Wat is Blue Monday?

7 Tips om je vrolijk door de Blue Monday mythe heen te krijgen.

Door Marlot Heerink-Martin, Monsterboard Medewerker

In het donker naar je werk fietsen. Tegen de wind in terwijl de regen op je koude handen valt. Het volhouden van je goede voornemens valt vies tegen. De feestdagen zijn voorbij, je portemonnee voelt een stuk lichter en de zomer is nog ver te zoeken.

Het is lastig positief te blijven. Zeker op de derde maandag van januari; een dag die volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar is. Bestaat de deprimaandag echt? En wat is Blue Monday precies? Wij hebben de antwoorden en helpen je om door de Blue Monday heen te komen.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar omdat de dagen nog donker en koud zijn terwijl de gezellige feestdagen achter ons liggen. Wanneer is het Blue Monday vraag je je af? Blue Monday valt meestal op de derde maandag van januari en soms op de maandag van de laatste volle week van januari. Rond deze tijd realiseren wij ons dat het nastreven van onze goede voornemens lastiger is dan we dachten. Bovendien is de spaarpot leeg en zitten al je collega's en vrienden met dezelfde gevoelens.

Focus je op deze dingen en je kunt al snel zien waarom de derde week van januari niet de meest positiefste is. Zeker de maandag, als we allemaal ons warme bedje vroeg uit moeten voor werk, voelt dan als een enorm obstakel. Vandaar dat de derde maandag van januari ook wel deprimaandag of Blue Monday wordt genoemd.

Waarom de kleur 'blue' wordt gebruikt in de uitdrukking is niet helemaal duidelijk. Sommige denken dat het te maken heeft met de muziekstroming Blues. In het Engels betekent 'feeling blue' dat je je depri voelt.

Heb je het antwoord op de vraag 'wat is Blue Monday?' duidelijk? Verwar de uitdrukking namelijk niet met de Nederlandse term 'blauwe maandag' waarmee een kortstondige periode wordt aangeduid.

Waar komt Blue Monday vandaan?

Nu we de vraag 'wat is Blue Monday?' beantwoord hebben, wist je dat de deprimaandag eigenlijk in ons hoofd zit? De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht een formule die aantoont dat de maandag van de laatste volle week in januari de meest depressieve dag van het jaar is. Maar er is helemaal geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze formule.

Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat reisbureau Sky Travel de formule bedacht. In januari worden er namelijk bar weinig reisjes geboekt. Dankzij de formule, waar Cliff Arnall zijn naam aanplakte, begon het reisbureau een winstmakende marketingcampagne. Niks helpt immers beter tegen deprigevoelens dan het vooruitzicht op een spannende reis naar de zon. Blue Monday is dus eigenlijk een publiciteitsstunt.

7 Tips tegen Blue Monday

De vragen 'wat is Blue Monday?' en 'wanneer is het Blue Monday?' zijn beantwoord. Ondanks het begin van de term Blue Monday, kan het goed zijn dat je je minder positief voelt in de wintermaanden. Het is nu eenmaal donker, koud en soms nat buiten. De dagen zijn kort en het vooruitzicht op warme zomerdagen voelt ver weg. Gebruik daarom onze handige tips om de deprimaandag – of andere beklagenswaardige dagen – vrolijk door te komen.

  1. Lach
  2. Geef liefde
  3. Maak een gelukslijstje
  4. Plan een vakantie
  5. Zorg goed voor jezelf
  6. Blijf werken aan je goede voornemens
  7. Verbeter je werkomgeving

1. Lach!

Als je lacht, komen er gelukhormonen vrij zoals endorfine, serotonine en dopamine. Zij hebben een kalmerend effect en zorgen ervoor dat je je ontspannen, zorgeloos en opgewekt voelt. Dus trek gekke bekken, zoek naar een grappig filmpje of kijk naar een lachwekkende komiek.

2. Geef liefde

Liefde geven voelt goed. Als je liefde geeft krijg je het vaak ook terug. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Complimentjes geven aan je vrienden, collega's en vreemden. Je zult zien dat je steeds vrolijker wordt door anderen blij te maken.
  • Afspreken met een vriend(in). Ook al is het maandag en moet je morgen weer vroeg uit bed. Spreek bijvoorbeeld af om samen te koken en eten; dit moet je toch. Dan wordt de avond ook niet te laat en heb je overdag iets om naar uit te kijken.
  • Je dierbaren of huisdieren knuffelen. Na een goede knuffel wordt het hormoon oxytocine Dit brengt je lichaam tot rust waardoor je je snel beter gaat voelen.

3. Maak een gelukslijstje

Door een overzicht te maken van dingen waar je blij van wordt, zul je zien dat er genoeg redenen zijn om je gelukkig te voelen. Sta stil bij de positiviteit in je leven. Als bonus, kun je een van de dingen op je lijstje gaan doen. Voorbeelden van dingen die je op je lijstje kunt zetten, zijn:

  • een heerlijk kopje koffie of chocolademelk
  • een mooie wandeling
  • je lievelingseten
  • vers gebakken koekjes
  • een goede film

4. Plan een vakantie

Je kunt het jammer vinden dat de achterliggende Blue Monday betekenis een marketingstunt van een reisbureau was. Maar je kunt ze ook gelijk geven en wegdromen tijdens het boeken van je volgende reis. Doe wat onderzoek online, speur naar mooie foto's op social media en bedenk alvast welke kleren je mee wilt. Voor je het weet is je slechte humeur ver te zoeken.

Is het tijd voor een nieuwe baan?

5. Zorg goed voor jezelf

Ga op tijd naar bed. Beweeg regelmatig. Eet gezond. Je hoort het regelmatig en doet vast je best om het advies na te leven. Want de tips helpen echt! Door genoeg te slapen kun je vol energie je dag beginnen en raak je minder snel geïrriteerd. Gezond eten helpt met je concentratie en ondersteunt je immuunsysteem. En door te sporten, komt er endorfine vrij.

6. Blijf werken aan je goede voornemens

Het is traditie om goede voornemens te maken voor de jaarwisseling, maar je kunt natuurlijk op elk moment aan goede voornemens werken. Is het de eerste keer niet gelukt? Probeer het dan nog een keer. Wie weet heb je van je fouten geleerd waardoor het een tweede, derde of zelfs vierde keer makkelijker is.

7. Verbeter je werkomgeving

Heb jij elke dag last van een Blue Monday? Probeer dan te achterhalen waarom je niet blij bent met je baan. Praat met je leidinggevende en kijk of je iets aan je werkomgeving kunt verbeteren waardoor je weer met plezier naar je werk gaat. Lukt dit niet? Zoek dan naar een nieuwe baan met Monsterboard.

Vind plezier in je carrière met Monsterboard

Monsterboard is er niet alleen om vragen zoals 'wat is Blue Monday?' en 'wanneer is het Blue Monday?' te beantwoorden. Wij geven je advies vanaf sollicitatie tot pensioen, en alles wat ertussen valt. Maak daarom een gratis Monsterboard profiel aan en solliciteer naar de nieuwste vacatures of wacht op handig carrièreadvies dat direct in je e-mailbox beland.