Veelgemaakte fouten in een cv

Veelgemaakte fouten in een cv

Veelgemaakte fouten in een cv

Je weet zelf ook wel dat een goed cv onmisbaar is voor een succesvolle sollicitatie. Een recruiter kijkt eerst naar je cv, als die geen indruk maakt dan kan je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek wel vergeten. Natuurlijk is het menselijk om een foutje te maken en recruiters zijn echt niet onredelijk, maar fouten in je cv laten gewoon een minder goede indruk achter.

Dus neem deze veelgemaakte fouten in een cv door, zodat jij ze niet meer hoeft te maken! 

Ongepast taalgebruik

Door goed de vacature door te lezen kan je vaak al inschatten welke tone of voice je moet gebruiken in je cv. Over het algemeen geldt: netjes maar niet te afstandelijk. Kies voor je functies de meest gebruikelijke functietitels, ga bij je opleidingen voor de meest recente naam van de studie en gebruik alleen vakjargon als je zeker bent van de betekenis.
 

Chattaal en afkortingen

Veel afkortingen zijn zo'n beetje ingeburgerd sinds we allemaal van sms, naar app, naar Messenger gegaan zijn. Maar ze horen niet op je cv. 
Voor de slimmerds; klopt - cv is ook een afkorting. We bedoelen dan ook afkortingen ontstaan uit spreektaal zoals ff, z'n en egt.
 

Even snel gemaakt

From scratch een cv maken, daar gaat werk en tijd in zitten. Zeker als je hem vervolgend iedere keer afstemt op de vacature. Pas dus op als je even snel je cv aanpast om even snel te solliciteren; spel-, typ- en stijlfouten schieten er snel in. Laat daarom altijd je cv doorlezen door iemand anders, het liefst iemand met een goede taalvaardigheid.
 

'Henk is een technisch wonder'

Je praat niet over jezelf in de derde persoon, je schrijft niet over jezelf in de derde persoon - ook niet op je cv. Je vertelt immers iets over jezelf. Houd het dicht bij jezelf en persoonlijk en voorkom zinnen als: ‘Wouter is commercieel sterk en zeer creatief, hij heeft een proactieve houding en toont veel initiatief.’ Verander zulke zinnen in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief…’ En geef bij voorkeur ook voorbeelden van je kwaliteiten, hiervoor kan je ook de STAR-methode gebruiken.
 

De leukste thuis

Als humor een sterke kant van je is en je solliciteert op een functie waar je veel contact met mensen hebt, kan je dat best vermelden. Maar zeg dit dan wel op een zakelijke informatieve manier bij je persoonlijke profiel (bijvoorbeeld: ‘met mijn humor weet ik in ongemakkelijke situaties het ijs te breken’).
Maar pas op met bewijzen dat je grappig bent, door in de cv zelf allemaal dubbelzinnige teksten te schrijven. Humor is een eigenschap die je niet met voorbeelden hoeft toe te lichten. Jouw cv is geen moppentrommel.
 

Opbouw van je cv

Kies op welk deel uit je carrière je de nadruk wilt leggen: werkervaring, opleiding of vaardigheden. Begin met het belangrijkste en bepaald of je op chronologische of anti chronologische volgorde wilt werken. Waar je de nadruk op legt, is voor iedereen anders en afhankelijk van je ervaring.
 

5 of 6 pagina's cv

Een recruiter scant alle cv's en bepaalt in die flow of jouw cv het waard is om beter te bekijken. Je kunt je dus voorstellen dat een cv van 5 of 6 pagina's niet zo snel de aandacht trekt. Dan kan je namelijk niet kort en krachtig je kwaliteiten in de kijker spelen. 
Soms krijgt een recruiter wel honderden brieven binnen, hij heeft geen tijd voor lange autobiografieën. Een goed cv is duidelijk, relevant voor de functie en zo beknopt mogelijk. Als je dan ook aandacht besteedt aan een goede opmaak, is je cv optimaal scanbaar. 
 

Dit is de voicemail van Arie Boomsma...

Je NAW-gegevens veranderen niet zo vaak, dus die check je waarschijnlijk niet meer als je je cv gereed maakt om te solliciteren. Maar let op als je toch verhuist of van telefoonnummer veranderd bent! 
Zonder correcte gegevens kan een recruiter natuurlijk geen contact met je opnemen. En hoe zonde is het als een bedrijf je uit wil nodigen op gesprek, en de het telefoonnummer is van iemand anders? Daar gaat je goede indruk...

 

Upload jouw cv