Skip to main content

Videosolliciteren - zo doe je dat

Videosolliciteren - zo doe je dat

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dus logisch dat de opmars van videosolliciteren niet te stoppen is. Veel grote werkgevers zien deze vorm van solliciteren al langer zitten, maar ook bij kleinere bedrijven komt het vaker voor. Wat is het precies en hoe zorg je dat jouw videosollicitatie helemaal op orde is?

 

Wat is videosolliciteren?

Solliciteren via video is eigenlijk niets meer dan jezelf voorstellen door middel van een video. Dit kan in verschillende vormen. Zo kun je een interview met jezelf afnemen door de vragen in beeld te laten verschijnen en hier vervolgens antwoord op te geven. Maar je kunt ook creatief nadenken over een eigen format. Het belangrijkste is dat de video past bij jou en het bedrijf. Het is dus - net als je bij je cv en sollicitatiebrief - niet de bedoeling dat je één standaard videosollicitatie continu meestuurt.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt tegenwoordig met je telefoon of computer makkelijk video-opnames maken en deze ook bewerken. Ook zijn er diverse softwareprogramma’s die je specifiek kunnen helpen met videosollicitaties. Het belangrijkste is dat het er professioneel uit ziet. Heb je hulp nodig? Kijk dan eerst eens in je omgeving of je iemand kent die je daarbij kan helpen. Natuurlijk zijn er uiteindelijk ook professionele partijen die je kunnen ondersteunen.

 

Wanneer voeg je een videosollicitatie toe?

Er zijn steeds meer werkgevers die er specifiek om vragen. Maar als dit niet het geval is, weet dan dat niet iedere werkgever zit te wachten op een video. Pas dus op met te pas en te onpas een video meesturen. Wil je een videosollicitatie meesturen en twijfel je? Bel dan eerst even met het bedrijf waar je de sollicitatie naar toe gaat sturen. Bij sommige branches is lef en uitstraling een belangrijk onderdeel van de functie, dan kan het lonen om extra op te vallen met een video.

 

Waar moet ik op letten?

·         Lengte – hou het kort, maximaal 1.30 minuut

·         Script – maak vooraf een script. Bedenk hoe en wat je wilt zeggen. Maar lees het niet op! Wees jezelf en oefen net zo vaak totdat je verhaal natuurlijk overkomt. 

·         Kwaliteit – zorg dat zowel beeld als audio van goede kwaliteit zijn

·         Kleding – let goed op je kleding en hiermee je uitstraling

·         Houding – maak het persoonlijk en kijk in de camera, zit rechtop en zorg dat je een enthousiaste uitstraling hebt

·         Omgeving – denk goed na over wat je op de achtergrond wilt zodat het past bij wat je wilt zeggen (en sluit vooral afleidende omgevingsgeluiden uit!)

·         Opsomming – zorg dat de video meer is dan een opsomming van je cv

·         Creatief – laat jezelf zien, zorg dat ze je op een positieve manier onthouden

·         Checken – laat anderen je video eerst zien en voorzien van feedback.

 

Kijk voor inspiratie ook eens op YouTube! Genoeg video’s om je te laten zien wat je wel en niet wilt voor je eigen videosollicitatie.


Back to top