Voorbeeld sollicitatievragen sales
Met deze voorbeeldvragen en antwoorden voor vacatures in sales geef jij tijdens een sollicitatiegesprek je beste verkooppraatje.
Salesrepresentatives doen meer dan het verkopen van producten of diensten. Ze gebruiken hun mensenkennis en sociale vaardigheden om de meningen van anderen te beïnvloeden. Een volleerde salesmedewerker kan alles aan iedereen verkopen, waaronder zand aan strandgangers, of sneeuw aan skiërs. De carrière van iedere salesmedewerker begint met het beantwoorden van sollicitatievragen. Sales vacatures eindigen immers met een sollicitatiegesprek.
Het sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces, zeker voor mensen die solliciteren naar sales vacatures. Om een salesmedewerker te worden, heb je een kleurrijke persoonlijkheid nodig. Tijdens het sollicitatiegesprek krijgen sollicitanten een kans om werkgevers deze persoonlijkheid te laten zien. In feiten proberen ze zichzelf aan de werkgever te verkopen.
Ben je geen fan van sollicitatiegesprekken? Zo ja, dan ben je lang niet de enige. Velen ervaren deze gesprekken als het zenuwslopendste onderdeel van het hele sollicitatieproces. Maar zo’n gesprek hoeft helemaal niet angstaanjagend te zijn. Met deze sollicitatiegesprek sales vragen (en antwoorden) krijgen aspirerende salesrepresentatives een beeld van wat ze te wachten staat.
Vragen sollicitatiegesprek: sales
- Over welke eigenschappen moet een salesrepresentative beschikken?
- Hoe benader je jouw klanten?
- Hoe beschrijf je jouw verkoopstijl?
- Verkoop je liever telefonisch, of face to face?
- Hoe ga je om met een teleurstellende dag?
Sollcitatievragen sales – #vraag 1: Over welke eigenschappen moet een salesmedewerker beschikken?
Deze vraag kan in meerdere gesprekken voorkomen, waaronder sollicitatievragen sales manager, sollicitatievragen startersfunctie sales en vragen sollicitatiegesprek sales functie. Op papier is het vaak lastig om sollicitanten van elkaar te onderscheiden, maar een sollicitatiegesprek is een kans om aan te tonen wat jou bijzonder maakt. Wanneer een recruiter jou deze vraag stelt, kun je hen bijvoorbeeld vertellen hoe jij jouw passie voor sales hebt gevonden. Focus tijdens de vertelling op de kleine details, want juist die details maken jouw verhaal uniek.
- Vertel hoe je jouw passie voor sales hebt gevonden.
- Kaart aan welke aspecten van het vak jouw aanspreken.
- Vertel hoe het werk aansluit op jouw persoonlijkheid en/of ervaringen.
Hoe je kunt antwoorden
“Van kinds af aan was ik een ontzettend social persoon. Nieuwe mensen ontmoeten en gesprekken met hen voeren, dat vond ik altijd het leukste om te doen. Tijdens mijn studie raakte ik geïnteresseerd in psychologie en verdiepte ik mij in de connectie tussen woorden en de emoties die ze losmaken. Als ik de klant bijvoorbeeld een compliment geef, zijn ze sneller geneigd om naar mijn praatje te luisteren.
Als ik hem ervan overtuig dat ik een koopje heb, of dat het product schaars is, zijn ze sneller geneigd een deal te maken. Deze eigenschappen – een achtergrond in psychologie en een sociale aanlegging – dat zijn naar mijn mening de belangrijkste eigenschappen waar een salesmedewerker over kan beschikken.”
Sollicitatievragen: Sales – vraag #2: Hoe benader je jouw klanten?
Een salesmedewerker fungeert als tussenpersoon tussen een onderneming en hun klanten. Hoe de medewerker de klant benadert, is dus erg belangrijk. Lees je in over het bedrijf en de bevolkingsgroepen waar het bedrijf zich op afstemt. Misschien heb je wel ervaring met een doelgroep die de onderneming wilt gaan benaderen. Jouw doel is om aan te tonen dat jij iets te bieden hebt waar andere sollicitanten geen verstand van hebben.
- Beschrijf de doelgroepen waar je ervaring mee hebt.
- Focus op vaardigheden of ervaringen waar anderen niet over beschikken.
Hoe je kunt antwoorden
“Iedere deur aan deur verkoper weet hoe bot een potentiële klant kan zijn. Veel verkopers vinden dat vervelend, maar ik begrijp het volkomen. Wanneer ik een klant benadert die aan het begin van ons gesprek al aanduidt dat hij of zij geen interesse heeft in ons bedrijf, probeer ik hen geen onnodige producten of diensten aan te smeren. In plaats daarvan begin ik een informele conversatie. Pas wanneer ik begrijp waar ze naar op zoek zijn, maak ik mijn eerste voorstel.”
Sollicitatievragen: sales – vraag #3: Hoe beschrijf je jouw verkoopstijl?
Iedere salesmedewerker heeft zijn eigen verkoopstijl. Sommige werkgevers zijn nogal terughoudend, andere zijn zo energiek en enthousiast als maar kan. Sommige werkgevers spelen de rol van een goochelaar; zij proberen jou een tovertruc te laten zien. Andere kruipen in de huid van een professor; zij doen zich voor als experts en proberen jou iets te leren. Iedere onderneming heeft een voorkeur naar een bepaald type verkoper. Bespreek voor de zekerheid een aantal verkoopstijlen die je onder de knie hebt.
- Beschouw het sollicitatiegesprek als een verkooppraatje.
- Toon aan dat je meerdere verkoopstijlen onder de knie hebt.
Hoe je kunt antwoorden
“Een goede salesmedeweker moet, naar mijn mening, flexibel zijn ingesteld. Geen twee klanten zijn hetzelfde en vereisen een compleet andere verkoopmethode. Een type klant is vooral geïnteresseerd in koopjes en kortingen, de ander geeft meer om kwaliteit. Een goede verkoper kan zijn omgeving razendsnel analyseren in zich daaraan aanpassen. Daarom leerde ik zoveel mogelijk verkoopstijlen als ik maar kon. Op deze manier ben ik op iedere situatie voorbereid.”
Sollicitatievragen: sales – vraag #4: Verkoop je liever telefonisch, of face to face?
Je zou het niet zeggen, maar dit is een van de belangrijkste sollicitatievragen. Sales medewerkers specialiseren zich namelijk in een van twee richtingen: of ze gaan te werk via het internet of de telefoon, of ze leveren hun verkooppraatjes in levende lijven, zoals bij een autodealership. Welke richting je opgaat, bepaalt niet alleen je carrière, maar ook de verkoopstijl die je toepast.
Voor je antwoord geeft op deze vraag, denk even goed na over het bedrijf waar je bij solliciteert. Als de baan bijvoorbeeld plaatsvindt in een callcenter, kun je maar beter aandacht besteden aan je telefonische verkoopvaardigheden. Als de baan plaatsvindt in een dealership, dan kun je juist beter focussen op je face to face vaardigheden. Ben je vriendelijk en netjes gekleed? Heb je een zelfverzekerde houding en sta je met je rug recht? Dit zijn de dingen waar je dan op moet letten.
- Bespreek je ervaringen met beide verkoopmethodes.
- Doe onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert.
- Geef ten alle tijden een relevant antwoord.
Hoe je kunt antwoorden
“Hoewel ik ervaring heb met beide methodes, gaat mijn voorkeur uit naar face to face. Een verkooppraatje, zo leerde ik van mijn mentor toen ik net begon, is meer dan alleen een praatje. Het is een act waarbij je je hele lichaam hoort te gebruiken: stem, gezichtsuitdrukkingen, handbewegingen. Een goede salesmedewerker weet niet alleen hoe hij met een client moet praten, maar ook hoe hij de client door een ruimte heen moet begeleiden. Daarom wil ik bij jullie dealership werken; auto’s zijn immers een van de weinige producten die nog altijd face to face worden verkocht.”
Sollicitatievragen: sales – vraag #5: Hoe ga je om met een teleurstellende dag?
Op het eerste gezicht lijkt dit een van de meest intimiderende sollicitatiegesprek sales vragen die een recruiter kan stellen, maar als je zorgvuldig antwoord geeft, kun je een ijzersterke kant van je karakter laten zien. Niet iedere dag is een feestje in sales. Op sommige dagen maak je ene deal na de andere en op andere dagen verkoop je helemaal niets. Je kan een klacht ontvangen van een ontevreden klant of je haalt je maandelijkse quota niet. De recruiter wil weten hoe je omgaat met dit soort tegenslagen en of je in staat bent een nederlaag te veranderen in een overwinning.
- Beschrijf een slechte dag en leg uit waarom deze dag zo teleurstellend was.
- Vertel hoe je deze tegenslag wist om te zetten in een succes.
Hoe je kunt antwoorden
“Psychologen (en moeders) zeggen altijd dat je positief moet blijven denken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben kritisch aangelegd en probeer altijd goed mijn best te doen. Als ik een dag niets verkoop en het eruitziet dat ik mijn maandelijkse quota niet ga halen, dan loop ik na het werk de gebeurtenissen van de dag nog eens grondig door.
Rustig analyseer ik iedere interactie die ik had met mijn cliënten om te achterhalen wat er misging. Om van fouten te kunnen leren, moet je immers eerst weten wat je fout hebt gedaan. Als ik een klacht binnenkrijg van een ontevreden klant, ga ik niet bij de pakken neerzitten. Door de klant te helpen met zijn klacht, help ik mezelf en voel ik mij ook beter.”
Een sales baan vind je via Monsterboard
Dat waren de sollicitatievragen. Sales representative vacatures zijn enorm competitief en de meeste sollicitanten hebben een krachtige persoonlijkheid. Een beetje repeteren kan dus zeker geen kwaad. Nu je het een en ander weet over het sollicitatieproces is het echter tijd om te solliciteren naar sales vacatures en die vind je op Monsterboard. Om te beginnen moet solliciteren, hoef je enkel een profiel aan te maken op onze website. Vergeet geen digitaal kopie van je cv te uploaden.