Veelgestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

Bedenk dat het bedrijf waar jij op gesprek komt nog nauwelijks iets van jou weet. Het kent meestel alleen jouw CV en brief en wil in een zo kort mogelijke tijd een zo goed mogelijke indruk van jou krijgen. Degene die jou interviewt zal dus altijd een aantal vragen stellen om je beter te leren kennen en om na te gaan of jij geschikt bent voor die functie. Het is belangrijk dat je van tevoren zelf al nadenkt over een aantal vragen plus de antwoorden die je daarop zou kunnen geven. Dan ben je tenminste lekker voorbereid.

Daarnaast geeft het sollicitatiegesprek jou nog een extra kans om je interesse in de functie te laten blijken. Door het stellen van de juiste, kritische vragen geef jij aan dat je je reeds in het bedrijf en functie verdiept hebt en dat je enthousiast bent. Je wilt er immers alles van weten!

Bereid je dus altijd voor de mogelijke vragen die je kunt verwachten of zelf kunt stellen.

Welke vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Een werkgever zal niet snel naar al je personalia vragen, want als het goed is staat dat allemaal al in je CV. Wel kun je aantal klassieke vragen verwachten over je ambitie, je positieve en negatieve eigenschappen en je visie op werk. Hier vind je een aantal voorbeelden met tips voor geschikte antwoorden.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Deze vraag is niet bedoeld om te checken of je bereid bent om vijf jaar bij dit bedrijf te werken, maar meer om je ambitie te achterhalen en te kijken of je wel over je loopbaan hebt nagedacht. Zorg dus dat je een duidelijk verhaal hebt met een doel voor over vijf jaar. Benadruk wel de belangrijke rol van dit bedrijf in die loopbaanplanning. Geef aan dat je graag wilt groeien en als het kan binnen dit bedrijf. En zeg zeker niet dat dit bedrijf slechts een opstapje is, of alleen maar bedoeld om werkervaring op te doen.

Waarom heb je juist naar deze functie gesolliciteerd?
Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt waarom je juiste deze functie ambieert. Probeer het eens op papier te zetten, pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kunt brengen. Zorg dat je minimaal drie argumenten bedenkt!

Waarom hebben we juist iemand als jou nodig?
Benadruk waarom je deze functie interessant vindt en waarom jij denkt dat jouw kwaliteiten daar prima bij passen. Wees niet te bescheiden, maar zuig geen kwaliteiten uit je duim – een goede werkgever vraagt altijd door. Bereid ook deze vraag altijd voor. Ten eerste om een zo goed mogelijk antwoord te geven, maar ten tweede om er voor jezelf ook achter te komen of deze baan eigenlijk wel geschikt voor je is.

Wat zijn je positieve eigenschappen?
Verkoop jezelf, dik je positieve eigenschappen aan en geef duidelijke voorbeelden. Heb je wel eens een slagzinwedstrijd gewonnen en wil je benadrukken dat je creatief bent? Geef dan die prijsvraag als voorbeeld.

Wat vinden je vrienden een negatieve eigenschap van jou?
Zwakke kanten hoeven niet per definitie slecht te zijn. Het kennen van je zwakheden is ook een kwaliteit! Zolang je maar wel kunt aangeven dat je je er bewust van bent en dat het voor jou een uitdaging is deze zwakheden te verbeteren. Maar echte zwakheden (‘ik kom altijd te laat op mijn werk’) kun je beter helemaal niet noemen.

Heb je moeite om onder een baas te werken?
Bij de meeste functies werk je onder een baas en het is dus niet verstandig om hier negatief op te antwoorden. Zeg dat je er geen moeite mee hebt om orders aan te nemen, maar benadruk ook zeker dat je een zelfstandige werknemer bent die eigen initiatieven kan nemen.

Heb je bezwaren tegen onregelmatig werk?
Overwerken is niet leuk, maar je wilt ook niet overkomen als een strikte negen-tot-vijf-werknemer. Daarnaast is de moderne werkgever ook geïnteresseerd in breed ontwikkelde werknemers. Heb je interessante hobby’s en verplichtingen in de avonduren, benadruk dan dat je in principe geen problemen met onregelmatig werk hebt, maar dat die hobby’s ook belangrijk zijn.

Een goede vragensteller vraagt door op de antwoorden die jij geeft. Let er dus op dat je antwoorden wel eerlijk zijn, want anders val je zo door de mand. Zo kan een werkgever vragen om bij elk antwoord een voorbeeld te geven. Op die manier wordt snel duidelijk dat je niet zomaar wat zit te kletsen.

Zeg je bijvoorbeeld dat meer verantwoordelijkheid voor jou belangrijk was in de keuze van een nieuwe baan dan kun je van een goede vragensteller verwachten dat hij antwoordt met “geef eens een voorbeeld van een concrete situatie waarbij je in je huidige baan graag meer verantwoordelijkheid had gewild." En als je aangeeft dat je in je vorige baan vaak projectmatig hebt gewerkt kun je de vraag krijgen om je laatste project te beschrijven.

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf uiteraard wel verkopen. Aandikken moet, maar ga geen kwaliteiten of hobby’s uit je duim zuigen. Zeg je dat je hobby lezen is dan kun je de vraag krijgen welk boek je momenteel aan het lezen bent. Kom je er dan zelf achter dat je al een jaar geen boek gelezen hebt, dan sta je mooi voor schut. Wees voorbereid dat een goede interviewer met één antwoord niet meteen genoegen neemt en altijd zal doorvragen.

Een sollicitatiegesprek is voor jou een goede kans om je interesse in het bedrijf te laten blijken. Door het stellen van de juiste, kritische vragen geef jij aan dat je je reeds in het bedrijf en functie verdiept hebt en dat je enthousiast bent. Je wilt er immers alles van weten! Verdiep je dus van tevoren goed in het bedrijf en in de functie. Bezoek de website van het bedrijf en lees de vacature nog eens goed door en bedenk een paar interessante vragen.

En nog belangrijker: luister goed tijdens het sollicitatiegesprek wat de recruiter zelf over het bedrijf en de functie vertelt zodat je daar goed op in kunt spelen. Want bedenk: goede vragen kun je vaak alleen stellen door eerst goed te luisteren!

Uiteraard ben je zelf ook benieuwd naar een aantal arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf. Hoe zit het met je salaris, met vakantiedagen en met eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden? Wees daar echter bij een eerste gesprek terughoudend mee. Kom niet te inhalig over, want hiermee kun je de indruk wekken dat je de omstandigheden voor jezelf een stuk belangrijker vindt dan de uiteindelijke functie. Deze vragen kun je altijd stellen bij een tweede of derde gesprek. En vaak stelt het bedrijf ze op den duur vanzelf wel aan de orde. Het is wel zo beleefd om daarop te wachten.

© Monsterboard.nl