Al je vragen over een tussenjaar nemen beantwoord
Een tussenjaar klinkt misschien als niks doen, maar het heeft veel voordelen voor je toekomstige carrière.
Even een jaartje wat anders. Geen lessen volgen, geen huiswerk maken, maar genieten van een welverdiende pauze. Een tussenjaar – ook wel een gap year genoemd – is een jaar waarin je niet studeert. Meestal is een gap year een schooljaar lang. De meeste scholieren die een tussenjaar nemen, doen dat na het behalen van het middelbareschooldiploma en voordat ze gaan studeren, tussen twee studies in of na het behalen van de bachelor diploma. Vraag jij je af wat de tussenjaar voordelen zijn? Wat je kunt doen tijdens je gap year? En wat je precies moet regelen? Monsterboard heeft antwoorden!
Waarom wil jij een tussenjaar nemen?
De reden waarom je een gap year neemt, verschilt per persoon. Een aantal voorbeelden zijn:
- Je weet nog niet wat je wilt studeren of welk beroep je later wilt.
- Je hebt een jaartje rust nodig om bij te komen van een ingrijpende gebeurtenis of het harde studeren.
- Je moet eerst werken en geld verdienen om je studie te bekostigen.
- Je wilt jezelf verder ontwikkelen en beter leren kennen.
- Je wilt werkervaring opdoen.
- Je bent begonnen aan een studie maar het pakte anders uit dan verwacht.
Wat zijn leuke tussenjaar ideeën?
Je kunt ontzettend veel doen in een gap year. Wat je ook kiest, je gaat er profijt van hebben. Ga je werken en geld sparen? Wellicht ga je aan de slag als orderpicker en leg je een goede basis voor een carrière in de logistiek. Maak je een wereldreis? Je leert jezelf goed kennen als je uit je comfort zone bent en daar pik je ontzettend veel zelfvertrouwen van op. We zetten de leukste 7 tussenjaar ideeën voor je op een rijtje:
1. Werken
Werken tijdens je gap year is een goede optie; of je nu geld nodig hebt of niet. Je leert verantwoordelijk te zijn, discipline en doorzettingsvermogen. Wij hebben een lijst met de 11 beste vacatures voor jongeren gecreëerd, een aantal voorbeelden zijn baantjes in de supermarkt, horeca, als bezorger of in een pretpark. Upload vandaag nog je cv op Monsterboard – helemaal gratis – en laat recruiters je vinden voor werk.
2. Vrijwilligerswerk
Draag een steentje bij in Nederland of als vrijwilliger tijdens je tussenjaar buitenland. In Nederland kun je als vrijwilliger taalmaatje zijn van vluchtelingen, maaltijden klaarmaken voor verzorgingstehuizen of dieren verzorgen in een asiel. Vrijwilligerswerk in het buitenland vind je met behulp van organisaties zoals Activity International, Vrijwilliger Wereldwijd en Projects Abroad. Zij helpen je werk en onderdak vinden en assisteren je in het plannen van je reis. Wie weet werk je straks met wilde dieren in het adembenemende Zuid-Afrika of met de liefste kinderen in hartje India.
3. Au pair
Heb jij een American dream? Wil jij lekker bruin worden in de zon van Australië? Neem een tussenjaar buitenland als au pair. Je woont bij een jong gezin in huis en zorgt voor de kinderen inruil voor onderdak, eten en zakgeld. Wanneer de ouders thuis zijn en op de kleintjes letten, ga jij gezellig uit met nieuwe vrienden, volg je een cursus of ga je op avontuur in je nieuwe omgeving. Je maakt connecties voor het leven en leert een nieuwe cultuur waarderen.
4. High school
Volg een jaar je favoriete vakken op een middelbare school in het buitenland. Word lid van de sportclub, schrijf voor de schoolkrant en ontwikkel je school spirit. In Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Engeland, Ierland, Zweden en meer landen kun je een jaar high-school volgen terwijl je bij een gastgezin inwoont. Je doet kennis op in je lessen en leert meer over jezelf en wat je met je toekomst wilt.
5. Wereldreis
Heb je behoefte aan vrijheid? Denk er dan aan om te reizen. Gooi een grote rugtas vol met je benodigdheden en ga op pad – de wereld ligt aan je voeten! Trek door de regenwouden in Azië, word skileraar in de Alpen of ontdek het ongerepte Lord of the Rings landschap van Nieuw-Zeeland. Neem een baantje in het buitenland om je spaarrekening op te krikken en verder te reizen.
6. Leer een vreemde taal
Geniet van een tussenjaar buitenland terwijl je een nieuwe taal oppikt. Verhuis bijvoorbeeld voor een aantal maanden naar het zuiden van Spanje. Je volgt een aantal taallesjes per week en wordt ondergedompeld in de cultuur, gebruiken en tradities van het land. Voor je het weet heb je de taal onder de knie, een handjevol nieuwe vrienden en herinneringen voor het leven.
7. Studiekeuze begeleiding
Weet je niet goed wat je wilt? Twijfel je over je talenten? Kun je niet kiezen? Gebruik een tussenjaar om meer over jezelf te leren door een tussenjaarprogramma te volgen. Er zijn meerdere organisaties in Nederland waarbij je onder begeleiding werkt aan je kwaliteiten, zelfvertrouwen en ontwikkeling. Je volgt workshops, een-op-een coaching, neemt een kijkje achter de schermen bij verschillende beroepen en ontdekt welke studiemogelijkheden er zijn.
Wat zijn de tussenjaar voordelen?
Een gap year kan eng en spannend zijn. Je gaat uit je comfortzone, weg van je vertrouwde omgeving en dag invulling, op pad naar iets nieuws. Ondanks de spanning heeft een gap year een reeks aan voordelen. De baat die jij uit je jaar haalt, hangt af van de keuzes die je maakt en je planning. Een aantal tussenjaar voordelen zijn:
- Je kunt geld verdienen en sparen.
- Je leert financieel bewust te zijn.
- Je doet nieuwe ervaringen op.
- Je ontwikkelt je persoonlijkheid, zelfvertrouwen en zelfkennis – voordelen waar je, niet alleen tijdens je studie of carrière, maar de rest van je leven profijt van hebt.
- Je pikt nieuwe vaardigheden en soft skills op.
- Je leert nieuwe culturen kennen waardoor je anders naar de wereld kijkt.
- Je maakt nieuwe (internationale) vrienden – goed excuus om te (blijven) reizen!
- Je maakt herinneringen voor het leven.
Bovendien blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs dat studenten zekerder zijn van hun studiekeuze na het nemen van een gap year, betere resultaten halen en gemotiveerder zijn.
Wat zijn de tussenjaar nadelen?
Raad een studiebegeleider het af om een gap year te nemen? Of zijn je ouders bezorgt? Ze zitten niet fout; er zit een risico aan er een jaartje tussenuit gaan. De kans bestaat namelijk dat je uit het studieritme raakt. Na een jaar vrijheid en de mogelijkheid om te doen wat je wilt, kan het lastig zijn om weer huiswerk te maken, de tekst te lezen die je leraar voorschrijft en urenlang te studeren voor een toets.
Wat moet ik regelen voor een tussenjaar?
Afhankelijk van je plannen in je gap year moet je een aantal dingen regelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:
- Zet data van open dagen, selectiedagen en toelatingsexamens voor studies in je agenda.
- Pauzeer je studiefinanciering als je aan een studie bent begonnen maar besloten hebt te stoppen en een tussenjaar te nemen.
- Zet de kosten van je gap year op een rijtje.
- Regel een visum of werkvergunning voor je tijd in het buitenland.
De website van het Rijksoverheid helpt je verder te bepalen wat jij moet regelen voor jouw gap year.
Navigeer je weg naar de toekomst met Monsterboard
Sta jij voor een belangrijke keuze en heb je meer tijd nodig om te beslissen? Neem een tussenjaar en haal er je voordelen uit. Je loopt niet een achterstand op, maar weet juist beter wie bent en wat je wilt. Creëer vervolgens een Monsterboard profiel en laat ons je helpen een carrière en leven op te bouwen waar je blij van wordt.