Voorbeeld vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg

Stap goed voorbereid je sollicitatiegesprek in met behulp van deze voorbeeld vragen en antwoorden voor werkers in jeugdzorg.

Als je solliciteert naar vacatures in jeugdzorg wil je natuurlijk je beste beentje voor zetten. Maar hoe laat je jouw kwaliteiten en talenten zien tijdens je sollicitatiegesprek? Om je te helpen hebben we meerdere voorbeeld sollicitatievragen en antwoorden voor je verzameld. Met onze tips beantwoord je alle sollicitatievragen vol zelfvertrouwen en laat je de beste kant van jezelf zien. Als jeugdzorgwerker ondersteun jij genoeg mensen; daarom helpen wij je graag!

Jeugdzorgwerkers hebben een belangrijke functie met veel verantwoordelijkheid. Jij helpt namelijk kinderen en jongeren met opvoedingsproblemen, moeilijke thuissituaties of psychische problemen. Jouw doel is om ouders te assisteren en een gelukkig en gezond leven te creëren voor elk kind. Je past uitstekend in een baan bij jeugdzorg omdat je goed kunt luisteren, een warme persoonlijkheid hebt en een bemiddelaar bent. Je inlevingsvermogen en integriteit helpen je een band op te bouwen met al je cliënten om zo tot de beste resultaten te komen. Toon deze kwaliteiten en je werkgever is vast onder de indruk!

Vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg

  1. Wat vind je het leukste aan werken in jeugdzorg?
  2. Wat zijn volgens jou de belangrijkste kwaliteiten voor een jeugdzorgwerker?
  3. Wat doe je als tieners geen hulp accepteren?
  4. Heb je wel eens te maken gehad met boze ouders?
  5. Werken in jeugdzorg kan mentaal zwaar zijn. Hoe ga je hier mee om?

Vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg - vraag #1: Wat vind je het leukste aan werken in jeugdzorg?

Werken met kinderen is een grote verantwoordelijkheid. De werkgever wil zeker weten dat jij een passie hebt voor het werk en niet alleen opzoek bent naar een baan voor inkomen.

  • Toon je genegenheid voor kinderen en jongeren.
  • Laat zien dat je graag een positieve impact maakt.
  • Laat je vriendelijke, warme en zachtaardige kant zien.

Hoe je kunt antwoorden

"Tijdens mijn middelbare schoolperiode heb ik af en toe vrijwilligerswerk gedaan op de kinderafdeling in het ziekenhuis. Ik heb hier de vaardigheid geduld verder ontwikkeld en verschillende communicatietechnieken opgepikt. Ik heb altijd geweten dat ik kinderen leuk vind; na mijn tijd als vrijwilliger wist ik dat ik met kinderen wil werken. Kinderen zijn ontzettend eerlijk en oprecht. De dankbaarheid die ze tonen nadat je ze hebt geholpen – op welke manier dan ook – geeft mij een ontzettend warm gevoel vanbinnen. Jongeren, en vooral pubers, tonen hun dankbaarheid minder snel, want dat is natuurlijk niet cool om te doen. Maar als je positieve veranderingen observeert in hun leven, gedrag of manier van denken, geeft dat vervulling genoeg!"

Vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg - vraag #2: Wat zijn volgens jou de belangrijkste kwaliteiten voor een jeugdzorgwerker?

Door deze vraag te stellen onderzoekt de werkgever of jij het werk en de functie goed begrijpt. Hij of zij wil iemand aannemen die de baan niet onderschat, maar juist weet wat het inhoudt en het ook aankan. Vaak worden er vaardigheden genoemd in de vacature waarop je hebt gereageerd. Lees deze nogmaals door voordat je sollicitatiegesprek begint en probeer er in ieder geval een of twee op te noemen.

  • Noem vaardigheden waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn in een baan als jeugdzorgwerker.
  • Toon aan dat jij deze vaardigheden bezit.

Hoe je kunt antwoorden

"In mijn ervaring zijn empathie en goed kunnen luisteren enorm belangrijk. Niemand houdt ervan om veroordeeld te worden, zeker niet als ze in een lastige situatie zitten. Door begrip en empathie te tonen, bouw je veel beter een vertrouwensband op – met het kind en met de ouders. Aandachtig luisteren hoort hierbij. Veel geduld hebben is ook nodig om een vertrouwensband op te bouwen; voor sommigen duurt het nu eenmaal wat langer tot ze zich veilig genoeg voelen om zich open te stellen."

"Ook goed observeren is naar mijn mening belangrijk. Sommige kinderen zijn verlegen of te bang om iets te zeggen, maar je kunt veel informatie halen uit non-verbale communicatie. Voornamelijk emoties kun je toch altijd wel oppikken via de lichaamshouding of gezichtsuitdrukking. Als je weet dat het kind boos, verdrietig of juist bang is, heb je een begin punt vanuit waar je verder kunt werken."

Vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg - vraag #3: Wat doe je als tieners geen hulp accepteren?

Puberende kinderen zitten vaak in het verzet. Al helemaal als ze problemen ervaren thuis. Ze accepteren geen hulp van hun ouders, laat staan van een vreemde. De werkgever stelt je een vraag als deze om in te schatten of jij dit begrijpt en wat je communicatie en sociale vaardigheden zijn.

Hoe je kunt antwoorden

"In mijn vorige baan werkte ik samen met een meisje van 15. Ze had een lastige jeugd achter de rug en vertrouwde niemand. Van begin af aan was ze enorm terughoudend. Mijn plan was om haar bondgenoot te worden. Maar wat ik ook vertelde of probeerde te doen met haar, ze zat in het verzet. Toch bleef ik haar wekelijks zien en zorgde ervoor dat ik nooit te laat was of mijn aandacht er niet helemaal bij had. Zo bouwde ik een vertrouwensband met haar op."

"Langzaamaan begon ik haar te sms'en. In het begin reageerde ze nooit, maar uiteindelijk wel. Op een gegeven moment liep dit over in onze wekelijkse afspraken. Vanaf dat moment ging alles beter. Ze liet mij haar helpen. Haar zelfvertrouwen is enorm gegroeid sindsdien. Inmiddels is ze een stuk ouder en heeft ze jeugdzorg niet meer nodig, maar we praten nog steeds af en toe. Ik denk ik vanuit begrip kon handelen doordat ik veel empathie heb. En doordat ik ontzettend veel geduld heb, gaf ik nooit op. Zelfs niet als ze gemene dingen zei; ik wist dat ze het niet echt meende – en gelukkig vat ik dingen niet snel persoonlijk op."

Vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg - vraag #4: Heb je wel eens te maken gehad met boze ouders?

Ondanks dat ouders misschien zelf om hulp hebben gevraagd met de opvoeding van hun kind, kunnen ze het lastig vinden om die hulp daadwerkelijk te accepteren. Als jeugdzorgwerker moet jij met elke situatie om kunnen gaan.

  • Toon aan dat je altijd vanuit respect reageert.
  • Vertel wat jij doet om de situatie onder controle te krijgen.
  • Laat zien dat de veiligheid en mentale en fysieke gezondheid van het kind jouw prioriteit blijft.

Hoe je kunt antwoorden

"Ouders houden enorm veel van hun kinderen. Soms hebben ze een idee van hoe het moet, of hoe ze het graag willen doen. Verandering kan dan lastig zijn om te accepteren. Ik doe mijn best om naar ze te luisteren. Ik erken hun gevoelens en doe mijn best om niks persoonlijk op te vatten. Uiteindelijk probeer ik het gesprek altijd terug te brengen naar de belangen en behoeften van hun kind. Ik leg mijn mening en plan zo duidelijk mogelijk uit. Soms kunnen we een compromis sluiten, soms lukt het mij om de ouders over te halen om mijn plan tijdelijk uit te proberen. Als ze eenmaal resultaten zien, vertrouwen ze mij meer."

Vragen sollicitatiegesprek: jeugdzorg - vraag #5: Werken in de jeugdzorg kan mentaal zwaar zijn. Hoe ga je hier mee om?

Als je veel empathie hebt, kun jij je uitstekend inleven in je cliënten. Deze vaardigheid helpt je jouw werk goed te doen, maar het kan ook een valkuil zijn. Hele nare verhalen aanhoren van jonge kinderen kan mentaal erg lastig zijn. De werkgever wil weten hoe jij dit verwerkt.

  • Vertel wat jij doet om mentaal gezond te blijven.
  • Leg uit hoe jij met moeilijke situaties of dagen omgaat.

Hoe je kunt antwoorden

"Ik plaats mij altijd heel gemakkelijk in de schoenen van een ander. Het kan ontzettend lastig en pijnlijk zijn om nare verhalen te horen van kinderen. Ik doe mijn best om in de rol van jeugdzorgwerker te kruipen en mijn eigen gevoelens erbuiten te laten. Het kind en zijn of haar verhaal en gevoelens zijn het belangrijkste."

"Ik herinner mijzelf eraan dat ik niet almachtig ben en dus niet over alles de controle heb. En ik doe mijn best om grenzen te stellen zodat ik ook een leven heb buiten mijn werk. In mijn vrije tijd sport ik en praat ik veel met vrienden om dingen te verwerken en te ontspannen. Af en toe spreek ik af met mijn psycholoog, hij helpt mij enorm met het verwerken van nare verhalen en gebeurtenissen."

Werken in jeugdzorg? Monsterboard heeft vacatures voor je

Je weet nu hoe je op een indrukwekkende manier sollicitatievragen beantwoord. Tijd om een sollicitatiegesprek te scoren! Maak een profiel aan op Monsterboard en wij sturen allerlei tips – zoals hoe je een geweldige sollicitatiebrief schrijft – naar je e-mail. Bovendien reageer je gemakkelijk op de leukste vacatures met je online cv.