Vakantiegeld: Alles wat je moet weten!

Verstandig omgaan met je vakantietoeslag is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel geven we tips over hoe je het meeste uit je toeslag kunt halen!

Door Tim Brinkhof, Monsterboard medewerker

Heb je een arbeidscontract ondertekend en woon je in Nederland? Dan heb je volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM) recht op een bepaalde hoeveelheid vakantiegeld. Zie dit geldbedrag, ook wel een vakantietoeslag genoemd, als een financieel extraatje waarmee je jouw vakantiekosten kunt dekken.

De vakantietoeslag waar je recht op hebt, is minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Deze toeslag wordt meestal in mei of juni op je rekening gezet, precies op tijd voor de zomervakantie! Hoewel je je vakantiebijslag niet per se aan vakanties hoeft te spenderen, wordt dit wel aangeraden; een ontspannen arbeider is zowel productiever als gelukkiger.

Wanneer krijg je vakantiegeld?

Wanneer vakantietoeslag precies wordt uitbetaald, verschilt per arbeidsovereenkomst of cao. De meeste Nederlanders krijgen hun vakantiegeld begin mei of juni, vlak voordat de zomervakantie van start gaat. Voor basisschoolleerlingen begint de zomervakantie op 1 juli. Dit betekent dat je als ouder op tijd je toeslag krijgt om je kinderen mee op vakantie te nemen.

Je hoeft je vakantie niet af te stemmen op de datum waarop je normaal gesproken je toeslag binnenkrijgt. Wil je liever op vakantie in het najaar of in het voorjaar? Dan kun je vragen of een werkgever (een deel van) je toeslag eerder uitbetaald. Je kunt ook een deel van je toeslag bewaren om later in het jaar op vakantie te gaan.

Vakantiegeld bij ontslag of uittreding

Als je ontslag hebt genomen op je werk moet je werkgever je opgebouwde vakantietoeslag uitbetalen. Het bedrag dat je tot dat moment hebt opgebouwd, wordt vaak de maand na je uitdiensttreding uitbetaald. Dit wordt ook wel vervroegd vakantiegeld genoemd.

Zeker weten wanneer dit bedrag wordt uitbetaald? Check het bij je oude werkgever door te vragen wanneer je dit geld kan verwachten. Bij je nieuwe werkgever bouw je vanaf het moment dat je daar gaat werken vakantiebijslag op.

Vakantiegeld bij ziekte en verlof

Als je in loondienst werkt, hoor je ook bij ziekte gewoon uitbetaald te krijgen. Je bouwt dan dus automatisch ook vakantiegeld op. Als je door langdurige ziekte 70% van je brutosalaris uitbetaald krijgt, ontvang je over dat salaris vakantietoeslag. Dit geldt ook als je met zwangerschapsverlof bent. Je hebt dus gewoon recht op vakantiebijslag als je niet in staat bent (volledig) te werken.

Vakantiegeld bij nulurencontract of uitkering

Zelfs werknemers met een nulurencontract hebben recht op vakantie en vakantietoeslag. Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer geen vast aantal uren hoeft te werken. De toeslag voor werknemers met een nulurencontract is minstens 8% van het inkomen dat ze in het vorige kalenderjaar hebben verdiend.

Iemand die een uitkering krijgt, bouwt ook vakantie-uren op. Als je één van de deze uitkeringen krijgt, verdien je een vakantietoeslag van 8% van je bruto-uitkering: WW, Wajong, WAO, WAZ, IOW en WIA (IVA en WGA).

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Iedereen heeft recht op vakantiegeld. Maar hoeveel vakantiegeld je krijgt, hangt af van wat voor werk je doet. Werknemers met een arbeidscontract hebben zoals gezegd recht op een minimum van 8% van hun bruto jaarinkomen. Dat geldt ook voor uitzendkrachten. Zelfs mensen met een uitkering hebben recht op vakantietoeslag; dat is dan 5% van hun bruto-uitkering van het afgelopen jaar.

Wat hoort wel en niet bij je brutoloon? Je brutoloon bestaat niet alleen uit provisies, maar ook bonussen, gevarengeld, prestatietoeslagen, en natuurlijk tegemoetkomingen in je hypotheek. Er zijn ook een aantal dingen die niet bij je brutoloon horen, zoals winstuitkering, onkostenvergoeding en overwerk. Deze factoren tellen dus niet mee bij het berekenen van je vakantiegeld.

Freelancers hebben in principe geen recht op vakantiebijslag, omdat dit soort werknemers niet gebonden zijn aan een arbeidscontract. Ook stagiairs hebben geen wettelijk recht op toeslag. Om deze toeslag alsnog te krijgen, moeten stagiairs en freelancers aparte afspraken maken met hun werknemers. Let op: over vakantietoeslag wordt een hoog belastingtarief geheft.

Vakantiegeld berekenen: hoe doe je dat?

Vakantiebijslag wordt berekend over je brutoloon. Dit is het salaris voordat er belasting en sociale lasten van af zijn getrokken. Je vakantiegeld berekenen heb je sneller gedaan dan je denkt:

  • Vermenigvuldig je bruto jaarsalaris met het percentage vakantiegeld dat je ontvangt. Meestal is dit 8%.
  • Tel dit bedrag boven op je bruto jaarsalaris. Kom je uit onder de €69.399? Dan betaal je 37,07% belasting over je toeslag. Kom je uit boven dit bedrag? Dan betaal je nog 49,5% over het resterende bedrag.
  • Het bedrag dat hierna overblijft is helemaal van jou!

Soms ontvang je meer dan 8% vakantiebijslag. Dit spreekt je werkgever dan met je af. Ook betekent meer verdienen dat je toeslag hoger is. Ga daarom eens het gesprek aan met je werkgever om te onderhandelen over je salaris.

Verstandig omgaan met vakantiegeld

Je toeslag hoef je niet per se aan vakantie te besteden. Dit beetje extra geld is van jou: je kunt het uitgeven op iedere manier die je wilt. Je kunt het natuurlijk besteden aan je vakantie, maar je kan het ook gebruiken om te beleggen of je hypotheek verder af te lossen.

Een onderzoek concludeerde concludeerde dat minder dan de helft van Nederlandse werknemers hun toeslag uitgeeft aan vakantie. Het gros van werknemers, meent de Rabobank, gebruikt het geldbedrag om te sparen. Bovenmodale huishoudens beleggen hun bonus zakcentje. Als je slim belegd, kun je zelfs geld verdienen.

Meer uit je vakantiegeld halen?

De handige buffer kan je op verschillende manieren inzetten om slim te besteden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de vakantietoeslag overmaken op je spaarrekening. Het is altijd fijn om een buffer te hebben om op terug te kunnen vallen. Zo kan je onverwachte uitgaven doen en geef je het geld minder snel uit aan andere dingen.
  • investeren in het isoleren van je huis of zonnepanelen. Zo bespaar je op je energiekosten. Deze investering haal je er door de hoge energiekosten op lange termijn weer uit. Goede investering voor de toekomst dus!
  • schulden aflossen. Vaak is het mogelijk om extra hypotheek af te lossen of je telefoonabonnement vervroegd af te betalen. Zo verlaag jij je maandelijkse lasten en kom je van je BKR registratie af die je door een hoog telefoonabonnement krijgt. Op lange termijn haal je zo meer uit je vakantiebijslag.

Ontvang meer voordelige tips van Monsterboard

Nu je weet hoeveel vakantiegeld je in Nederland recht op hebt, is het tijd om te zoeken naar een baan waarmee je die toeslag kunt verdienen. Maak een profiel aan op de Monsterboard website om je zoektocht naar een nieuwe functie te versnellen. Terwijl jij werkt aan je cv en sollicitatiebrief, sturen wij gepersonaliseerde vacatures door naar je e-mailadres.