Voorbeeld Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca

Land je nieuwe baan in de horeca dankzij deze voorbeeld sollicitatievragen en antwoorden.

Door Marlot Heerink-Martin, Monsterboard Medewerker

In de horeca is er ruimte voor ontzettend veel verschillende mensen. Er werken parttimers en fulltimers, zij met een opleiding en zij die zich langzaam omhoog hebben gewerkt. Werkgevers bekijken je cv en sollicitatiebrief, maar beslissen of jij geschikt bent voor de horecabaan via een sollicitatiegesprek. De werkgever krijgt een gevoel voor wie jij bent als persoon, wat je werkstijl is en of je past binnen het team door het stellen van een aantal sollicitatievragen. Horeca vragen, voorbeeld antwoorden en sollicitatiegesprek tips staan hier handig op een rijtje. Lees het door, gebruik het in je voorbereiding, en voor je het weet start jij je nieuwe horecabaan.

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca

  1. Waarom wil je bij ons komen werken?
  2. Welke kwaliteiten en vaardigheden kun jij ons bieden?
  3. Hoe ga je om met een vaste klant die bekend staat voor zijn onbeleefdheid?
  4. Heb je ooit een verkeerde bestelling naar klanten gebracht? En, hoe ging je hier mee om?
  5. Hoe los je een onenigheid met een collega op?
  6. Wat was de laatste keer dat jij je uiterste best deed voor een klant?
  7. Welk gerecht of drankje van ons menu zou je een klant aanraden?

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #1: Waarom Wil Je Bij Ons Komen Werken?

Natuurlijk wil je een baan om wat geld te verdienen, maar dat willen alle sollicitanten. Vertel waarom je juist bij dít horecabedrijf wilt werken en onthoudt de volgende punten:

  • Laat zien dat je de tijd hebt genomen om meer over de horecazaak te leren.
  • Vertel wat je al weet over het werk en waarom dit bij jou past.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik zag de vacature voor gastvrouw voorbijkomen op Monsterboard en ik werd meteen enthousiast. Uw restaurant is wereldwijd bekend en is in mijn mening een uitstekende combinatie van luxe en betaalbaarheid. Ik bied graag een hoge kwaliteit van service aan en dat doet uw restaurant ook. Ik maak graag onderdeel uit van uw team om bij te dragen aan deze hoge kwaliteit van service en om meer te leren, want ik wil blijven groeien in mijn vaardigheden."

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #2: Welke Kwaliteiten en Vaardigheden Kun Jij Ons Bieden?

Wees voorbereid op het beantwoorden van dit soort sollicitatievragen. Horeca wekgevers willen namelijk weten wat jij kunt toevoegen aan hen huidige team.

  • Benoem de vaardigheden die je bezit en toon zelfvertrouwen.
  • Gebruik voorbeelden uit je werkgeschiedenis of persoonlijk verleden om duidelijk te maken hoe jouw vaardigheden helpen in je werk.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik ben sociaal en heb een duidelijk inzicht in mijn omgeving. Op een feestje of een gezellige avond met vrienden ben ik vaak de persoon die de drankjes of de bak chips bijvult omdat ik doorheb dat ze aan de lege kant zijn. Maar ook omdat ik klantgericht ben en wil dat iedereen lekker geniet van de avond. Daarnaast ben ik een echte doorzetter – het is niet gemakkelijk om twee hbo-studies af te ronden in milieukunde en rechten."

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #3: Hoe Ga Je Om Met Een Vaste Klant Die Bekend Staat Voor Zijn Onbeleefdheid?

In de horeca is klantgerichtheid enorm belangrijk. Een tevreden klant komt terug en raad de horecazaak aan bij vrienden en familie. De werkgever is benieuwd naar hoe jij zou handelen als je te maken krijgt met een onbeleefde klant.

  • Toon dat je alle klanten met respect behandelt.
  • Laat zien dat ook voor jou klantvriendelijkheid belangrijk is.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik heb in mijn vorige baan in de bediening wel eens te maken gehad met een klant die veel klaagt. Ik doe mijn best om kalm te blijven en goed te luisteren naar wat de klant zegt. Als ik iets kan doen om het probleem op te lossen doe ik dat. Ik vertel mijn leidinggevende over de situatie, soms heeft die een goede tip om de situatie af te handelen, zoals bijvoorbeeld een gratis kopje koffie aanbieden. Maar wat de situatie ook is, ik blijf altijd vriendelijk en respectvol en neem de klachten van de klant niet persoonlijk."

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #4: Heb Je Ooit Een Verkeerde Bestelling Naar Klanten Gebracht? En, Hoe Ging Je Hier Mee Om?

Nee, dit is geen strikvraag, iedereen maakt af en toe een fout. De werkgever wil niet van je horen dat jij perfect bent, maar hoe je met fouten omgaat en of je van je ervan leert.

  • Beantwoord de vraag eerlijk en leg de situatie uit.
  • Vertel hoe je het uiteindelijk hebt opgelost en wat je ervan hebt geleerd.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Ik heb een keer een grote fout gemaakt door een visgerecht te geven aan een man die hier allergisch voor was. Gelukkig zag de man zelf dat het vis was en niet wat hij had besteld, waardoor hij er geen hap van heeft genomen en geen allergische reactie had. Ik heb meerdere malen mijn excuses aangeboden, het juiste gerecht gebracht en een gratis toetje aangeboden. Ik heb hiervan geleerd hoe belangrijk het is om te vragen naar allergieën."

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #5: Hoe Los Je Een Onenigheid Met Een Collega Op?

Niet iedereen kan je beste vriend zijn. De werkgever wil weten hoe jij ermee omgaat als je een conflict hebt met een collega en hij wil horen dat het werk altijd een prioriteit voor je blijft.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Tijdens mijn studententijd in Breda werkte ik in een bar die soms propvol met mensen stond. Er was net een nieuw meisje aangenomen met enorm veel ervaring. Ze was superaardig, maar als het druk was dan verdween ze gek genoeg. Door de stress van de drukte heb ik een keer heel bot tegen haar gezegd dat ze niet hard genoeg werkte en misschien een andere baan moest zoeken. De volgende dienst die wij samen hadden heb ik meteen mijn excuses aangeboden en verantwoordelijkheid genomen voor mijn woorden. Ik ben ook naar de manager gegaan om de situatie uit te leggen en hem op de hoogte te brengen. Uiteindelijk hebben dat meisje en ik nog een jaar zonder problemen samengewerkt tot ik van baan veranderde."

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #6: Wat Was De Laatste Keer Dat Jij Je Uiterste Best Deed Voor Een Klant?

Om erachter te komen hoe klantgericht jij kunt zijn stelt je werkgever dit soort sollicitatiegesprek vragen. Horeca werkgevers zien graag dat jij klantvriendelijkheid net zo belangrijk vindt als hen.

  • Vertel over een keer dat een klant enorm tevreden met je was.
  • Vertel wat jij precies had gedaan, hoe de klant reageerde, en hoe je leidinggevende reageerde.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"In mijn vorige baan als receptioniste bij een hotel had ik een klant die was vergeten een kamer te reserveren. Ze kwam net met het vliegtuig uit Argentinië, was moe en had een jetlag. Het hotel was volgeboekt, behalve een hele luxe en dure kamer. Ze kon deze kamer niet betalen. Ik heb in overleg met mijn manager haar de kamer aangeboden voor een lagere prijs voor een nacht. Daarna kwam er een andere kamer vrij waar ze in kon. Ze was zo blij dat ze uiteindelijk de hele week in het hotel is gebleven. Mijn manager twijfelde eerst of het wel een goed idee was, maar was trots op hoe ik heb gehandeld en superblij dat ze de hele week bleef."

Vragen Sollicitatiegesprek: Horeca - Vraag #7: Welk Gerecht Of Drankje Van Ons Menu Zou Je Een Klant Aanraden?

Door het stellen van deze simpele vraag komt de werkgever erachter of je bekend bent met zijn of haar horecabedrijf. Ben je nog nooit langs geweest als klant, doe dan je research en bekijk de menukaart online.

  • Laat zien dat je verstand hebt van de horeca.
  • Laat zien dat je bekend bent met de horecazaak.

Hoe Je Kunt Antwoorden

"Uw cocktailbar heeft naar mijn mening de lekkerste drankjes en ik ben enorm blij dat er een vestiging wordt geopend in mijn stad. Mijn favoriet is een Irish coffee met daarbij een brownie, of de alcoholvrije Shirley Temple met bittergarnituur. Als de klant liever iets anders probeert, vraag ik naar welke smaak ze zin hebben en of ze een voorkeur hebben voor een bepaald alcoholisch drankje."

Monsterboard Serveert Je Sollicitatiegesprek Tips En Vacatures

Voel jij je voorbereid op het beantwoorden van sollicitatievragen? Horeca vacatures liggen voor je klaar. Maak een profiel aan op Monsterboard en begin met solliciteren! Wij sturen alle ingrediënten die je nodig hebt voor een succesvol sollicitatieproces naar je inbox.