Een uitgebreid voorbeeld van een sollicitatiebrief vrijwilligerswerk

Een uitgebreid voorbeeld van een sollicitatiebrief vrijwilligerswerk

Een goede motivatiebrief vrijwilligerswerk verschilt niet veel van een gewone sollicitatiebrief. Of je nou betaald wordt of niet, een recruiter zal altijd op zoek zijn naar de beste persoon voor de klus.

Het is wel zo dat enthousiasme bij een sollicitatie voor een vrijwilligersfunctie nóg belangrijker is dan bij betaalde functies. Je dient immers in een aantal alinea's te laten weten waarom je zo graag op vrijwillige basis wilt werken en waarom jij van alle andere kandidaten de beste keuze bent. Pas het voorbeeld sollicitatiebrief vrijwilligerswerk aan zodat het op jouw situatie aansluit en scoor de job die je wilt.

Download de gratis template sollicitatiebrief vrijwilligerswerk.

 

MS doc

 

Voorbeeld sollicitatiebrief voor vrijwilligerswerk

Geachte heer/mevrouw (achternaam),

Ik ben al enige tijd op zoek naar een vrijwilligersfunctie die aansluit bij mijn werk- en levenservaring. Uw vacature voor (functietitel) op Monsterboard.nl heeft gelijk mijn aandacht getrokken en na telefonisch contact met uw collega (voor- en achternaam) ben ik ervan overtuigd geraakt dat ik een waardevolle medewerker ben voor uw organisatie.

 

Inleiding: Begin door aan te geven waar je de vacature hebt gevonden en laat gelijk weten dat je ervan overtuigd bent de juiste persoon voor de functie te zijn. Het is altijd handig om van te voren het bedrijf te onderzoeken en contact op te nemen voor meer informatie. Vermeld dit ook in je introductie, want dit geeft aan dat je proactief bent; een kwaliteit die bij elke vrijwilligersfunctie gewaardeerd wordt.

 

Tips: 

  • Hou je introductie bondig, je motivatie en vaardigheden komen later aan bod.
  • Neem de tijd om het bedrijf en zijn cultuur goed te leren kennen. Je kunt je taalgebruik dan naar behoren aanpassen.

 

Ik zie het als een aanvulling op mijn leven om ouderen bij te staan en hun dag en mijn dag net dat stukje mooier te maken. Of ik nou één-op-één met iemand een dag erop uit ga of een team vrijwilligers aanstuur om een uniek evenement op te zetten, mijn kennis en ervaring helpen me om een aangename en ontspannende dag te organiseren. Ik ben daarnaast zeer creatief in het bedenken van oplossingen en mogelijkheden om de activiteiten leuker en makkelijker te laten verlopen.

 

Motivatie: Dit voorbeeld gaat uit van een vacature bij een stichting voor ouderen. Dit pas je uiteraard aan naar je eigen situatie, maar laat de grote lijnen staan: laat weten wat jij voor de organisatie kunt betekenen door twee of drie van je kwaliteiten te noemen. Deze kwaliteiten dienen aan te sluiten op de vacaturevereisten zodat de recruiter bij de eerste alinea al geïnteresseerd raakt.

 

Tip: 

  • Organisaties en instellingen die met vrijwilligers werken, hebben vaak behoefte aan mensen die meerdere taken uit kunnen voeren. Probeer te bedenken welke taken niet in de functieomschrijving staan maar wel van belang zouden kunnen zijn en probeer ook hier op in te spelen.

 

Tijdens mijn studie (naam studie) heb ik sociale vaardigheden geleerd die in mijn latere functies als (functietitel) en (functietitel) zeer van pas zijn gekomen. Dezelfde vaardigheden zullen mij helpen om een uitstekende begeleider en organisator bij (bedrijfsnaam) te zijn. Leiding geven, het opzetten en begeleiden van grote projecten en administratieve taken behoren tot mijn takenpakket bij mijn huidige werkgever, (naam werkgever). Voor een uitgebreid overzicht van mijn opleidingen en werkervaring verwijs ik u graag naar mijn bijgevoegde cv.

 

Waarom geschikt: Geef twee of drie voorbeelden van opleidingen of werkervaring die jou uitermate geschikt voor de functie maken. Vertel hoe je hiermee meerwaarde geeft aan het bedrijf waar je voor solliciteert. Bij vrijwilligersvacatures gaat het er des te meer om dat je er qua persoonlijkheid uitspringt ten opzichte van andere kandidaten. Gebruik daarbij zoveel mogelijk jouw eigen woorden in combinatie met termen uit de vacatureomschrijving.

 

Tip: 

  • Benoem alleen de belangrijkste punten, voor een uitgebreid overzicht van je werkervaring verwijs je naar je cv

 

Ik kom graag uw vrijwilligersteam ondersteunen met mijn kennis en ervaring en ik zou dan ook graag een afspraak voor een vervolggesprek willen maken.

 

Afsluiting: De slotalinea hoort bondig en enthousiast te zijn. Vermeld nogmaals dat je de vacature graag vervult en geef aan wat je als vervolgstap verwacht. Hou het bij één of twee zinnen die de recruiter ertoe aansporen je uit te nodigen voor een gesprek.

 

Tips: 

  • Vermijd twijfelwoorden en -uitdrukkingen zoals "hopende op" en "in afwachting van". Deze clichés komen afwachtend en timide over.
  • Wees niet bang om naar een vervolggesprek te vragen, dit is immers het doel van je brief en getuigt juist van een zelfverzekerd karakter.

Met vriendelijke groeten,
Jouw naam

Sla je sollicitatiebrief vrijwilligerswerk op in je account en ga verder met tips voor cv's of tips voor je sollicitatiegesprek.

 

Je kunt natuurlijk ook verder zoeken naar goede doelen vacatures.