Voorbereidingen bij een sollicitatiegesprek

Voorbereidingen bij een sollicitatiegesprek

Voorbereidingen bij een sollicitatiegesprek

Een succesvol sollicitatiegesprek is afhankelijk van een goede presentatie en een vlotte conversatie. Dit bereik je door je goed voor te bereiden en zelfvertrouwen te hebben én uit te stralen. Hier wat tips ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek.
 

Zoek informatie

Weet waar je voor op gesprek gaat. Lees de vacature goed door, bel het bedrijf voordat je de sollicitatie verstuurt om meer over de functie te weten te komen, Google het bedrijf en leer iets over de bedrijfscultuur door mensen uit je netwerk te praten die daar werken. Als je weet wat ze zoeken, kan jij hen precies vertellen welk van jouw kwaliteiten aansluiten bij de functieomschrijving en zo kan jij overtuigen dat jij de beste persoon voor de baan bent.
 

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Jouw gesprekspartner ken jou niet beter dan je cv verteld heeft. In de korte tijd van het sollicitatiegesprek wil hij leren wie hij tegenover zich heeft, wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor persoon jij bent.
Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk dat jij zelf weet wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Maar daarom een lijst met jouw sterke en zwakke eigenschappen. Zwak betekent niet slecht! Alleen misschien minder ontwikkeld en als dat een belangrijke eigenschap is voor de functie kan je aangeven dat je bereid bent om daar meer over te leren. En je zwakheden kennen is óók een kwaliteit.
 

Weet wat ze vragen

Je kan nooit vooraf bedenken hoe het sollicitatiegesprek precies loopt, maar er zijn een aantal veelgestelde vragen. Neem deze vooraf door en weet wat je er op wilt antwoorden.
 

Eerlijkheid kent geen tijd

Natuurlijk laat jij de beste versie van jezelf zien en is je cv zo opgepoetst dat je de perfecte match bent voor de openstaande positie. Maar blijf weg van leugens. Als jij niet bekend bent met een programma of nooit gewerkt hebt bij een bedrijf, komt je manager daar vroeg of laat toch achter.
Versta je een vraag niet goed of weet je niet precies wat het betekend? Vraag dan om uitleg. Je kan beter een goed antwoord geven na een korte toelichting, dan een uur in de ruimte praten en om de vraag heen draaien.
 

Voorkom haast

Haast zorg voor stress en stress zorg voor zenuwen. Probeer dit te voorkomen. Ga op tijd van huis weg, zoek vooraf op hoe je moet reizen en plan je gesprek buiten de spits. Zo zorg jij dat je tijdig aanwezig bent, want met te laat komen maak je een zeer slechte indruk.
Staat de trein overdwars op het spoor, belandt je taxi het water of heeft je partner de auto meegenomen? Zorg dat je het telefoonnummer van jouw contactpersoon bij je hebt zodat je netjes kan melden dat je wat later bent.

Neem ook ruim de tijd voor het gesprek zelf. De recruiter zal het niet waarderen als jij iedere vijf minuten op je horloge moet kijken omdat je na twintig minuten de bus weer moet halen.