Top 10 best betaalde banen zonder diploma

Top 10 best betaalde banen zonder diploma

De beste baan is de best betaalde baan. Maar helaas vragen de best verdienende banen vaak om de hoogste diploma’s en jaren aan werkervaring. Toch zijn er een hoop goed betaalde banen waar je geen diploma voor nodig hebt. Hier is de top 10 van best betaalde banen:

  1. Belegger / Broker

Dankzij films als ‘The Wolf of Wall Street’ is het beroep misschien niet in het beste daglicht komen te staan, maar als succesvol belegger kan je nog steeds veel geld verdienen. Een licentie is het enige wat je ervoor nodig hebt, een diploma niet. Met enig kennis van zaken is belegger nog steeds een van de best verdienende banen.

  1. Commercieel adviseur

Adviezen geven kan iedereen. Maar jezelf dusdanig op de markt neerzetten dat bedrijven én particulieren bij jou aankloppen voor commerciële adviezen, dat is andere koek. Een diploma is niet eens nodig: zolang jij als professioneel adviseur maar zorgt dat je aantoont waarom bedrijven jou moeten hebben.

  1. Evenementenplanner

Van foodfestivals tot technoraves: elk weekend zijn er wel dingen te doen, waar je ook woont in Nederland. Zorgen dat een concept wordt vertaald in een populair evenement is echter niet makkelijk. Maar als je concept aanslaat kun je met een beroep als evenementenplanner een mooi inkomen verdienen.

  1. Liftreparateur

Een technische baan in de puurste zin van het woord. Liften zijn onmisbaar in haast alle grote kantoren en gebouwen, en als er iets misgaat is een reparateur gelijk nodig. Juist omdat het zoveel technische kennis vereist, is er geen diploma voor nodig: zonder kennis van zaken kun je toch niks met een kapotte lift. Het uurloon van een liftmonteur is door de urgentie bovengemiddeld.

  1. HR Manager

De vertaalslag maken van beleid naar uitvoering, de motor achter een bedrijf zijn, verantwoordelijk zijn voor het personeel: als HR-manager is je takenpakket enorm en de verantwoordelijkheid zwaar. Wie niet wegloopt voor dergelijke taken, wie van aanpakken weet en wie communicatief ijzersterk is, is zijn of haar gewicht in goud waard. En het mooie is: een diploma is niet eens vereist.

  1. Luchtverkeersleider

Hoewel er een opleiding voor bestaat, is een diploma geen vereiste voor wie luchtverkeersleider wil worden. De verantwoordelijkheden zijn echter groot en je moet onder druk kunnen presteren, snel kunnen schakelen, en altijd het overzicht bewaren. Vanwege de grote verantwoordelijkheid valt deze baan zeker onder de categorie goed betaalde banen.

  1. Software programmeur

Zoals liftreparateur bij een van de best betaalde banen hoort, zo is ook software programmeur zo’n technische baan waar altijd mensen voor gezocht worden. De kennis en ervaring die veel programmeurs in de loop der tijd hebben opgedaan is onmisbaar, terwijl een diploma van ondergeschikt belang is.

  1. Uitvaartondernemer

Een mooi afscheid is niet in geld uit te drukken. Toch zijn de prijzen voor een mooie dienst met kist, bloemstukken en muziek vaak hoog. Hoewel er als uitvaartondernemer waardigheid, respect en medeleven wordt verwacht, hoef je om iemand een mooi afscheid te bezorgen geen diploma te overleggen.

  1. Medewerker op een boorplatform

Wie op een boorplatform wil werken, zal offers moeten brengen. Je bent immers lang van huis, je maakt lange dagen en je werk is zwaar. Omdat de offers zwaar zijn, is het een goed betaalde baan waar je geen diploma voor nodig hebt.

  1. Glazenwasser

Grote moderne kantoorpanden hebben vaak veel glasoppervlak. Licht is belangrijk voor de energie en sfeer op de werkvloer, en vieze ramen doen bovendien af aan de professionele uitstraling van het bedrijf. Als glazenwasser zul je daarom altijd werk hebben, en het verdient nog goed ook.