Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging

Haal versterking voor bij het sollicitatieproces met deze voorbeeld vragen: sollicitatiegesprek. Beveiliging vacatures vind je via Monsterboard.

Door Tim Brinkhof, Monsterboard medewerker

Nadat je je cv en sollicitatiebrief inlevert, is het wachten op een uitnodiging om langs te komen voor een sollicitatiegesprek. Zelfs de zelfverzekerdste werkzoekenden weten soms even niet wat ze moeten zeggen wanneer de recruiter hen een vraag stelt. Met deze vragen, sollicitatiegesprek: beveiliging houden aspirerende beveiligers hun sollicitatiezenuwen onder controle.

Bijna iedere onderneming of organisatie heeft beveiliging nodig. Niet alleen musea en juweliers, maar ook scholen, winkelcentra en nachtclubs. Beveiligers staan paraat om in te grijpen in geval van een straatruzie, misverstand of overval. Een goede bewaker is ten alle tijden alert en zorgt ervoor dat klanten, werkgevers of gasten zich op hen gemak voelen.

Beveiligingscamera’s kunnen een overval vastleggen, maar een beveiliger kan een overval stoppen of voorkomen. Beveiliging vacatures vind je via Monsterboard. Voor je begint met solliciteren, is het handig om te weten wat je wachten staat. Met deze voorbeeldvragen en antwoorden kunnen aspirerende beveiligers er zeker van zijn dat ze tijdens het sollicitatiegesprek een goede indruk achterlaten.

Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging

  1. Wat maakt jou een betrouwbare beveiliger?
  2. Hoe zou jij jouw manier van beveiligen kunnen verbeteren?
  3. Hoe los je een conflict op met een irrationele of zelfs agressieve klant?
  4. Waarom zou je juist voor onze onderneming willen gaan werken?
  5. Hoe zouden jouw oud-collega’s jou omschrijven?
  6. Ben je bekend met vakgerichte technologie?

Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging – vraag #1: Wat maakt jou een betrouwbare beveiliger?

Beveiligers doen meer dan alleen maar op een stoel zitten en afwachten tot ze moeten ingrijpen. In tegendeel: beveiliging is verrassend zwaar en veeleisend werk. Een goede beveiliger kan uren op zijn post blijven staan zonder moe te worden. Bovendien blijft hij (of zij) ten alle tijden alert en oplettend in geval dat er iets gebeurt. Net als bewakingscamera’s bespeuren zij hun omgeving voor gevaren.

  • Leg uit hoe je scherp en oplettend blijft.
  • Bespreek hoe je omgaat met hoge werkdruk.

Hoe je kunt antwoorden

“Sommige bewakers hebben moeite om scherp te blijven na een aantal uren. Ik niet. Voor ik bewaker was, was ik namelijk militair. Tijdens mijn legertraining werd zowel mijn alertheid als mijn uithoudingsvermogen flink opgeschroefd. Als een monnik kan ik urenlang stil zitten zonder mijn focus te verliezen, zelfs niet bij slaaptekort. Het maakt mij dan ook niet uit of ik dag- of nachtdienst heb; ik kan altijd presteren. Een goede beveiliger moet ook eerlijk en gewetensvol zijn. Als hij bijvoorbeeld voor een concertgebouw werkt, kan hij niet stiekem zijn vrienden of familie gratis naar binnen smokkelen. Het volgende klinkt een beetje kortzichtig, maar het is wel zo: een beveiliger moet fit en sterk zijn. Alleen dan weet je dat de beveiliger in staat is om stoorzenders de deur te wijzen en bedreigende individuen aan te pakken”

Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging – vraag #2: Hoe zou jij jouw manier van beveiligen kunnen verbeteren?

Als een recruiter jou deze vraag stelt, zijn ze benieuwd naar je zwakke punten. Veel werkzoekenden vinden dit een lastige vraag om te beantwoorden omdat ze de recruiter enkel en alleen hun beste kant willen zien. Weet echter dat recruiters het kunnen waarderen als je kunt aantonen dat je kritisch naar jezelf kijkt en weet hoe je je houding of prestaties kunt verbeteren.

  • Wees niet bang om zwakke punten te bespreken.
  • Leg echter wel uit hoe je deze zwakke punten hoopt aan te pakken.

Hoe je kunt antwoorden

“Mijn zwakste punt, is dat ik weinig afweet van nieuwe technologie. Een stuk of tien jaar geleden was dat geen probleem in dit vakgebied, maar nu heeft iedere onderneming waar ik voor werk een gedigitaliseerd beveiligingssysteem. Bovendien ontwikkelt technologie zich sneller dan ooit tevoren. Iedere paar maanden komt er bijvoorbeeld een verbeterd product of nieuwe update uit. Recruiters zoeken beveiligers die weten hoe ze daarmee met technologie moeten omgaan en in staat zijn om bij te tijd te blijven. Ik ben beslist geen techneut, maar ben wel bereid te leren. Met YouTube-tutorials kom ik bijvoorbeeld een heel eind. Die volg ik meestal in mijn vrije tijd. Als ik in het weekend een paar uur studeer, ben ik maandagochtend klaar om aan de slag te gaan.”

Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging – vraag #3: Hoe los je een conflict op met een irrationele of zelfs agressieve klant?

Als puntje bij paaltje komt, moet een beveiliger bereidt zijn de orde in het etablissement te kunnen handhaven. Confrontaties met klanten, gasten of criminelen kunnen er soms hevig aan toegaan. De recruiter wilt weten of je in staat bent om conflicten op efficiënte wijze op te lossen zonder commotie te veroorzaken. Dit is dan ook een van de belangrijkste vragen die aan een aspirerende beveiliger gesteld kan worden.

  • Benoem een concreet voorbeeld van een conflict of confrontatie die je wist op te lossen.
  • Beschrijf niet alleen wat je toen deed, maar ook waarom je juist zo handelde.

Hoe je kunt antwoorden

“Ooit werkte ik voor een nachtclub, daar ging ik dikwijls de confrontatie aan met klanten die wangedrag vertoonden. Als je een dronkenlap te hard aanpakt, kunnen ze agressief reageren. Dat maakt de boel erger. Daarom doe ik mij voor als een vriend. Ik sleur hen niet naar buiten, maar leid hen. Sleuren doe ik alleen als het echt nodig is. Dat doe ik snel en zonder discussie, zodat ze niet weet wat hen overkomt Een avond zocht een klant ruzie met de barman. De barman gaf mij een knik en ik liep op de klant af. Eerst probeerde ik met hem te praten. Hij leek erg dronken, dus ik vroeg of hij even ging zitten om een glas water te drinken. Toen de klant niet naar me luisterde en de barman opnieuw begon lastig te vallen, nam ik hem in de houdgreep en bracht ik hem naar buiten..”

Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging – vraag #4: Waarom zou je juist voor onze onderneming willen gaan werken?

Beveiligers vind je overal, waaronder in scholen, winkelcentra en gevangenissen. Iedere locatie en onderneming brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Een beveiliger die werkt in een bibliotheek hoeft bijvoorbeeld geen gevaarlijke criminelen onder controle te houden. Wanneer een recruiter jou deze vraag stelt, willen ze weten wat jou een geschikte kandidaat maakt voor deze functie.

  • Bespreek je interesses in de betreffende onderneming of locatie.
  • Leg uit waarom jij een geschikte kandidaat bent voor deze functie.

Hoe je kunt antwoorden

“Werken in een gevangenis iedereen weggelegd. Als ex-militair ben ik niet alleen sterk genoeg om gevaarlijke gevangenen te overmeesteren. Ook ben ik voorbereidt op hun onvoorspelbare gedrag. Zonder beveiliging kunnen gevangen elkaar iets aandoen of ontsnappen. Dit zijn dingen die ik wil proberen te voorkomen. Juist daarom zoek ik werk in een gevangenis. Niet dat je militair moet zijn geweest om beveiliger te worden. Een oud-collega van mij kwam bijvoorbeeld niet uit het leger.

Vragen sollicitatiegesprek: beveiliging – vraag #5: Hoe zouden oud-collega’s jou omschrijven?

De veiligheid van een onderneming ligt in de handen van beveiligers. Om deze reden willen werkgevers er zeker van zijn dat ze bewakers kunnen vertrouwen. Dat proberen recruiters te achterhalen met behulp van referenties. De indruk die je achterliet op oud-collega’s, geeft werkgevers een idee van wat ze van jou kunnen verwachten. Een goede referentie maakt je sollicitatie een stuk sterker.

  • Probeer voor de zekerheid een of twee referenties te bemachtigen.
  • Geen referenties? Probeer je relaties met oud-collega’s dan uit te leggen.

Hoe je kunt antwoorden

“Mijn oud-collega’s zouden mij beschrijven als een vriendelijk en betrouwbaar persoon. Als een werkgever mij nodig had voor een speciaal evenement, stond ik altijd paraat. Een goede relatie opbouwen met werkgevers vind ik belangrijk, maar het vertrouwen moet van twee kanten komen. Als werkgever en werknemer zitten we per slot van rekening beiden in hetzelfde schuitje.”

Sollicitatiegesprek: beveiliging – vraag #6: Ben je bekend met vakgerichte technologie?

De meeste beveiliging vacatures vereisen iemand die verstand heeft van technologie. Beveiligers in hotels en winkelcentra moeten weten hoe ze met camera’s om kunnen gaan. Douanemedewerkers op vliegvelden moeten weten hoe ze met scanapparatuur omgaan. Zelfs beveiligers in clubs en musea maken gebruik van walkietalkies. Recruiters zoeken sollicitanten die verstand hebben van vakgerichte technologie.

  • Benoem zoveel mogelijk apparatuur waar je verstand van hebt.
  • Stuit je op onbekend terrein? Benadruk dan dat je bereid bent om te leren.

Hoe je kunt antwoorden

“Ik heb overal gewerkt: in bars en musea, voor hotels en zelfs op vliegvelden. Dit betekent dat ik verstand heb van allerlei verschillende soorten technologie waar een bewaker mee te maken kan krijgen. Zo ben ik bekend met meerdere soorten walkietalkies en beveiligingscamera’s. Ik weet hoe ik beeldopnames moet archiveren en terugvinden in geval van een overval of misverstand. Tijdens een korte loopbaan op Schiphol leerde ik hoe ik douaneapparatuur moest hanteren en zelfs repareren.”

Een beveiliging baan vind je via Monsterboard

Dat waren ze dan, de vragen sollicitatiegesprek: beveiliging. Nu je een beeld hebt van wat je te wachten zal staan tijdens het sollicitatieproces, is het hoog tijd om op zoek te gaan naar werk. Beveiliging vacatures vind je via Monsterboard. Maak een profiel aan op onze website om je zoektocht te beginnen. Terwijl jij je antwoorden voorbereidt, sturen wij vacatures naar je emailadres.