Vaderschapsverlof, waar heb je recht op?

Vaderschapsverlof, waar heb je recht op?

Vaderschapsverlof, waar heb je recht op?

Dus je staat op het punt om vader te worden? Of dat is net gebeurd? Gefeliciteerd!

Neem maar even de tijd om dit artikel door te lezen, het is namelijk een van de weinige momenten van vrije tijd die je komende tijd krijgt. Van geboortekaartjes versturen tot luiers schoonmaken en je partner helpen, je gaat het de komende nogal druk krijgen.

Zo druk dat je bijna zou vergeten dat je er ook nog vrij voor kan nemen van je werk. Je werkgever is namelijk verplicht je een aantal vrije dagen te geven.

Waar heb je recht op?

Vaderschapsverlof (kraamverlof)
De officiële naam van het vaderschapsverlof is kraamverlof, omdat je als vrouw natuurlijk ook een partner kunt hebben die een kind krijgt.

Wettelijk gezien heb je als echtgenoot of partner van de moeder van een pasgeboren kind recht op twee dagen betaald kraamverlof. Het maakt niet uit of je fulltime of parttime werkt. Je kan daarna ook nog drie dagen (onbetaald) ouderschapsverlof opnemen. Zodat je in totaal 5 dagen vrij bent na de geboorte van je kind. Je moet beide zo snel mogelijk aanvragen en je werkgever mag het niet weigeren.

Je bent er vrij in zelf te bepalen wanneer je dit verlof opneemt, zolang je je daarbij maar aan de volgende voorwaarden houdt:

 

  • Wordt je kind thuis geboren? Dan moet je het verlof binnen vier weken na de geboorte opnemen.
  • Is je zoon of dochter in het ziekenhuis geboren? In dat geval moet je het verlof binnen vier weken na thuiskomst van het kind opnemen.

Bevalling en aangifte gemeentehuis
Voor het bijwonen van de bevalling of het aangeven van de geboorte op het gemeentehuis hoef je geen kraamverlof op te nemen. De tijd die je hiervoor moet vrijnemen valt onder het calamiteitenverlof.

Hoe zit het met je salaris en je vakantiedagen?
Tijdens de twee dagen kraamverlof moet je werkgever je salaris gewoon doorbetalen. In principe mag een werkgever er geen vakantiedagen voor inhouden. Er is echter een uitzondering op de regel.

Als je van je werkgever meer vrije dagen krijgt dan het wettelijk minimum aantal vakantiedagen kan je werkgever het kraamverlof van deze dagen aftrekken. Hier moeten dan wel afspraken over zijn gemaakt, bijvoorbeeld in je contract of cao.

De drie dagen ouderschapsverlof zijn in principe onbetaald, tenzij anders in je CAO is afgesproken. Dit verlof gaat af van je tegoed aan ouderschapsverlof. Indien je gebruik wil maken van deze drie dagen direct na de geboorte moet je dit minstens twee maanden voor de uitgerekende datum aan je werkgever melden.

Zorgverlof
Als je vrouw of vriendin moeilijk herstelt van de bevalling en nog niet voor haarzelf kan zorgen, kun je hier zorgverlof voor opnemen. Je werkgever moet je dan minimaal 70 procent van je salaris doorbetalen.

Ouderschapsverlof
Zowel moeders als vaders hebben het recht om minder te gaan werken, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan de opvoeding van hun kind(eren). Per kind heb je recht op onbetaald ouderschapsverlof tot hij of zij 8 jaar oud is.

Monsterboard

Lees ook:
Zwangerschapsverlof, waar heb je recht op?