Waarom werkgevers niet reageren na een sollicitatiegesprek

Waarom werkgevers niet reageren na een sollicitatiegesprek

Afgewezen worden is nooit leuk, zeker niet als je de sollicitatie goed voorbereid hebt. Je hebt veel tijd besteed aan het schrijven van een goed cv en een sterke sollicitatiebrief, je kwam voorbereid en op tijd naar je sollicitatiegesprek en voor je gevoel ging het sollicitatiegesprek zelf ook goed.
Dus hoe frustrerend en oneerlijk is het als je vervolgens na je gesprek niets meer hoort van het bedrijf?

Uit onderzoek onder werkzoekenden blijkt dat het vaak voorkomt dat bedrijven niet altijd netjes omgaan met het geven van een respons op een sollicitatie. Dit tot grote frustratie van de jullie: meer dan de helft vindt dat bedrijven beter om moeten gaan met reacties op sollicitaties. Maar het komt ook voor dat recruiters niet reageren als je al op gesprek geweest bent, nog meer ergernis voor jou als werkzoekende.
 

Waarom reageren bedrijven niet?

En wat kan je doen als dit jou overkomt?

1. Ze zijn gewoon niet geïnteresseerd

De reden Laten we eerst de meest voor de hand liggende reden afstrepen: ook al dacht je dat jij het sollicitatiegesprek heel goed ging, er was iemand anders die een nog betere klik had met de recruiter. En in plaats van je te bellen of je een nette afwijzingsemail te sturen, is er gekozen voor de optie om helemaal niet te reageren.

 

2. Ze zijn nog bezig met het sollicitatieproces/ onderhandelingen

De reden Misschien was je een van de eersten die op gesprek mocht komen en voert de recruiter nog tien gesprekken. Je kan je voorstellen dat hij of zij hier wel even mee bezig is. Het is netjes als jouw contactpersoon je hierover inlicht, maar je kan tijdens je sollicitatiegesprek ook zelf vragen naar de verwachte responstijd. Als je weet hoe lang je op bericht moet wachten kan je zelf de keuze maken of je al verder gaat solliciteren of dat je de reactie afwacht.

 

 

3. De positie is komen te vervallen of is ‘on hold’ gezet

De reden Misschien kreeg het bedrijf onverwacht te maken met een kleiner budget waardoor er banen geschrapt moeten worden. En dat nét na jouw eerste sollicitatiegesprek. Hierdoor kan het sollicitatieproces tijdelijk stop gezet worden.
Een ander scenario kan zijn dat het bedrijf middenin een onvoorziene reorganisatie zit en nog niet de details van benodigde medewerkers heeft uitgewerkt.
In beide situaties is het wel zo netjes als jij hierover wordt ingelicht, maar in de praktijk gebeurt het niet altijd.

 

 

4. Ze zijn gewoon onbeleefd

De reden In de huidige markt waar voor sommige functies honderden reacties binnenkomen, kan het heel goed zijn dat een bedrijf veel sollicitanten heeft gesproken. En nu hebben ze geen tijd of geen zin om iedereen individueel antwoord te geven.

 

 

 

De oplossing als recruiters niets laten horen

Over het algemeen wordt tijdens een sollicitatiegesprek duidelijk aangegeven wanneer je terugkoppeling mag verwachten. Wordt dit niet besproken tijdens het gesprek, stel dan zelf de vraag.
Wanneer je na de afgesproken datum nog niets gehoord hebt, neem dan contact op met je contactpersoon. Er kan een goede reden zijn waarom je nog niets gehoord hebt. Geef het bedrijf de gelegenheid om de situatie uit te leggen, misschien is er wel iemand ziek?

Stuur een nette e-mail dat je nog niets gehoord hebt en dat je had begrepen op X-X-datum een terugkoppeling te krijgen. Maar de beller is altijd sneller én een belletje is lastiger te negeren dan een e-mail. Krijg je jouw contactpersoon op geen enkele manier te pakken? Dan hebben ze je eigenlijk een dienst bewezen: als een bedrijf zo omgaat met mensen wil je daar toch helemaal niet meer werken?