeling die dagelijks terug komt en die we als normaal beschouwen.  

Een salarisonderhandeling is eigenlijk niet veel anders. Jij bent van mening dat je hard gewerkt hebt en vooruit bent gegaan binnen het bedrijf. Graag zie je hier een (financiële) vergoeding voor terug. Je bent immers ook waardevoller voor het bedrijf geworden. Aan de andere kant deze keer niet je partner, maar de manager die niet uit zichzelf geld gaat uitdelen maar wel de beste resultaten wil behalen. Een gesprek over jouw salaris zou jullie beider belangen dichter bij elkaar kunnen brengen.
 

Dat komt volgend jaar wel

En wie wil er nu niet op vooruit gaan? Ieder stapje vooruit, in geld, tijd of secundaire arbeidsvoorwaarden, is mooi meegenomen. Voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn, want je nieuwe salaris vormt vervolgens weer de basis voor een eventuele latere onderhandelingen en heeft uiteindelijk impact op jouw pensioen. Laat je het nu schieten dan zul je volgende keer een kleinere sprong maken. Denk dus niet te gemakkelijk: dat komt volgend jaar wel. Want je kunt een jaar later niet een twee keer zo grote sprong maken.
 

Je manager verwacht het van je 

Wees niet bang voor de reactie van je manager, want iedere manager weet dat hij een gesprek over salaris kan verwachten. Sommige geven het zelf aan tijdens een evaluatie of beoordelingsgesprek, anderen laten de bal bij jou liggen. Als je die niet speelt, zal je niet vooruit gaan. Belangrijk is om je goed voor te bereiden op het gesprek: waarom zou je meer verdienen en wat wil je er precies op vooruit gaan?

Bovendien zegt het initieren van zo'n gesprek iets over jou als werknemer. Als jij goed voorbereid vraagt om een onderhandelingsgesprek, is dat een teken dat jij je zaakjes op orde hebt en met een duidelijke strategie jouw doel probeert te bereiken. Voor de manager een bevestiging dat je gestructureerd werkt en deze werkwijze ook op de werkvloer laat zien.