Voorbeeld Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht

Word een meester in het beantwoorden van sollicitatievragen met deze voorbeeld vragen en antwoorden voor leerkrachten.

Als leerkracht breng je kennis over en ben je verantwoordelijk voor het creëren van een veilige leeromgeving voor al je leerlingen. Werk je in het basisonderwijs, dan moet je ook nog eens les kunnen geven in meerdere vakken zoals rekenen, taal, aardrijskunde, geschiedenis, gym, muziek en handvaardigheid. Het is niet gemakkelijk werk, dus je moet mogelijke werkgevers laten zien dat jij de baan aan kan door sterke antwoorden te geven op sollicitatievragen. Als jij solliciteert naar leerkracht vacatures, word je wellicht uitgenodigd voor een leerkracht sollicitatiegesprek. Het is normaal om je hier wat zenuwachtig voor te voelen. Je wilt immers een goede indruk achterlaten, net zoals je cv en sollicitatiebrief hebben gedaan.

Om je te helpen in je voorbereiding op je sollicitatiegesprek, hebben wij voorbeeld sollicitatievragen en antwoorden voor leerkrachten bij elkaar verzameld. Lees ze door, bereid je eigen antwoorden voor en stap met een goed gevoel je sollicitatiegesprek in.

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht

  1. Waarom wil je werken op deze school?
  2. Welke eigenschappen maken jou een goede leerkracht?
  3. Kun je een voorbeeld geven van hoe jij leren leuk maakt?
  4. Hoe ga je om met een leerling die liever speelt dan oplet?
  5. Hoe betrek je de ouders van een leerling?
  6. Wat doe je als je ziet dat een kind gepest wordt?

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht - Vraag #1: Waarom Wil Je Werken Op Deze School?

Een werkgever wil iemand aannemen die oprecht geïnteresseerd is in de vacature en zijn school, en niet iemand die voornamelijk geïnteresseerd is in zijn salaris. Leg uit om welke redenen jij bij deze school wilt werken en houdt de volgende punten in gedachten:

  • Vertel waarom je leerkracht bent geworden.
  • Doe van tevoren onderzoek naar de school en toon tijdens het gesprek je interesse.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik heb altijd al geweten dat ik met kinderen wil werken en heb daarom de studie pedagogiek gedaan. Na mijn studie heb ik besloten om leerkracht te worden op het basisonderwijs en heb daarom ook nog de pabo-opleiding gevolgd. Uw school biedt veel individuele aandacht aan kinderen en ik vind dat belangrijk. Iedereen is anders en een lesmethode kan voor het ene kind goed werken terwijl het voor het andere kind juist niet effectief is. Ik kom graag op uw school werken om bij te dragen in deze unieke manier van lesgeven."

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht - Vraag #2: Welke Eigenschappen Maken Jou Een Goede Leerkracht?

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als leerkracht weet de werkgever al welke opleiding je hebt afgerond en waar je werkervaring hebt opgedaan. Tijdens het gesprek wil de werkgever je graag beter leren kennen op een persoonlijk niveau.

  • Benoem welke vaardigheden jij bezit.
  • Benoem hoe deze vaardigheden hebben geleid tot succes in je werkgeschiedenis.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik ben accuraat, een goede luisteraar en heb veel doorzettingsvermogen. Ook heb ik veel energie wat helpt in de omgang met jonge kinderen. Ik ben creatief en verzin graag gekke opdrachten om de kinderen te inspireren en motiveren. In mijn vorige baan gaf ik bijvoorbeeld ochtendgymnastiek om de kinderen goed wakker te krijgen, of ik laat de kinderen een nieuwe kaft ontwerpen met papier en kleurpotloden voor een boek dat ik voorlees."

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht - Vraag #3: Kun Je Een Voorbeeld Geven Van Hoe Jij Leren Leuk Maakt?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen zich ontwikkelen. Maar dat wil niet zeggen dat elk kind ook graag met zijn neus in de boeken zit om te leren. Leg uit hoe jij leren leuk maakt voor iedereen in je klas.

  • Toon dat je het belangrijk vindt om leerlingen te motiveren.
  • Geef voorbeelden uit je werkgeschiedenis.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik doe altijd mijn best om de les voor elke leerling leuk te maken. Een leerling die de lesstof snel oppikt, mag van mij rustig zelfstandig werken. Als hij of zij klaar is met de lesstof geef ik extra opdrachten. Vaak geef ik extra opdrachten die totaal anders zijn en creativiteit aanmoedigt, zoals kalligrafie of presentaties leren maken in Power Point. Daarnaast probeer ik bij mijn lessen buiten de kaders te denken. Bij een les over de natuur gaan we naar buiten en bij een les over geschiedenis kom ik in middeleeuwse kleding naar school."

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht - Vraag #4: Hoe Ga Je Om Met Een Leerling Die Liever Speelt Dan Oplet?

Jonge leerlingen hebben het recht om kinds te zijn en veel te spelen, maar ze komen natuurlijk naar school om ook wat te leren. Leg aan je werkgever uit hoe jij elke leerling bij de les betrekt.

  • Gebruik de STAR-methode voor het beantwoorden van deze vraag.
  • Gebruik een voorbeeld uit het verleden om je kunnen aan te tonen.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Op mijn vorige basisschool gaf ik les aan groep zes. In deze klas zat een meisje die hield van aandacht, spelen en grapjes maken. Ze zou een goede komiek kunnen zijn later. Ik heb twee keer een gesprek met haar gehad hierover en gevraagd of ze iets beter haar best kon doen om op te letten. Geen succes. Grappen vertellen voor een groep mensen is wie ze is. Ik heb toen een deal met haar gesloten dat als ze al haar grapjes opschreef, ze aan het einde van elke dag 5 minuutjes kreeg om ze voor de klas te vertellen. Dit werkte super goed! Haar cijfers zijn ook omhooggegaan."

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht - Vraag #5: Hoe Betrek Je De Ouders Van Een Leerling?

De werkgever stelt je deze vraag omdat hij of zij benieuwd is naar jouw communicatievaardigheden.

  • Laat zien dat jij communicatief sterk bent.
  • Vertel hoe je in het verleden met ouders hebt gecommuniceerd.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik vind het erg belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de ontwikkeling van hun kind. Als leerkracht zien we de kinderen vaak en ouders zijn nieuwsgierig naar wat wij observeren. Ik spreek ouders graag op ouderavonden maar stuur ook af en toe een e-mail met een update. In sommige situaties, bijvoorbeeld als een leerling vaak de les verstoort, bel ik de ouders op om het hierover te hebben. Bovendien kunnen de ouders mij ook altijd bereiken als ze het ergens over willen hebben."

Vragen Sollicitatiegesprek: Leerkracht - Vraag #6: Wat Doe Je Als Je Ziet Dat Een Kind Gepest Wordt?

Elk kind verdient het om zich veilig te voelen op school. Vertel de werkgever hoe jij reageert als een leerling gepest wordt en hierdoor die veiligheid niet ervaart.

  • Vertel hoe je het pesten aanpakt.
  • Leg uit hoe je de pestkoppen stopt.
  • Vertel hoe je het kind dat gepest wordt helpt.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik ben zelf veel gepest op de basisschool. Dat was echt niet leuk! In het begin van het schooljaar neem ik vaak de tijd om het met mijn leerlingen hierover te hebben. Ik vertel over mijn ervaring en hoe moeilijk het was. Daarna mogen de leerlingen over hun eigen ervaringen met pesten spreken. Door het er in het begin van het schooljaar over te hebben, heb ik een punt om op terug te komen mocht er gedurende het jaar gepest worden."

"Als een leerling gepest wordt, troost ik hem of haar en met de pestkop heb ik een gesprek over de gevolgen van pesten. Ook bel ik de ouders van beide kinderen op zodat zij het er thuis ook over kunnen hebben."

Monsterboard Helpt Met Meer Dan Vragen Bij Sollicitatiegesprek

Leerkracht zijn vraagt veel energie en aandacht. Daarom helpen wij je gedurende het sollicitatieproces zodat jij al je tijd in je lessen en leerlingen kunt steken. Als je een profiel aanmaakt op Monsterboard solliciteer je gemakkelijk met je online cv en ontvang je persoonlijk loopbaanadvies in je inbox.