Voorbeeld vragen sollicitatiegesprek: techniek
Houd je zenuwen onder controle en beantwoord sollicitatiegesprek vragen voor technici als een pro.
Zoek jij een baan in de sector techniek en wil je graag je sollicitatiegesprek voorbereiden? Dan ben je aan het juiste adres. Bij Monsterboard begrijpen we heel goed dat een sollicitatiegesprek wat kriebels in je buik kan opwekken. Daarom hebben wij voorbeeld sollicitatievragen verzameld special voor technici. Dus of je nu een onderhoudstechnicus, luchtvaarttechnicus, landbouwtechnicus, installatietechnicus, elektrotechnicus, machine-operator, hardware engineer of technisch coördinator bent, onze tips helpen je een succesvol sollicitatiegesprek te voeren.
Welk technisch beroep je ook hebt, jij bent specialist in jouw vak. Als technici heb je wellicht veel kennis over gereedschap, voertuigen, mechanische of elektrische apparatuur en computers. Je maakt schetsen, onderhoud werktuigen of repareert apparatuur. Toon je kunde en wijsheid tijdens een sollicitatiegesprek en vertel duidelijk welke vaardigheden en kwaliteiten jij bezit. Wees zelfverzekerd en bereid je voor met de volgend voorbeeld sollicitatiegesprek vragen en antwoorden. Onze antwoorden geven een voorbeeld dat misschien niet het exacte technische beroep is dat jij uitoefent, maar ze geven je een duidelijk idee van hoe je kunt antwoorden.
Vragen sollicitatiegesprek: techniek
- Waarom wil je een baan in de techniek?
- Hoe belangrijk zijn veiligheidsrichtlijnen volgens jou?
- Hoe zorg je voor precisie in je werk?
- Ben je ooit een technisch probleem tegengekomen die je niet hebt kunnen oplossen?
- Waarom is het belangrijk om gegevens over klanten en hun servicegeschiedenis bij te houden, en hoe doe jij dit?
- Hoe ga je om met ongeduldige klanten?
Vragen sollicitatiegesprek: techniek - vraag #1: Waarom wil je een baan in de techniek?
Een werkgever stelt een vraag zoals deze om te leren wat jou motiveert en waarom je hebt gesolliciteerd op de functie. Je antwoord is persoonlijk en kan hierdoor niet goed of fout zijn. Wel kun je punten scoren bij je mogelijke nieuwe werkgever door de volgende tips te volgen:
- Vertel waarom jij gekozen hebt voor de sector techniek.
- Vertel welke opleidingen en cursussen je gevolgd heb om professional te worden in jouw beroep.
- Laat je enthousiasme voor het werk zien.
Hoe je kunt antwoorden
"Als kind was ik altijd gefascineerd door technologie. Ik haalde oude radio's, telefoons en computers uit elkaar. Gewoon om te kijken hoe het er van binnen uitzag. Uiteindelijk begon ik mijn eigen computers te bouwen. Hierom ben ik computer science en engineering gaan studeren. En ik heb ook een paar cursussen gevolgd in technische informatica. Ik heb geleerd hoe ik mijn ontwerp ideeën voor nieuwe hardware kan uittekenen, en ik heb de vaardigheden organiseren, oog voor detail en zelfsturing verder ontwikkelt."
"Wat begon als een interesse om de binnenkant van computers te bekijken, is doorgegroeid tot een passie om de beste hardware te ontwerpen. Ik vind het superleuk om mijzelf en andere hardware engineers te overtreffen. Om te onderzoeken wat de valkuilen waren van je vorige product, zodat je nog betere kunt ontwerpen."
Vragen sollicitatiegesprek: techniek - vraag #2: Hoe belangrijk zijn veiligheidsrichtlijnen volgens jou?
Voor veel beroepen in de techniek is het belangrijk dat jij je aan de veiligheidsregels houdt om ongelukken en verwondingen te voorkomen. Als elektrotechnicus wil je niet geëlektrocuteerd worden en als lasser moet je jouw ogen beschermen tegen vonken. Bovendien kan jij of je werkgever een flinke boete krijgen als jij je niet aan de veiligheidsvoorschriften houdt.
- Toon dat veiligheid belangrijk voor jou is.
- Vertel hoe jij je aan de regels houdt en je verstand gebruikt.
Hoe je kunt antwoorden
"Veiligheid is erg belangrijk voor me en ik doe mijn best om altijd de veiligheidsrichtlijnen te volgen. Ondanks dat ik al jaren werk als lasser controleer ik nog steeds alle veiligheidsregels voordat ik aan een nieuw project begin. Ik draag altijd een veiligheidsbril, lashelm, beschermende kleren, gehoorbescherming en handschoenen. Als de ruimte waarin ik werk niet goed geventileerd is, draag ik adembescherming zoals een filtermasker. Ook kijk ik waar de dichtstbijzijnde brandblusser hangt, mocht ik deze nodig hebben. Daarnaast ben ik natuurlijk bereid om op veiligheidstrainingen te volgen als dit nodig is."
Vragen sollicitatiegesprek: techniek - vraag #3: Hoe zorg je voor precisie in je werk?
Als technicus werk je soms aan complexe apparaten, motoren, voertuigen of computers. Het is voor je mogelijke nieuwe werkgever belangrijk dat jij zorgvuldig en nauwkeurig te werk gaat.
- Vertel hoe jij aan je werk begint en zorgt voor precisie.
- Leg uit wat jij doet om up-to-date te blijven in de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw beroep.
Hoe je kunt antwoorden
"Ik begrijp dat hoe langer ik doe over een project, hoe meer dat het bedrijf kost. Ik probeer daarom om fouten te voorkomen en neem de tijd om het probleem duidelijk vast te stellen – ik ben kritisch en bekijk het probleem vanuit meerder perspectieven. Met mijn aantekeningen maak ik een plan van aanpak voordat ik begin. Doordat ik mijn tijd neem, kan ik het project in een keer afronden zonder fouten te maken die ik vervolgens moet repareren."
"Gelukkig kan ik erg goed gefocust werken waardoor ik niet snel domme foutjes maak zoals de verkeerde elektrische componenten met elkaar verbinden. Ik ben niet bang om hulp te vragen aan collega's of leidinggevende om ervoor te zorgen dat ik op de beste manier te werk ga. Ook volg ik af en toe een training of cursus over elektrotechniek om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen."
Vragen sollicitatiegesprek: techniek - vraag #4: Ben je ooit een technisch probleem tegengekomen die je niet hebt kunnen oplossen?
Maak je geen zorgen, dit is geen strikvraag. Een werkgever stelt een vraag zoals deze om te zien hoe jij bent onder druk en hoe je problemen aanpakt. Hij of zij verwacht echt niet dat je perfect bent.
- Vertel hoe jij problemen aanpakt.
- Leg uit wat je doet als je een probleem niet zelf kunt oplossen.
- Gebruik een verhaal uit je werkgeschiedenis en vertel wat je van de situatie geleerd hebt.
Hoe je kunt antwoorden
"Als onderhoudsmonteur weet je nooit precies welk probleem je gaat tegenkomen. Vlak na het afronden van mijn opleiding Monteur Service en Onderhoud Installatietechniek, begon ik aan mijn eerste baan bij een bedrijf dat zorghulpmiddelen ontwerpt, creëert en onderhoudt. Ik kwam bij een klant thuis waarvan de traplift kapot was gegaan. Ik ging alle mogelijkheden langs, testte de traplift meerdere keren. Maar wat ik ook deed, er kwam geen beweging in."
"Omdat het mijn eerste baan was, en de eerste keer dat ik een probleem tegen kwam die ik niet gemakkelijk kon oplossen, raakte ik een beetje in paniek. Maar ik bleef duidelijk communiceren met de vrouw waarbij ik thuis was. Zij had gelukkig heel veel begrip. Ik heb mijn baas gebeld en hem de situatie uitgelegd. Een aantal minuten later kwam een ervaren collega mij helpen. Het bleek dat ik een elektrisch draad niet had verbonden. Ik heb hiervan geleerd om kalm te blijven en te letten op alle details – deze zijn erg belangrijk in de techniek!"
Vragen sollicitatiegesprek: techniek - vraag #5: Waarom is het belangrijk om gegevens over klanten en hun servicegeschiedenis bij te houden, en hoe doe jij dit?
Of je nu machines repareert in een fabriek of bij klanten thuis, door gegevens bij te houden help je jouw leidinggevende begrijpen wat je gedaan hebt. Plus je collega technicus die na jou komt kan gemakkelijk zien hoe vaak er al aan de machine gewerkt is en wat er de voorgaande keren vervangen of gerepareerd is.
- Laat zien dat jij begrijpt dat nauwkeurig gegevens bijhouden belangrijk is.
- Toon dat je geordend bent.
Hoe je kunt antwoorden
"Als je bij een klant aankomt waar collega's eerder zijn geweest, is het superhandig als je een gedetailleerd overzicht hebt van het werk dat al gedaan is. Hierdoor weet je welke onderdelen al zijn vervangen en kun je problemen elimineren waardoor je sneller het probleem diagnosticeert en repareert. Daarom houd ik altijd nauwkeurig bij wat ik gedaan heb bij een klant. Zodat de volgende onderhoudsmonteur – of ik dat nu ben of een collega – precies weet hoe het apparaat is onderhouden. Overigens maak ik ook gebruik van de nieuwste technologieën om data van klanten te beschermen en privé te houden."
Vragen sollicitatiegesprek: techniek - vraag #6: Hoe ga je om met ongeduldige klanten?
In veel technische beroepen heb je te maken met klanten. De werkgever wil daarom weten of jij klantgericht bent en hoe je met lastige klanten omgaat.
- Laat zien dat jij klantgericht bent.
- Gebruik een voorbeeld uit je verleden om te laten zien hoe jij met lastige klanten omgaat.
Hoe je kunt antwoorden
"Als werker in de Information Technology (IT) kwam ik een keer bij een bibliotheek aan waar de computers niet meer werkte. Er waren veel bezoekers die de computers wilden gebruiken en bij de bibliothecaris hadden geklaagd. Hierdoor was zij geïrriteerd en ongeduldig. Ik heb duidelijk aan haar, en aan de klagende bezoekers, uitgelegd hoe ik ter werk ga om het probleem vast te stellen en op te lossen. Doordat ik rustig bleef en duidelijk communiceerde gaf iedereen mij de tijd om aan het probleem te werken. Hierdoor had ik het binnen een mum van tijd opgelost. De ongeduldigheid van de bibliothecaris vatte ik niet persoonlijk op – als bezoekers steeds bij mij komen klagen zou ik ook geïrriteerd zijn."
Vind technische vacatures bij Monsterboard
Als werker in de techniek ben jij specialist met veel handige kwaliteiten en talenten. Met behulp van onze voorbeeldvragen en antwoorden reageer jij vast indrukwekkend op gestelde vragen. Sollicitatiegesprek techniek en advies – én meer carrière tips – vind je op onze website. Maak een profiel aan op Monsterboard en wij sturen advies plus de nieuwste vacatures in jouw vakgebied door naar je e-mail.