Verhuizen voor werk: hier moet je aan denken

Stel je voor: je hebt een supertoffe vacature gevonden, maar helaas is de baan aan de andere kant van het land. Of: je werkgever biedt een nieuwe functie aan op een andere vestiging of in het buitenland. Soms kom je voor de keuze te staan om te verhuizen voor je carrière. Een eng idee, maar ook spannend!
Waar begin je? Hoe vind je een huis in je nieuwe woonplaats? Wat moet je regelen bij verhuizing? Als je voor de keuze staat om te verhuizen voor je werk moet je aan veel dingen denken. Dit kan stressvol zijn en brengt vast ook enorm veel vragen in je op. Gelukkig hebben wij antwoorden. Lees verder voor hulp bij het maken van de beslissing om wel of niet te verhuizen voor werk en om te leren wat je allemaal moet regelen bij verhuizing.
Waarom verhuizen voor werk?
De redenen om te verhuizen voor je baan verschillen per individu. Er zijn een aantal argumenten die het een erg aantrekkelijke beslissing maken:
- Tijd besparen – als je een lange reistijd hebt van huis naar werk raakt je werk- en privéleven uit balans. In 10 minuutjes fietsen naar werk in plaats van een uur in de auto zitten, voelt een stuk fijner; je kunt je nog een keer omdraaien in bed of gezellig ontbijten met je kinderen.
- Gezondheid verbeteren – veel en lang stilzitten is niet gezond. Als je een kantoorbaan hebt en ook nog eens twee uur per dag in de auto zit, kun je wel wat extra beweging gebruiken. Door dichter bij werk te gaan wonen, loop of fiets je met gemak naar je baan.
- Schoner milieu – twee uur per dag in de auto zitten, is ook twee uur per dag vieze uitlaatgassen de lucht in pompen. Dichter bij je baan gaan wonen is dus niet alleen beter voor je eigen gezondheid en werk-privé balans, maar ook beter voor het milieu.
- Carrièreontwikkeling – je zult veel leren van een spannende uitdaging in een nieuwe stad of ander land. Niet alleen over je vak, maar ook over jezelf. De groei die je doorgaat in deze tijd zal je voor altijd bij blijven.
Natuurlijk kunnen er ook wat nadelen zitten aan een verhuizing voor werk. Je woont verder weg van je vrienden, wellicht moeten je kinderen wennen aan een nieuwe school, en je moet op zoek naar een nieuwe sportvereniging of boekclub. Overweeg dus goed of verhuizen voor werk de juiste beslissing is voor jou, je partner en gezin.
Hoe beslis je om wel of niet te verhuizen voor werk
Of je nu in Groningen woont en een superleuke baan hebt gevonden in Maastricht of je werkgever biedt je een functie in het buitenland aan, verhuizen voor je werk is geen eenvoudige beslissing. Stel jezelf daarom de volgende vragen. Je antwoorden helpen je te bepalen of je wel of niet wilt verhuizen voor je carrière.
- Wat is je nieuwe functie en hoe past dit bij je doelen en wensen?
- Past de bedrijfscultuur van de nieuwe functie bij je?
- Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden in je nieuwe functie?
- Wat zijn de voordelen van de nieuwe functie en verhuizing?
- Hoe is het wonen en leven in je nieuwe stad of land en kun jij jezelf daar zien?
- Is je nieuwe stad of land betaalbaar?
- Zijn er goede scholen (voor je kinderen) en leuke verenigingen?
- Heb je een back-up plan als de dingen niet lopen zoals verwacht?
- Wat zijn de nadelen van de nieuwe functie en verhuizing?
Wat moet je regelen bij verhuizing voor werk?
Heb je de moeilijke beslissing genomen en besloten te verhuizen voor je werk? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Volg ons stappenplan om je verhuisstress te verminderen en niks te vergeten.
- Bepaal wat bij je past
- Verken je nieuwe omgeving
- Ga op zoek naar een nieuw huis
- Kies een verhuisdienst
- Vraag je werkgever om assistentie
- Huisdieren mee naar het buitenland
- Regel de laatste kleine dingetjes
1. Bepaal wat bij je past
Heeft het leven in de stad je voorkeur over het plattelandsleven? Of vind je de stad juist te druk en zoek je liever een dorpssfeer op? Als je kinderen hebt, kunnen scholen en sportclubs een belangrijke factor zijn in je beslissing.
Neem de tijd om uit te zoeken wat je wilt en hoe (en of!) je dit kunt krijgen in de buurt van je nieuwe werk. Niemand heeft er wat aan als je baan leuk is, maar de rest van je leven niet meer lekker loopt.
2. Verken je nieuwe omgeving
Zodra je weet dat je gaat verhuizen, kun je beginnen met informatie opzoeken over de nieuwe omgeving waar je gaat wonen. Wat is er te doen en te vinden in jouw wijk? In de plaats? In de regio? Past dit bij een omgeving waar jij je fijn bij voelt?
Ga voor je verhuist ook langs om de omgeving te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende dorpen of buurten bezoeken en ze daarna vergelijken. Waar voel jij de meeste klik? Waar zijn de voorzieningen die jij belangrijk vindt? Zitten er (goede) scholen voor de kinderen in de buurt en hoever is de afstand naar het werk van je partner?
Ga je in het buitenland wonen? Overweeg dan om er een (korte) periode op vakantie te gaan zodat je beter meekrijgt hoe het is om daar te wonen.
Als je ver van huis gaat, lees je dan ook in over de economie. Je kunt wel enthousiast zijn over een nieuwe baan met een beter salaris, maar als de levenstandaard in je nieuwe omgeving veel duurder is, zou je er in plaats van vooruit weleens achteruit op kunnen gaan.
3. Ga op zoek naar een nieuw huis
Verhuizen betekent een nieuw huis! In de meeste gevallen zal je dit zoeken met een lokale makelaar. Onthoud dan dat je van die persoon afhankelijk bent in een voor jou onbekende omgeving. Je makelaar zou bekend moeten zijn met de waarden van huizen in de regio. Daarnaast zou hij of zij informatie moeten kunnen geven over lokale voorzieningen, zoals scholen, winkels en uitgaansgelegenheden.
Soms is het mogelijk om een bemiddelaar aan te nemen die in jouw naam handelt. Zeker als je naar het buitenland verhuist is dit een goede optie om over na te denken. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om het met de bemiddelaar te hebben over de samenwerking, dat je helder hebt wie hij vertegenwoordigd (zeker als je praat met de verkopende makelaar) en over de kosten van de samenwerking.
Als je niet weet waar je moet beginnen met zoeken, vraag dan je huidige makelaar om een aanbeveling. Je kunt ook eens navraag doen bij je nieuwe werkgever, misschien heeft een van je toekomstige collega’s hetzelfde proces doorlopen.
4. Kies een verhuisdienst
Misschien kan je het af met het huren van een busje, maar als je verhuizing wat meer voeten in aarde heeft dan is het verstandig om een gerenommeerd verhuisbedrijf in te schakelen. Je vertrouwt deze mensen je hele hebben en houden toe, dus kan het geen kwaad om je goed in dit proces te verdiepen.
Vaak bieden verhuisbedrijven verschillende verzekeringsopties aan. Andere kosten die er soms bijkomen; inpakservice, verhuisdozen, extra fee als het van of naar een appartement gaat in een pand zonder lift, verhuizen van grote (zware) spullen. Het is een goed idee om contact op te nemen met een aantal verschillende verhuisbedrijven en die te vergelijken.
5. Vraag je werkgever om assistentie
Als je voor een specifieke werkgever verhuist, kan het geen kwaad om bij de HR-afdeling navraag te doen over de mogelijkheden rondom verhuizing. Vaak hebben grote organisaties ervaring met medewerkers die verhuizen voor hun carrière en werken ze al samen met verhuisdiensten of makelaars. Soms kan je financieel voordeel halen uit al bestaande samenwerkingen van je werkgever met bedrijven.
Krijg je een promotie aangeboden, wil het bedrijf je graag op een andere locatie hebben of krijg je een baan aangeboden waarvoor je moet verhuizen? Dan kan je zeker onderhandelen over de kosten die je gaat maken bij de verhuizing. Als een bedrijf jou heel graag in een bepaalde functie wil hebben, dan zijn ze vaak wel bereid om de kosten (deels) op zich te nemen.
6. Huisdieren mee naar het buitenland
Als je naar het buitenland verhuist en je neemt huisdieren mee, houd dan bij het boeken van tickets rekening met de regels van de vervoersmaatschappij. Vaak moeten huisdieren aan specifieke eisen voldoen, bepaalde inentingen hebben of zelfs een paar dagen in quarantaine blijven in het land waar je naartoe gaat voordat hij bij jou in huis mag komen wonen.
7. De laatste kleine dingetjes
Zodra je klaar bent om te verhuizen, is het tijd om de laatste details af te handelen. Zorg ervoor dat diensten zoals gas, elektriciteit, televisie en internet op het oude adres zijn opgezegd en op de dag van de verhuizing op het nieuwe adres zijn aangesloten. Je hebt alle abonnementen om laten zetten naar je nieuwe adres en je huisarts ingelicht om je medische dossier door te zetten.
Ga je de grens over? Schrijf je geld over van je huidige rekening naar een account in het land waar je naartoe gaat. Het is vaak goedkoper om lokaal een bank te hebben, te pinnen en geld op te nemen dan dit allemaal in Nederland te laten staan.
Zoek met Monsterboard naar een nieuwe baan in een nieuwe plaats
Ga jij de stap zetten en verhuizen voor werk? Succes! Wij weten dat je het kunt. En je carrière zal er hoe dan ook door ontwikkelen. Als je meer advies wilt ontvangen, kun je een gratis Monsterboard profiel aanmaken. Dan sturen wij praktische tips en de nieuwste vacatures naar je door. Zo vind jij als eerste een spannende uitdaging in een nieuwe woonplaats.