Vragen sollicitatiegesprek: defensie

Loop zegevierend het sollicitatieproces door met behulp van deze vragen: sollicitatiegesprek defensie. Defensie vacatures vind je via Monsterboard.

Door Tim Brinkhof, Monsterboard medewerker

Als een recruiter onder de indruk is van jouw cv en sollicitatiebrief, kunnen ze je uitnodigen om langs te komen voor een sollicitatiegesprek. Zelfs de meest ervaren sollicitanten lopen soms vast wanneer ze hun werkgeschiedenis in eigen woorden moeten toelichten. Met deze voorbeeld vragen, sollicitatiegesprek: defensie houden werkzoekenden soldaten de conversatie onder controle.

“Werken bij defensie: je moet het maar kunnen!” is een van de bekendste marketingslogans die ooit op Nederlandse televisiezenders werd uitgezonden. Dappere soldaten en gedreven techneuten werken in de commercials zij aan zij om onze samenleving van zowel binnenlandse als buitenlandse gevaren te kunnen beschermen.

De sensationele slogan heeft een kern van waarheid: werken voor defensie is beslist niet makkelijk. Sollicitanten zetten zich schrap voor een intens trainingsprogramma dat niet alleen hun fysieke maar ook hun mentale uithoudingsvermogen op de proef zal stellen. Voor de training echter kan beginnen, zul je eerst een sollicitatiegesprek moeten voeren. Met deze vragen en antwoorden ben je hierop voorbereid.

Vragen sollicitatiegesprek: defensie

  1. Waarom wil je militair worden?
  2. In welke branche van de militaire ben je geïnteresseerd?
  3. Ben je bereid om plotseling naar het buitenland gestuurd te worden?
  4. Kun je goed samenwerken in internationaal teamverband?
  5. Hoe ga je om met stress?

Vragen sollicitatiegesprek: defensie – vraag #1: Waarom wil je militair worden?

Een carrière in het leger is niet voor iedereen weggelegd. Na een zeer intensief trainingsprogramma zullen aspirerende soldaten zich voorbereiden op in de meeste gevallen veeleisend en soms zelfs gevaarlijk werk. Recruiters willen dan ook zeker weten of sollicitanten de uitdaging aankunnen en daadwerkelijk voor het leger willen werken.

  • Leg uit waarom je voor defensie wilt werken.
  • Overtuig de recruiter dat je de fysieke en mentale uitdaging aankan.

Hoe je kunt antwoorden

“Ik kom uit een familie van soldaten. Mijn overgrootouders vochten in de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader werd uitgezonden naar het Midden Oosten tijdens de Golfoorlog. Van kinds af aan lieten zij mij zien dat werken voor defensie een bijzonder nobel vak kan zijn. Keer op keer werd mij verteld dat de training zwaar zal zijn en dat is het werk soms levensgevaarlijk is, maar deze waarschuwen houden mij niet terug. Verder ben ik van nature actief, sportief en gedisciplineerd. Voor zonsopgaan opstaan, doe ik al langer dan ik mij kan herinneren. Bovendien sla ik van mijn leven nooit een work-out over. Des te harder ik voor mijn beroep moet werken, des te meer voldoening ik eruit kan halen.”

Vragen sollicitatiegesprek: defensie – vraag #2: Bij welke militaire branche ligt je interesse?

Het Nederlandse leger, ook wel de Nederlandse krijgsmacht genoemd, bestaat uit meerdere branches, waaronder de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. Iedere branche heeft unieke verantwoordelijkheden en vereist bepaalde vaardigheden van sollicitanten. Leden van de Marine brengen tijd door op het open water en worden niet snel zeeziek. Leden van de Luchtmacht moeten weten hoe ze vliegtuigen moeten besturen en repareren. Als jij van tevoren al weet waar je wil werken, kom je meteen over als gedreven en enthousiast.

  • Kies een branche en leg uit waarom je juist daar wilt werken.
  • Weet je nog niet wat je wilt doen? Leg dan uit waarom iedere branche goed bij jou zou passen.

Hoe je kunt antwoorden

“Van kinds af aan wist ik dat ik wilde werken bij de Koninklijke Marine. Ik groeide op in Friesland en bracht veel tijd door op en rondom de Waddenzee. In de zomer gaf ik boottours en in de winter werkte ik bij de kustwacht. Daar zorgde ik dat strandgangers niet meegesleurd werden door onverwachts sterke stromingen. Ik houd van de zee, ben een goede zwemmer en wordt niet snel zeeziek. Verder ben ik geïnteresseerd in scheepvaart. Op de middelbare school volgde ik techniekles en verdiepte ik mij in de geschiedenis van scheepbouw en zeeoorlogvoering. Werken bij de marine – en de kust van mijn mooie vaderland bewaken vanaf de open zee – dat wat mij betreft een ideale carrière.

Vragen sollicitatiegesprek: defensie – vraag #3: Ben je bereid om naar het buitenland te gaan?

Militairen worden dikwijls naar het buitenland gestuurd. De Nederlandse overheid is op dit moment niet in oorlog met een ander land, maar leent zo nu en dan soldaten uit aan internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Recruiters willen weten of een sollicitant in staat is om van de ene dag op de andere zijn of haar spullen in te pakken en voor onbepaalde tijd naar het buitenland naar het buitenland gestuurd te worden om daar hun plicht te doen.

  • Vertel de recruiter dat je bereid bent om zonder waarschuwing naar het buitenland te gaan.
  • Ben je al eens eerder naar het buitenland gestuurd? Bespreek die ervaring!

Hoe je kunt antwoorden

“In het verleden ben ik vaker zonder waarschuwing naar het buitenland gestuurd. Een paar jaar geleden moest ik bijvoorbeeld naar Syrië. Mijn geboorteplaats spontaan inruilen voor een onbekend gebied, daar heb ik weinig problemen mee. Als kind verhuisde mijn familie namelijk om de haverklap. Ik ben zelfstandig en kan op korte termijn uitgezonden worden. Bovendien zie ik mijzelf als een avonturier. Samenlevingen beschermen en tegelijkertijd iets van de wereld kunnen zien, klinkt zo slecht nog niet.”

Vragen sollicitatiegesprek: defensie – vraag #4: Kun je samenwerken in internationaal teamverband?

De Nederlandse krijgsmacht werkt, zoals net al werd vermeld, vaak samen met legers van andere landen. Tijdens zulke internationale operaties moeten eenheden van verschillende culturen en talen goed op elkaar afgestemd zijn. Voor intern conflict is er in het leger zelden ruimte. Recruiters willen daarom weten of sollicitanten goed samen kunnen werken met collega’s met diverse achtergronden.

  • Benoem de nationaliteiten waar je in het verleden mee te maken hebt gehad.
  • Leg uit waarom juist jij goed in staat bent samen te werken met anderen.

Hoe je kunt antwoorden

“Opschieten met mensen uit het buitenland is beslist geen probleem voor mij. Ik groeide per slot van rekening op in een multicultureel gezin. Ik spreek meer dan drie talen en heb tijdens mijn jeugd in meerdere landen gewoond en gestudeerd. Bovendien heeft mijn training ervoor gezorgd dat ik goed met anderen kan opschieten. In het leger zijn we allemaal gelijk, ongeacht hoe we eruit zien of waar we vandaan komen. We zitten samen in hetzelfde schuitje en daarom kunnen we maar beter samenwerken.”

Vragen sollicitatiegesprek: defensie – vraag #5: Hoe ga je om met stress?

Werken bij defensie kan soms behoorlijk stressvol zijn. Denk in dit geval niet alleen aan een veldslag, maar ook een militaire oefening. Je familie achterlaten om vervolgens voor een onbepaalde tijd in het buitenland te zitten, is ook zwaar. Bovendien maken oorlog en onrust krachtige emoties los in mensen die deze dingen moeten meemaken. Recruiters willen weten hoe je omgaat met stres. Zo kunnen zij achterhalen of je in staat zal zijn je werk te doen.

  • Benoem voorbeelden van verschillende methodes en leg uit waarom ze goed werken.
  • Had je hier vroeger problemen mee? Leg uit hoe je dit probleem aanpakte.

Hoe je kunt antwoorden

“Soldaten zijn niet van steen. Als je je volledig afzondert van wat er om je heen gebeurt, kun je moeilijk je werk blijven doen. De reden waarom ik het leger inging, is omdat ik onschuldigen wilde beschermen. Zolang ik deze gedachte bij mij houd, blijf ik in staat om zelfs de meest stressvolle situaties zorgvuldig te navigeren. Natuurlijk zijn er ook bepaalde methodes die ik toepas om mijn stresslevels onder controle te houden. Als ik geen dienst heb, focus ik vooral op het inhalen van slaap. Daarnaast zorg ik dat ik goed en genoeg eet en dat ik blijf sporten. Jezelf bezighouden met activiteiten, dat helpt bij mij altijd. Op deze manier houd ik mijn gedachten onder controle en kan ik tegelijkertijd onprettige ervaringen verwerken. Anderen helpen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, helpt ook. Zo focus ik op de positieve dingen in het leven en laat ik een goede indruk achter op mijn omgeving.”

Werk bij defensie vind je op Monsterboard

Daar heb je het dan, de vragen sollicitatiegesprek: defensie. Nu je een idee hebt van wat je te wachten zal staan tijdens het sollicitatiegesprek, is het eindelijk tijd om te solliciteren naar openstaande vacatures. Defensie vacatures vind je met behulp van Monsterboard op onze website om je zoektocht te beginnen. Terwijl jij je cv opstelt, sturen wij vacatures naar je emailadres.