Gericht vacatures zoeken met boolean search
Vind binnen no time vacatures die nauw aansluiten bij jouw vaardigheden, ervaring en interesses!

Boolean search is een handige tool die jou als werkzoekende kan helpen om de meest geschikte vacatures snel en efficiënt te vinden in een vacaturedatabase. Andersom kan een werkgever of recruiter met behulp van boolean search snel de juiste en meest geschikte kandidaten vinden in hun kandidatendatabase. Het is een ontzettend handige tool die voornamelijk veel tijd en frustratie bespaart.
Als je het kunstje onder de knie hebt, kun je het principe op allerlei zoekmachines, databases, websites, programma's en apps toepassen. Andere veelvoorkomende plaatsen waar je nauwkeurige en specifieke zoekresultaten kunt krijgen door middel van boolean search zijn bijvoorbeeld:
- zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo
- zakelijke online databases zoals Bloomberg Terminal of Factiva
- social media platforms zoals Facebook, LinkedIn en Twitter
- e-mail en bestandsbeheer zoals Outlook en Gmail
- online winkels waar je kunt zoeken naar specifieke producten op basis van merk, prijsklasse, specificaties, etc.
- helpcentra, FAQ's of online fora
- zakelijke en financiële databases zoals op de website of in de app van je bank
- wetenschappelijke databases
Maar wat is boolean search nou precies? Hoe gebruik je het in je voordeel, hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? We leggen het je uit in dit artikel!
Wat is boolean search?
Een boolean zoekopdracht is een verfijnde en specifieke zoekopdracht waarbij de zoekresultaten tot stand komen met behulp van boolean logic. Dit is een vorm van booleaanse algebra wat gecentreerd is rond de drie meest gebruikte woorden AND, OR en NOT. Ook kun je de boolean searchopdracht tussen haakjes of aanhalingstekens te zetten of een sterretje toevoegen. Deze geavanceerde zoekcommando's staan ook wel bekend als booleaanse operatoren. Fun fact: je vraagt je misschien af waar de naam boolean vandaan komt. Nou dat zit zo: de manier van zoekopdrachten formuleren is genoemd naar Britse wiskundige en logicus George Boole (1815-1864), uitvinder van de Booleaanse logica.
Hoe werkt boolean search?
Boolean search is ontzettend handig in je zoektocht naar je ideale job. Door boolean operators toe te voegen aan je zoekopdracht op Monsterboard krijg je namelijk een gefilterd resultaat dat overeenkomt met de criteria van jouw droombaan! Maar hoe doe je dat nou precies? Hieronder volgt een beschrijving van hoe je te werk gaat in onze boolean search uitleg!
Dit zijn de zes basis boolean operators die je kunt gebruiken in een boolean search:
1. AND
Deze operator wordt gebruikt om twee of meer zoekcriteria met elkaar te verbinden. Hoe meer criteria je combineert, hoe preciezer je zoekresultaat.
Bijvoorbeeld: Ben je op zoek naar een vacature voor marketingmedewerker met ervaring in Canva? Voer dan de volgende zoekopdracht in: Marketingmedewerker AND Canva.
2. OR
Door OR te gebruiken breid je de zoekresultaten uit. Door bijvoorbeeld vergelijkbare functietitels of synoniemen in te voeren krijg je dus een breed resultaat.
Bijvoorbeeld: Een marketingmedewerker staat ook wel bekend als marketeer, content marketeer, brand manager of online marketeer. Voer deze zoekopdracht in: marketingmedewerker OR marketeer OR content manager OR brand manager OR online manager om de resultaten van deze functietitels te zien.
3. NOT
Wil je specifieke zoektermen uitsluiten? Gebruik dan nummer drie van de boolean operators: NOT. Wil je alleen de zoekresultaten van een brand manager zien maar geen junior functies? Voer dan de zoekopdracht Brand manager NOT junior in.
4. Tussen haakjes
Stel dat je wél op zoek bent naar een Junior brand manager functie, dan heeft het woord junior prioriteit. Om dit zoekresultaat te laten zien, typ je het woord "junior" tussen haakjes: (Junior) brand manager.
5. Tussen aanhalingstekens
Wil jij alleen de zoekresultaten zien van de exacte woorden die je invoert? Zet ze dan tussen aanhalingstekens. Dit komt er als volgt uit te zien als je uitsluitend vacatures wilt zien met het woord "marketingmanager" aan elkaar geschreven: "marketingmanager".
6. Het sterretje
Wil je graag een overzicht van alle startersfuncties? Typ dan Starter*, met sterretje erachter dus, en je krijgt alle resultaten met het woord "starter" erin te zien! Het sterretje geeft aan dat je openstaat voor alle zoekresultaten die het woord voorafgaande aan het sterretje bevatten, denk aan zoekresultaten zoals startersbaan, startersfunctie, etc. Het verschil tussen een sterretje plaatsen en de zoekopdracht tussen haakjes zetten zit hem in het feit dat het sterretje alle variaties van woorden weergeeft, terwijl haakjes worden gebruikt om de volgorde en prioriteit van de zoekresultaten te bepalen.
Zoek gericht naar je nieuwe baan!
De voordelen van boolean search
Het zoeken naar leuke vacatures is al lastig genoeg. Hieronder vind je een overzicht van de voordelen van boolean search en waarom het de moeite waard is om te proberen!
1. Zeer specifieke zoekresultaten
Door de juiste booleaanse operatoren te gebruiken kun je de zoekopdracht dusdanig verfijnen dat je alleen de resultaten te zien krijgt die écht aan jouw criteria voldoen. Hierdoor vind je vacatures die nauw aansluiten bij jouw opleiding, werkervaring en ambities.
2. Minder tijdsverspilling
Verspil geen tijd meer door naar irrelevante vacatures te kijken! Je vindt je ideale baan nu nog sneller door NOT toe te voegen. Zo verminder je de ruis in je zoekresultaten.
3. Controle over zoekresultaten
Doordat je alles volledig in de hand hebt kun je veel gerichter zoeken. Dit maakt het snel en efficiënt.
De nadelen van boolean search
Toch zijn er ook een aantal nadelen te bedenken over deze manier van zoeken. Een aantal nadelen zijn:
1. Ingewikkeld
Mensen die er niet aan gewend zijn om deze operatoren toe te voegen kunnen het als ingewikkeld ervaren. Daar bovenop resulteert verkeerd gebruik in onbedoelde vacatureresultaten. Het is dus wel belangrijk dat je weet wat je doet.
2. Beperkte opties
Boolean operators zijn beperkt in hun mogelijkheden. Sommige synoniemen of functievarianten worden niet herkent.
3. Missen van belangrijke zoekresultaten
Het kan zijn dat door het gebruik van te veel criteria de zoekresultaten te veel verfijnd worden waardoor je belangrijke informatie niet te zien krijgt. Ook kunnen werkgevers andere zoektermen gebruiken dan jij om dezelfde functie te omschrijven, en zo kun je dus ook weer vacatures missen.
Over het algemeen kan boolean search erg handig zijn bij het vinden van vacatures. Maak er slim gebruik van en zorg er altijd voor dat je een breed scala aan zoekopdrachten en - resultaten verkent!
Verken jobs met boolean search bij Monsterboard
Ben je nieuwsgierig geworden en heb je zin gekregen om de handige zoektechniek uit te proberen? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Met je digitale cv en de tips die je net geleerd hebt, reageer je met gemak op de leukste vacatures. Bovendien ben je ook direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers. Superhandig!