Zo zet je video in tijdens je sollicitatie - tips & tricks

Zo zet je video in tijdens je sollicitatie - tips & tricks

Tips & tricks om video in te zetten tijdens je sollicitatie

Werkgevers zetten steeds vaker video in om nieuwe medewerkers aan te trekken voor een functie. Heel handig, met video krijg je een goed beeld van de sfeer van een bedrijf of hoe het is om daar te werken in een bepaalde functie. Ook steeds meer werkzoekenden maken gebruik van video voor hun sollicitaties: het is een leuke en effectieve manier om jezelf voor te stellen. Maar je kunt video nog op veel meer manieren inzetten tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan. Monsterboard legt uit hoe én we geven direct een aantal handige tips!

 

Maak een video-cv. Stel jezelf voor via een korte en krachtige video in plaats van een uitgeschreven cv. Grote kans dat je positief opvalt bij je nieuwe werkgever! Waar voldoet een goed video-cv aan?

  • Hou het kort en krachtig! Zie een video-cv als een elevator pitch: een korte presentatie van ongeveer een minuut waarin je jezelf verkoopt.
  • Wees wel volledig. Noem alle informatie op die je normaal gesproken ook zou uittypen in een geschreven cv: je werkervaring, een korte samenvatting van je persoonlijkheid, je goede eigenschappen, je vaardigheden en opleidingen. Dit is belangrijke informatie voor een potentiële werkgever, op basis hiervan zal hij je wel of niet uitnodigen voor een tweede gesprek.
  • Hou het algemeen. Een video-cv is niet gebonden aan een bepaalde functie en vervangt niet de video-sollicitatie, waarbij je via video een recruiter overtuigt waarom juist jij de ideale kandidaat bent voor een bepaalde functie. Een video-cv is precies wat het zegt, je algemene cv maar dan via video. Als je eenmaal één goed video-cv hebt kun je deze inzetten bij meerdere sollicitaties.

 

Maak een sollicitatievideo. Je hebt ‘m gevonden: de ideale functie! Deze baan staat jou op het lijf geschreven. Je hebt een cv en een motivatiebrief, maar je wilt net dat beetje extra doen om te laten zien dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie. Dan is een sollicitatievideo dé oplossing! Hoe maak je die?

  • Bepaal de vorm. Je kunt een interview met jezelf afnemen en vragen in beeld laten komen die je vervolgens beantwoordt, of juist je motivatie in een aaneensluitend verhaal vertellen. Of denk creatief na over een eigen opzet. Belangrijk is dat de video past bij jou én het bedrijf waar je solliciteert.
  • Zorg voor goede kwaliteit. Zowel geluid als beeld moeten van goede kwaliteit zijn. Bedenk daarom of je de video zelf wilt opnemen en bewerken of dat je hier een professional voor inhuurt. Het is tegenwoordig niet moeilijk om het zelf te doen, met je telefoon of computer kun je makkelijk opnames maken en voor het bewerken ervan bestaan er diverse softwareprogramma’s (zoals Final Cut en iMovie), maar het is wel belangrijk dat de video er professioneel uitziet. Je kunt het daarom ook uitbesteden aan iemand die er ervaring mee heeft.
  • Denk aan je presentatie. Let op je kleding, houding en de omgeving waarin je de video opneemt. Je kleding moet natuurlijk professioneel zijn en passen bij het bedrijf waar je solliciteert. Neem daarnaast een actieve houding aan: zit rechtop en zorg voor een enthousiaste uitstraling. Als laatste is ook de omgeving belangrijk: zorg voor een rustige achtergrond en sluit vooral omgevingsgeluiden uit, veel verkeer of een schoolplein kan nog wel eens voor afleiding zorgen.
  • Keep it short and simple. Ook hier geldt: hou het kort en krachtig! Houd een lengte tussen de 1 en 2 minuten aan. Zorg ervoor dat je van tevoren een script maakt, zodat je weet wat je wilt zeggen. Ook weet je dan precies hoe lang je verhaal duurt en kan je nog dingen schrappen of juist toevoegen.

 

Ga videosolliciteren. Steeds meer bedrijven stellen een videosollicitatie voor in plaats van een ‘live’ gesprek. Het is een efficiënte manier om snel meerdere kandidaten te spreken en voor jou een leuke manier om jezelf voor te kunnen stellen. Het is wel belangrijk om het videogesprek goed voor te bereiden. Onze tips:

  • Test, test, dubbeltest. Het zal je maar gebeuren dat op het moment suprême de Skype-app op je telefoon niet werkt, de camera van je laptop hapert of je microfoon weigert. Dit voorkom je door van tevoren goed te vragen welke video-app gebruikt wordt tijdens de sollicitatie én deze meerdere keren te testen.
  • Kies de juiste omgeving. Het voordeel van een videosollicitatie is dat jij de plek kunt kiezen waar je je op je gemak voelt. Maar let wel op dat de plaats die je kiest representatief is. Kies een rustige, neutrale omgeving zonder afleidende achtergrond of storende geluiden.
  • Let op je houding. Ook al ben je maar deels in beeld, ook bij een videosollicitatie is houding belangrijk. Zorg dat niet alleen je hoofd in beeld is, maar bijvoorbeeld ook je armen zodat je die kunt gebruiken om wat meer van jezelf te laten zien. En verder geldt: zorg voor representatieve kleding, zet je voeten stevig op de grond (dan ga je niet wiebelen in beeld) en neem een actieve en enthousiaste houding aan!

 

Meer weten over videosolliciteren? Hier vertellen we waar je bij het maken van video’s nog meer op kunt letten vind je meer tips & tricks voor een goede videosollicitatie. Succes!