Tips voor een video-interview als sollicitatiegesprek

Solliciteren via FaceTime of Skype? Steeds meer bedrijven gebruiken het als eerste kennismaking of om sollicitatiegesprekken te voeren met iemand op afstand. Het vraagt een andere aanpak dan een gewoon telefoongesprek en een live interview. De inhoudelijke voorbereiding voor de baan blijft hetzelfde. Maar iedereen die weleens privé belt met video weet dat video leuk, maar ook ongemakkelijk kan zijn. We helpen je op weg!

Oefen het gesprek

Of je nu regelmatig al belt via bijvoorbeeld FaceTime of nog helemaal niet, oefen van tevoren het gesprek met iemand via de app waarmee je gaat bellen. Doet alles het? Staat je geluid op de juiste stand, is het beeld scherp, je verbinding goed? Moet je een presentatie houden? Check dan of het delen van de beeldschermen goed gaat. Bekijk hoe je het liefst in beeld wilt komen (zet je laptop wat hoger, zodat degene niet tegen de hele tijd tegen de onderkant van je gezicht aankijkt!), waar je gaat zitten en hoe je houding is tijdens het gesprek. Mocht de verbinding tijdens het sollicitatiegesprek zelf niet goed zijn, geef dit dan aan. Niets is vervelender dan ruis. Het is belangrijk dat je elkaar goed kan verstaan.

Kies de juiste omgeving

Voer het gesprek in een omgeving waar jij je prettig voelt. Tijdens een telefoongesprek kan je nog lopen, maar tijdens een videocall zit je op één plek. Kies een plek uit met een rustige, neutrale achtergrond; een witte muur is het veiligst. Let op eventuele zonsinval en schaduw. En kies een plek uit waar je geen last hebt van storende omgevingsgeluiden. Als je belt met je eigen telefoon let er dan op dan je andere inkomende gesprekken en appjes op stil zet.

Denk aan je lichaamshouding

Lichaamshouding is moeilijker te beoordelen via video. Je bent maar deels in beeld en een interview via video is over het algemeen veel statischer dan een live sollicitatiegesprek. Let dus goed op de onderdelen waar je wel impact mee kan maken. Allereerst is dat je kleding. Kleed je zoals je zou doen tijdens een live sollicitatiegesprek. Vervolgens is het belangrijk dat je oogcontact maakt. Kijk niet naar jezelf op het scherm, maar kijk naar degene waarmee je het gesprek hebt. Daarnaast is het belangrijk dat ook je armen in beeld zijn, hiermee kan je toch wat meer van jezelf laten zien. Verder is het belangrijk om te realiseren dat je stem het meest prominent is. Let dus goed op welke emoties je wilt tonen en probeer zowel in je stem als met je gezichtstuitdrukkingen deze te bevestigen. Je bent waarschijnlijk meer dan tijdens een live gesprek erg bezig met het geconcentreerd beantwoorden van de vragen, dus vergeet niet als je enthousiast bent dit ook te laten zien!

Gebruik een spiekbriefje

Zet bepaalde steekwoorden en/of antwoorden voor jezelf op papier. Dat is niet alleen goed ter voorbereiding van het sollicitatiegesprek zelf, maar kan je ook tijdens het gesprek helpen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je van papier je antwoorden gaat oplezen. Maar door de steekwoorden zichtbaar voor jou – en niet voor de camera – naast je te hebben liggen, kan je het wel subtiel als geheugensteuntje gebruiken.

Let op de tijd

Een sollicitatiegesprek per video duurt vaak wat korter dan een live gesprek. Dit komt omdat je allebei meteen op de plek bent waar het gesprek kan beginnen en omdat videocalls vaak vanwege efficiency worden ingezet. Hierdoor zijn ze meestal wat zakelijker van aard en bestaan ze vooral uit de specifieke vragen en antwoorden in plaats van small talk. Zorg dus dat je vooraf weet hoe lang jullie hebben. Maar rond het gesprek wel goed af zodat je weet wat je hierna kunt verwachten.