Vaardigheden cv: zo pak je het aan

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan is het tijd om helder te krijgen waar je goed in bent én waar je talenten en vaardigheden liggen. In dit artikel vertellen we je alles over vaardigheden en hoe je een vaardigheden cv maakt. Zo ben je goed voorbereidt op het sollicitatiegesprek. Laten we snel beginnen.

Wat zijn vaardigheden in een cv?

Vaardigheden zijn dingen waar jij goed in bent. Je ontwikkelt vaardigheden door veel te oefenen, bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal. Het kan zijn dat je een vaardigheid hebt ontwikkeld op je studie, dat het je hobby is of dat je iets hebt geleerd in een werksituatie.

Vaardigheden op je CV: hard skills

Hard skills zijn gebaseerd op je kennis én ze zijn meetbaar. Dit zijn de skills die je door werkervaring opdoet. Denk bijvoorbeeld aan een designer, die dagelijks werkt met Adobe InDesign. Of een meubelmaker die precies weet hoe een professionele zaagmachine werkt.

Een opleiding kan je ook helpen bij het ontwikkelen van hard skills. Hard skills zijn géén dingen die je leert door je in sociale situaties te begeven.

Vaardigheden op je CV: soft skills

Soft skills, zoals het woord eigenlijk al zegt, gaan over ‘zachte’ kwaliteiten. Hiermee worden vaardigheden bedoeld waar je aanleg voor hebt, omdat het onderdeel is van je persoonlijkheid. We hebben het hier over ‘people skills’. Soft skills hebben dus weinig met IQ te maken, maar zeggen meer over je emotionele intelligentie.

Een paar voorbeelden: je kunt goed luisteren, je bent vindingrijk en komt vaak met verrassende ideeën én je denkt in oplossingen als zich een probleem voordoet.

Vaardigheden CV: voorbeeld

Een goede manier om een vaardigheden CV te schrijven? De STAR-methode! STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Vertel aan de hand van situaties uit het verleden, waarom je een vaardigheid hebt en hoe je deze hebt ingezet.

Denk bijvoorbeeld aan alles wat je hebt opgedaan tijdens je studie, je eerste baan of je favoriete hobby. Denk aan zowel hard skills als soft skills. Hieronder volgen 7 voorbeelden van vaardigheden op je cv door middel van de STAR-methode.

1. Communicatieve vaardigheden

Communicatieve vaardigheden behoren tot de soft skills. Wil je ze volgens de STAR-methode op je cv zetten? Doe dat dan als volgt: “Ik ben iemand die makkelijk communiceert met mensen. Dit kreeg ik vaak terug tijdens mijn baan als accountmanager. Als ik een nieuw persoon sprak, stelde ik de juiste vragen en was de klant tevreden!”

2. Organisatietalent

Een organisatietalent? Benoem enkele projecten waarin dit duidelijk naar boven kwam. Bijvoorbeeld: “In mijn vorige functie als callcenter-medewerker bij [bedrijfsnaam], had ik het gevoel dat de saamhorigheid beter kon. Daarom heb ik een teambuildingactiviteit georganiseerd! Het resultaat? Alle collega’s waren super enthousiast en de sfeer was na deze dag, supergoed!”

3. Out of the box denken

Out of the box denken is een moeilijke vaardigheid om op je cv te zetten. Probeer het concreet te maken, bijvoorbeeld: “In mijn functie als onderhoudsmedewerker bij [bedrijfsnaam], moest ik problemen vaak snel oplossen. We hadden niet altijd de juiste materialen. Daarom bedacht ik vaak oplossingen, waardoor de productie toch kon doorgaan. Zo bleef het project draaien.”

4. ICT-kennis

Wil je je computervaardigheden op je cv zetten? Zo doe je dat: “Ik ben goed met computers. Al vanaf jongs af aan komen mensen met een kapotte laptop naar mij toe om het op te lossen. Nog steeds help ik vaak mensen die bij mij aankloppen voor een ICT-probleem.”

5. Verkopen

Vertel over je sales ervaring en succes om te laten zien dat je goed kunt verkopen: “Het contact maken en mensen enthousiasmeren over een product, ligt mij goed. Al in mijn eerste baan als krantenverkoper op straat, bleek ik hier goed in te zijn. Als ik mensen aansprak, namen ze vaak een krantje van mij af en werden ze lid.”

6. Analyseren

Bezit jij de skill analyseren? Dan kun je dit vaardigheden cv voorbeeld gebruiken: “Ik leg snel verbanden bij het zien van cijfers. Tijdens mijn studie was ik erg goed in het vak data-analyse en maakte ik van ingewikkelde data, iets eenvoudigs. Door dit op te schrijven in makkelijke taal, was het voor veel mensen begrijpelijk.”

7. Tekenen

Zo zet je een vaardigheid volgens de STAR-methode op je cv: “Op de middelbare school was ik vaak aan het tekenen. Mijn eerste ontwerpjes maakte ik in Paint. Als een vriend of vriendin een idee heeft voor een bedrijf, word ik vaak gevraagd om een eerste ontwerp te maken van het logo. Een fijne, creatieve vaardigheid om te hebben, die mij nog steeds helpt in mijn werk als designer.”

Monsterboard tip: ga eens bij jezelf na welke vaardigheden je hebt en schrijf ze in een notitieboekje op volgens de STAR-methode, met concrete voorbeelden. Dit is een goede oefening voor als je een vaardigheid moet toelichten tijdens een gesprek.

Nog een paar tips om je CV op te fleuren

Om ervoor te zorgen dat je vaardigheden perfect op je CV staan, hebben we nog een paar tips voor je:

  • Probeer in ieder geval drie vaardigheden te vinden, die je via de STAR-methode kan beschrijven. Je kunt natuurlijk mondeling meer uitleg geven over waarom een vaardigheid bij je hoort!
  • Wil je een taal verwerken op je CV? Schrijf de taal dan op en benoem erbij wat je niveau is. Bijvoorbeeld: basisvaardigheid, professionele werkvaardigheid of vloeiend. Vergeet ook niet om onderscheid te maken tussen je verbale en schriftelijke vaardigheden.
  • Heb je kennis van bepaalde programma’s? Dit kun je ook onder vaardigheden plaatsen óf als je een bepaald certificaat hebt behaald. Denk bijvoorbeeld aan: Microsoft Excel, Word, Powerpoint, een boekhoudprogramma of Indesign. Je werkgever zal er blij mee zijn.
  • Hobby’s wel of niet benoemen? Zo pak je dit aan. Stel: je hebt een hobby die je karakter echt typeert, dan is het zeker de moeite waard om ‘m te benoemen. Bijvoorbeeld wanneer je in je vrije tijd marathons rent, dit maakt je een echte doorzetter.

Is je vaardigheden cv af? Tijd voor de volgende stap!

Heb je al je skills op je cv gezet? Mooi! Tijd om je cv te uploaden naar je gratis Monsterboard profiel. Zo kun je met één druk op de knop solliciteren én weten recruiters je makkelijk te vinden. Waar wacht je nog op?!