Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker
Houd de sollicitatiegesprekzenuwen onder controle met deze voorbeeldvragen en antwoorden voor werkzoekende laboranten.
Aan het einde van de meeste sollicitatieprocessen wacht het belangrijke sollicitatiegesprek. Dit gesprek is een kans voor zowel de werkgever als werknemer om elkaar beter te leren kennen. Veel werkzoekenden ervaren het sollicitatiegesprek als zenuwslopend. Maar dit informele gesprek hoeft helemaal niet eng te zijn. Met deze vragen, sollicitatiegesprek laboratorium medewerker weten laboranten precies wat ze te wachten staat.
Een laborant, ook wel laboratorium medewerker genoemd, is iemand die helpt met het uitvoeren van onderzoeken in laboratoria. Dag in dag uit houden laboranten zich bezig met buitengewoon nauwkeurige processen. Tijdens een sollicitatiegesprek willen recruiters in deze branche vooral te weten komen of werkzoekende laboranten hun stof beheersen. Ze zullen je dus streng gaan toetsen op jouw wetenschappelijke kennis. Maar als je zorgvuldig antwoord geeft, behaal je vast en zeker een mooi resultaat.
Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker
- Waarom wil je in een laboratorium werken?
- Ben je bekend met vakgerichte technologie en applicaties?
- Waar ging jouw scriptie over en waarom koos je dit onderwerp?
- Hoe ga je om met het beschermen van gevoelige informatie?
- Kun je goed omgaan met kritiek?
Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker – vraag #1: Waarom wil je in een laboratorium werken?
Laboratoriumwerk is ontzettend specifiek en veeleisend. De recruiter wil dus weten waarom jij voor deze richting hebt gekozen. In je antwoord kun je aspecten van het laboratoriumwerk bespreken die je interessant vindt of waar je nieuwsgierig naar bent.
- Bespreek aspecten van het werk die jou interessant lijken.
- Leg indien mogelijk een verband tussen jouw persoonlijkheid en de aspecten van het werk.
Hoe je kunt antwoorden
“Als kind was ik ontzettend nieuwsgierig. voor het schooljaar van start ging, had ik mijn tekstboeken al meerdere keren uitgelezen. Op de middelbare school verheugde ik mij iedere week op scheikundeles en de experimentjes die ik en mijn medestudenten dan zouden uitvoeren. Mijn interesse in het opbouwen van kennis en het verifiëren van hypotheses motiveerden mij op latere leeftijd om werk te zoeken in het laboratorium: een plek waar ik mij volledig op onderzoek kan storten. Als volwassenen had ik nog een andere reden om de richting van laboratoriummedewerker op te gaan. In een laboratorium ben ik namelijk omringd door gelijkgestelden die net zo veel om kennis geven als ik.”
Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker – vraag #2: Ben je bekend met vakgerichte technologie en applicaties?
Laboranten maken gebruik van allerlei ingewikkelde technologie. Technologie om hun onderzoeken uit te voeren, technologie om hun onderzoeksresultaten te meten en natuurlijk technologie om die resultaten op een veilige, meestal digitale plek te bewaren en te analyseren. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als Confluence, Yammer en Mendeley. Noem voor de zekerheid alle programma’s waar je bekend mee bent even op. Gebruikt jouw werkgever een programma waar jij niet bekend mee bent? Zeg dat je bereid bent om deze applicatie razendsnel onder de knie te krijgen.
- Benoem zoveel mogelijk apparaten en applicaties.
- Ken je er eentje niet? Zeg dat je een razendsnelle leerling bent!
Hoe je kunt antwoorden
“Met de meeste apparaten en computerprogramma’s waar ik dagelijks gebruik, kwam ik voor het eerst mee in aanraking tijdens mijn studie. Voor het managen van projecten gebruik ik apps als Basecamp. Voor wikis maak ik gebruik van Confluence. Microblogging doe ik het liefst met Yammer. Referenties houd ik bij met Mendeley. Daarnaast zit ik ook veel op colwiz en Zoho en maak ik regelmatig gebruik van Labvantage. De meeste computerprogramma’s kan ik binnen een week onder de knie krijgen. Wat ze doen en hoe ze dat doen, dat weet ik wel. Ik moet alleen even zoeken naar waar de knoppen zitten.”
Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker – vraag #3: Waar ging jouw scriptie over en waarom koos je dit onderwerp?
Scripties zijn enorm belangrijk in de wereld van wetenschappelijk onderzoek. Een scriptie laat werkgevers niet alleen zien waar jouw interesses liggen als onderzoeker, maar ook of je zelf ideeën kan bedenken en deze ideeën kunt uitwerken. Als een werkgever jouw vragen stelt over jouw scriptie is het handig om uit te leggen hoe de inhoud van de scriptie aansluit op de onderzoeksprojecten van het laboratorium waar jij graag voor wil werken.
- Leg duidelijk uit waar jouw scriptie over ging en zorg dat de werkgever jou begrijpt.
- Benadruk hoe de inhoud van de scriptie aansluit op de onderzoeksprojecten van de werkgever.
Hoe je kunt antwoorden
“Ik studeerde geneeskunde en richtte mij tijdens mijn studie op psychische aandoeningen zoals chronische angst en depressie. Mijn scriptie ging over hoe ketamine, een verdovingsmiddel voor dieren en een populaire feestdrug voor jongeren, gebruikt kan worden voor het behandelen van depressie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie citeerde ik aan aantal baanbrekende studies die vanuit uw laboratorium naar buiten zijn gekomen. Nu ik de basisonderwerpen begrijp en de hoofdvragen op een rijtje heb gezet, zou ik mijzelf samen met uw onderzoekers verder in dit fascinerende onderwerp willen verdiepen.”
Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker – vraag #4: Hoe ga je om met het beschermen van gevoelige informatie?
Laboranten werken vaak met gevoelige of zelfs geheimen informatie. Denk bijvoorbeeld aan een laborant in dienst bij de overheid, of een farmaceutisch bedrijf. Die mogen vaak niets zeggen over het product waar ze aan werken, of de manier waarop ze onderzoek doen. Privacy is van uiterst belang onder laboranten. Wanneer een recruiter jou deze vraag stelt, moet je hen overtuigen dat je te vertrouwen bent en nooit gevoelige informatie zou weggeven.
- Denk na over het type werkgever waar je bij solliciteert.
- Ben je bekend met veiligheidsprocedures? Laat het weten.
Hoe je kunt antwoorden
“Als laborant weet ik maar al te goed hoe belangrijk het geheimhouden van informatie is. Iedere keer als ik aan een nieuwe baan begin, lees ik mij in over de veiligheids- en privacyregels van de werkgever. Zo kan ik ervoor zorgen dat ik nooit gevoelige informatie vrijgeef aan vrienden, familie of de pers. Zelfs niet per ongeluk! Tegenwoordig staat dit soort informatie opgeslagen op de computer. Als techneut zorg ik ervoor dat hackers nooit bij mijn data kunnen komen. Voor iedere website, applicatie en database gebruik ik een veilig en uniek wachtwoord. Informatie over onze onderzoeksprojecten bewaar ik op een beveiligde server. Ik geef niet details bloot aan derde partijen zonder toestemming van mijn supervisor. Met de informatie en data van mijn werkgever ben ik zo voorzichtig als maar kan.”
Vragen sollicitatiegesprek: laboratorium medewerker – vraag #5: Kun je goed omgaan met kritiek?
Onderzoek doen in een laboratorium is zwaar en uitzonderlijk moeilijk werk. Onderzoeken mislukken vaak en moeten dan opnieuw worden uitgevoerd. Zelfs de meest ervaren onderzoekers maken zo nu en dan een fout die gevolgen heeft voor de rest van hun team. Hoe je omgaat met kritiek is dus van uiterst belang in deze branche. Ga je meteen aan jezelf twijfelen of zie een nederlaag als een belangrijk leermoment? Kies voor de tweede optie en maak dit duidelijk voor de recruiter.
- Benadruk dat je kritiek verwelkomt.
- Beschrijf een gebeurtenis waar kritiek je op weg hielp.
Hoe je kunt antwoorden
“Vroeger ging ik nooit goed om met kritiek. Ik was ontzettend onzeker en streng tegenover mezelf. Ik wilde vaak mijn best doen en kon ik er niet tegen als er iets mislukte. Toen ik ouder werd, zwakte deze drang langzaam af. In plaats van altijd goede scores haalde, ging mijn interesse uit naar verder leren en doorgroeien. Tegenwoordig verwelkom ik kritiek omdat het mij helpt mijn fouten in te zien. Als ik een opdracht inlever, ga ik altijd even na of mijn supervisor tevreden is. Zo niet, dan vraag ik wat er beter kan. Tuurlijk baal ik als een onderzoek mislukt, maar als je te bang en onzeker bent om van je fouten te kunnen leren, kan je volgende poging weer misgaan.”
Een laboratorium baan vind je via Monsterboard
Nu weet je wat voor vragen je te wachten staan tijdens een sollicitatiegesprek:laboratorium medewerker. Nu je een idee hebt van wat je te wachten staat tijdens het sollicitatiegesprek, is het hoog tijd om te gaan solliciteren naar vacatures. Maak een profiel aan op de Monsterboard website om aan je baanzoektocht te beginnen. Terwijl jij een digitaal kopie van je cv uploadt, zoeken wij voor jou naar relevante vacatures. Die sturen we dan mooi door naar jouw emailadres.