Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak
Met deze voorbeeld vragen: sollicitatiegesprek schoonmaak houden aspirerende schoonmakers het sollicitatieproces op orde.
Nadat je jouw cv en sollicitatiebrief hebt opgestuurd, is het wachten op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Zelfs de meest ervaren sollicitanten krijgen zo nu en dan vreemd gevoel in hun maag wanneer ze hun wekgeschiedenis aan een recruiter moeten toelichten. Maar een sollicitatiegesprek hoeft helemaal niet zenuwslopend te zijn. Met deze voorbeeld vragen, sollicitatiegesprek: schoonmaak kunnen aspirerende schoonmakers hun antwoorden alvast op een rijtje zetten.
Schoonmakers zijn tegenwoordig overal te vinden: in scholen, bedrijven en natuurlijk ook privéwoningen. Sommige schoonmakers werken als ZZP’ers: zij zijn hun eigen baas en moeten zelf op zoek naar cliënten. Anderen werken voor een uitzendbureau: de cliënten en schoonmaakspullen ontvangen zij van hun werkgevers. Sommigen specialiseren zich in lichte opknapbeurten; anderen gebruiken zwaarder geschud voor grondige reiniging.
Schoonmakers zijn de hele dag door in de weer. Ze werken met zware apparatuur en moeten zo nu en dan een ladder of trap beklimmen. Ze moeten dan ook voorzichtig zijn dat ze zichzelf niet bezeren. Tijdens het sollicitatiegesprek proberen recruiters te ondervinden of sollicitanten deze verantwoordelijkheden aankunnen. Met de volgende voorbeeld sollicitatievragen laten schoonmakers een goede indruk achter.
Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak
- Waarom wil je werken als schoonmaker?
- Hoe zouden vorige werkgevers jou omschrijven?
- Hoe ga je om met een ontevreden werkgever of client?
- Hoe zorg je dat je jouw taken op tijd af hebt?
- Hoeveel ervaring heb je?
Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak – vraag #1: Waarom wil je werken als schoonmaker?
Recruiters zijn niet op zoek naar sollicitanten die alleen geïnteresseerd zijn in geld verdienen. In tegendeel: ze willen weten waarom je juist voor dit vakgebied koos. Vertel indien mogelijk een persoonlijk verhaal. Het zijn immers de kleine details die jou van andere sollicitanten zullen onderscheiden. Tijdens het sollicitatiegesprek moeten sollicitanten proberen een sterke indruk achter te laten op de recruiter. Hoe sterker de indruk die een sollicitant achterlaat, des te groter de kans dat een recruiter hen zal herinneren.
- Deel persoonlijke details, want die maken jouw verhaal uniek.
- Leg uit waarom jouw interesses jou een effectieve logistiek medewerker maken.
Hoe je kunt antwoorden
“Ik kom uit een groot gezin en werd opgevoed door zeer nette ouders. Als je met zoveel mensen in een huis woont, moet je wel net zijn. Anders wordt het zo’n puinbak in huis dat je niet meer weet waar je het moet zoeken. Van kinds af aan hielp ik met opruimen: stofzuigen, dweilen, afwassen. Noem maar op. Ik vond dit leuk, actief en ontspannend werk. Bovendien was ik er altijd erg goed in. Ik ben georganiseerd, gedreven en houd van multitasken. Deze kwaliteiten komen tijdens iedere opdracht goed van pas. Tot slot ben ik een expert op het gebied van schoonmaakspullen. Zo weet ik welke stofzuigermodellen niet deugen, en welk afwasmiddel het beste werkt. Door altijd de juiste apparatuur bij mij te hebben, lever ik altijd hoge kwaliteit.”
Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak – vraag #2: Hoe zouden vorige werkgevers jou omschrijven?
Schoonmakers krijgen toegang tot locaties die anders verboden toegang zouden zijn. Thuisschoonmakers hebben toegang tot privéwoningen, waar ze slaapkamers en badkamers opmaken. Facilitair medewerkers hebben toegang tot kantoorpanden en ziekenhuizen, waar gevoelige informatie wordt bewaard. Recruiters willen zeker weten dat schoonmakers vertrouwbaar zijn en zullen daarom vragen om referenties van vorige werkgevers.
- Geef indien mogelijk referenties van vorige werkgevers.
- Leg uit waarom werkgevers jou ten alle tijden kunnen vertrouwen.
Hoe je kunt antwoorden
“Voor referenties verwijs ik u naar mijn cv. Daar staan de emailadressen en telefoonnummers van drie van mijn vorige werkgevers: twee families en een uitzendbureau. Als u met hen contact opneemt, zullen zij u een eerlijke en uitgebreide beschrijving van mijn persoonlijkheid en werkhouding geven. Het opbouwen en behouden van werkgever-werknemer relaties vind ik heel belangrijk. Ik ben altijd beleefd en op tijd en pas mij aan op mijn werkgever. Als zij sociaal zijn, ben ik dat ook. Zo niet, dan focus ik op mijn werk. Een paar jaar lang werkte ik als schoonmaker voor een familie in de buitenstad. Tijdens deze periode bouwde ik een goede band met hen op. Ik was altijd op tijd en wist al mijn taken te vervullen. Deze familie waardeerde mijn ijverigheid, vriendelijkheid en vindingrijkheid. Ze waren zo tevreden met mijn diensten dat zij mijn contactgegevens doorgaven aan kennissen.”
Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak – vraag #3: Hoe ga je om met een ontevreden werkgever?
Zelfs de ijverigste schoonmaker krijgt zo nu en dan te maken met een ontevreden werkgever. De werkgever kan bijvoorbeeld klagen over het feit dat een schoonmaker te laat of zelfs helemaal niet kwam opdagen, of dat ze hun werk niet goed hebben gedaan. De recruiter wilt weten hoe een schoonmaker omgaat met dit soort klachten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat schoonmakers voor zichzelf opkomen als werkgevers hen onterecht beschuldigen.
- Geef een concreet voorbeeld van een conflict met een vorige werkgever.
- Leg uit hoe je dit conflict wist op te lossen.
Hoe je kunt antwoorden
“Een paar weken geleden had ik een afspraak om een gezinswoning schoon te maken. Wij hadden afgesproken dat ik om acht uur ’s ochtends bij hen voor de deur zou staan. Helaas was ik een half uur te laat. Dat was slordig, maar er was wel een reden voor. Mijn auto wilde niet startte en ik moest de metro nemen. De metro liep vast op een punt waar ik geen internetverbinding had en dit betekende dat ik de familie niet op tijd kon informeren. Toen ik het verhaal aan hen uitlegde, begrepen zij mij echter. Daarnaast werkte ik een uur onbetaald langer door om het goed te maken. Toen de woning helemaal schoon was, was alles vergeven.”
Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak – vraag #4: Hoe zorg je dat je jouw taken op tijd afhebt?
De recruiter wilt weten hoe je te werk gaat en wat jouw werkwijze onderscheidt van andere sollicitanten. De recruiter kan hypothetische vragen stellen om hier inzicht op te krijgen. De recruiter wil er bijvoorbeeld zeker van zijn dat een schoonmaker daadwerkelijk zijn of haar werk doet en geen klusjes over het hoofd ziet. Schoonmaakservices proberen een bepaalde kwaliteit te leveren. Deze organisaties zijn niet op zoek naar werknemers die hun taken afranselen om zo sneller klaar te zijn en geld te verdienen.
- Leg uit welke technieken of werkhoudingen jou onderscheiden van anderen.
- Benadruk dat je geeft om kwaliteit en nooit een taak afranselt.
Hoe je kunt antwoorden
“Ik ben altijd al goed geweest in multitasken. Als je je klusjes goed organiseert, kun je in korte tijd een hoop voor elkaar krijgen. Terwijl de vaatwasser de vaat doet, ben ik aan het stofzuigen. Terwijl de vloer in een woonkameer opdroogt na het dweilen, duik ik de badkamer in. Iedere woning of faciliteit is anders en dat betekent dat je iedere schoonmaak op een compleet andere manier moet indelen. In plaats van blindelings beginnen met schoonmaken, loop ik eerst de locatie door en maak ik een strijdplan. Pas dan begin ik.”
Vragen sollicitatiegesprek: schoonmaak – vraag #5: Hoeveel ervaring heb je?
Omdat schoonmaakvacatures niet altijd om een cv vragen, zullen recruiters dikwijls vragen naar werkervaring. Hoe lang ben je al werkzaam als schoonmaker? Waar heb je in het verleden schoongemaakt? Ben je alleen bekend met woningen, of heb je ook ervaring met scholen, vliegvelden en kantoorpanden? Heb je een bepaalde cursus gevolgd, of heb je de kneepjes van het vak aan jezelf geleerd? Geef een zorgvuldig antwoord. Op deze manier krijgt de recruiter ook een beeld van je communicatieve vaardigheden.
- Verschillende werkgevers gehad? Benadruk indien mogelijk je diverse achtergrond.
- Cursus gevolgd? Leg uit hoe jouw ervaringen jou van de competitie onderscheiden.
Hoe je kunt antwoorden
“Ik ben al meer dan twintig jaar werkzaam als schoonmaker. In deze tijd heb ik allerlei verschillende werkgevers gehad. Zo ben ik bekend met het schoonmaken van gezinswoningen, restaurants, nachtclubs, vliegvelden en kantoorpanden. Elke locatie vereist unieke vaardigheden en apparatuur. Ook heb ik verschillende opleidingen gevolgd. Ik begon met een basisopleiding schoonmaken van de SVS, voor kantoorachtige omgevingen. Die basis versterkte ik met een cursus facilitair medewerking.”
Schoonmaak vacatures vind je op Monsterboard
Dat waren ze dan, de voorbeeld vragen, sollicitatiegesprek: schoonmaak. Weet echter dat recruiters nog veel meer andere vragen zouden kunnen stellen. Hoe meer je je voorbereidt, des te beter het sollicitatiegesprek zal lopen. Nu je een beeld hebt van wat je te wachten staat tijdens het sollicitatieproces, is het hoog tijd om te solliciteren. Schoonmaak vacatures vind je via Monsterboard. Maak een gratis profiel aan op onze website om je zoektocht naar een nieuwe baan te beginnen.