Werken in de Formule 1: race naar je droombaan
Formuleracen is een van de populairste sporten in Nederland. In dit artikel leer je hoe je kunt werken bij Formule 1 en wat je van een Formule 1 baan kunt verwachten.
De FIA Formula One World Championship, beter bekend als de Formule 1, is een van de grootste sportevenementen ter wereld en de hoogste klasse in de autosport. Honderdduizenden Nederlanders maken jaarlijks tijd vrij om coureurs zoals Max Verstappen aan te moedigen in hun huiskamers. Maar waarom zou je naar de Formule 1 kijken als je ook kunt werken in de Formule 1?
In dit artikel leer je wat werken bij Formule 1 precies inhoud en krijg je antwoord op vragen zoals “hoe word je Formule 1 monteur?” Daarnaast leggen we uit wat voor vacatures je online kunt tegenkomen en wat voor opleidingen en vaardigheden je nodig hebt om te kunnen solliciteren naar Formule 1 vacatures.
De geschiedenis van Formule 1
De geschiedenis van de Formule 1 gaat jaren terug. De eerste Grand Prix vond plaats in 1950 in Silverstone, Groot-Brittannië en werd gewonnen door Giuseppe Farina. Deze Italiaanse coureur reed in een Alfa Romeo. Farina won niet alleen de eerste race van het seizoen, maar ook het kampioenschap zelf. Naast een trofee won de coureur een prominente plaats in de mythologie van de autosport.
De Formula One World Championship is door de tijd heen enorm veranderd. Ieder jaar werd het kampioenschap groter en populairder onder kijkers. Er werden bovendien nieuwe regels ingevoerd voor coureurs en monteurs. In 2009 vond een belangrijke regelwijziging plaats: het ontwerp van raceauto’s werd veranderd zodat coureurs elkaar makkelijker konden passeren. Dit zou de sport veiliger en interessanter maken.
Meer dan 80 miljoen mensen kijken wereldwijd naar Formula One World Championship. Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn op dit moment met uitstek de bekendste coureurs ter wereld. Word jij straks hun nieuwe collega? Formule 1 is een uiterst competitieve werkomgeving. Vergeet dus niet om een overzichtelijk cv en een overtuigende sollicitatiebrief op te stellen met carrièreadvies van de Monsterboard website.
Wat houdt werken bij f1 in?
Als je graag wilt werken in de Formule 1, kun je solliciteren naar vacatures voor monteur. Een automonteur monteert, repareert en onderhoudt raceauto’s van coureurs. Monteurs werken vaak in een groot team met een duidelijke hiërarchie. Tijdens een race moeten monteurs snel kunnen handelen, bijvoorbeeld wanneer hun coureur een lekke band krijgt. Monteurs zijn medeverantwoordelijk voor het succes van hun coureurs.
Wil je werken bij een raceteam maar wil je liever niet aan de slag als monteur? Solliciteer dan naar vacatures voor gast- of faciliteiten coördinator. Een coördinator ondersteunt werkomstandigheden voor personeel en gasten. Als de coureurs of monteurs iets nodig hebben zorgt de coördinator dat zij dat krijgen. Coördinators zijn bovendien verantwoordelijk voor de ervaring van toeschouwers tijdens sportevenementen.
Hoe land je een Formule 1 baan?
Om te kunnen werken in de Formule 1 heb je een aantal dingen nodig:
- Opleiding
- Werkervaring
- Vaardigheden
Des te beter je opleidingen, des te positiever de indruk die je zal achterlaten op een recruiter. Formule 1 monteurs moeten minstens een middelbaarschooldiploma bezitten. Veel monteurs volgen een Beroeps Begeleidende Leerweg of voltooien een mbo-opleiding. Faciliteiten coördinatoren volgen meestal een hbo-opleiding zoals Facility Management/Facilitaire Dienstverlening, of een wo-opleiding in Finance.
Recruiters in dit soort vakgebieden hechten vaak evenveel waarde aan werkervaring als opleiding en training. Met werkervaring op je cv onderscheid je jezelf van andere sollicitanten zonder werkervaring. Als monteur kun je werkervaring opdoen in een autogarage of bij de ANWB. Faciliteiten coördinator vinden vaak werk bij recreatie- of sportevenementen.
Succesvolle monteurs en coördinatoren die werken in de Formule 1 beschikken over een aantal vaardigheden en eigenschappen. Hun uitgesproken passie voor de motorsport uit zich in gedrevenheid en een onuitputtelijke werkethiek. Werken bij Formule 1 betekent werken onder extreme druk. Succesvolle werknemers zijn teamspelers die een onbreekbaar samenwerkingsverband opbouwen met hun collega's.
Hoe word je formule 1 coureur?
Dan de hamvraag: hoe word je Formule 1 coureur? Er is geen formele opleiding om autocoureur te worden. De meeste mensen beginnen met karten. Als je talent blijkt te hebben, kun je doorstromen naar de volgende klasse. Daar is echter geld voor nodig. Sommige mensen betalen dit bedrag zelf. Andere zoeken sponsors. De enige manier om uiteindelijk in de Formule 1 terecht te komen is door zo veel mogelijk races te winnen.
Om een succesvol Formule 1 coureur te worden, moet je uit hetzelfde hout gesneden zijn als Max Verstappen en Lewis Hamilton. Dit betekent dat je net als hen over een aantal eigenschappen bezit die goed van pas komen achter het stuur. Verstappen en Hamilton zijn natuurtalenten. Tegelijkertijd zijn ze altijd aan het trainen en oefenen. Ze kennen hun auto’s en racebanen binnenstebuiten. Ze kunnen presteren onder druk en hebben een razendsnel reactievermogen.
Werken in Formule 1: Zandvoort
Werken in de Formule 1 in Nederland kan bij Circuit Zandvoort. De Grand Prix van Nederland vond tussen 1952 en 1985 meer liefst dertig keer plaats op deze iconische racebaan. Naast de Grand Prix vinden hier ook andere motorsportevenementen plaats, georganiseerd door ondernemingen zoals RSZ Autosport, de Dutch Race Driver Academy en Bleekemolens Race Planet. Kijk vandaag nog naar automotive vacatures in Zandvoort, Noord-Holland.
Hoeveel betaalt een Formule 1 baan?
Wie wil werken in de Formule 1 is vast nieuwsgierig naar het inkomen van f1 medewerkers. Niet iedere werknemer bij de Formule 1 krijgt hetzelfde betaald. Coureur Max Verstappen verdient volgens diverse bronnen een basissalaris van 55 miljoen dollar exclusief bonussen en sponsordeals. Zijn collega’s verdienen over het algemeen een stuk minder, rond de 10 miljoen dollar per raceseizoen. Monteurs, faciliteiten managers en andere werknemers verdienen zeker geen miljoenen, maar ontvangen toch een aardig inkomen.
Als je antwoord zoekt op de vraag “hoe word je Formule 1 monteur” wil je vast weten hoeveel monteurs bij de Formule 1 gemiddeld verdienen. De meeste Formule 1 monteurs verdienen tussen de 35.000 en 70.000 euro bruto per jaar. Je salaris hangt af van het team waar je voor werkt. Sommige bedrijven betalen immers een stuk meer dan andere. Ook je leeftijd, opleiding, vaardigheden en werkervaring kunnen een verschil maken.
Gast- en faciliteiten coördinators verdienen over het algemeen iets minder dan professionele automonteurs. Zo kunnen leidinggevende functies op gebied van recreatie of sport in Nederland rekenen op een inkomen tussen de 1.803 en 4.548 euro bruto per maand. Ook het salaris van een faciliteiten coördinator wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, opleiding, vaardigheden, werkervaring en werkgever.
Race naar een Formule 1 baan met Monsterboard
Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag “hoe kom je in de formule 1?” is het eindelijk tijd om te solliciteren naar een Formule 1 baan. Je bent lang niet de enige die wilt werken in de formule 1 en wilt werken bij een raceteam. Maak een gratis profiel aan op de Monsterboard website om andere sollicitanten een stapje voor te blijven. Terwijl jij je sollicitatiebrief nakijkt, verzamelt Monsterboard een overzicht van nieuwe Formule 1 vacatures. Zo ben jij straks de eerste die je cv opstuurt.