Hoe word je succesvol? Ontdek het hier!

Van dromen naar werkelijkheid: check onze strategieën voor het opbouwen van een succesvolle toekomst!

Door Marianne Cooper-van der Veen

Door de sleur van het dagelijkse leven is het logisch dat we er niet continu over nadenken, maar sta jij weleens stil om te bedenken wat succes betekent voor jou? Veel mensen denken dat de definitie van succes alleen te maken heeft met financiële en materiële rijkdom. Sommige mensen denken zelfs dat succes niet voor hen weggelegd is. Maar wat is succes nou echt? En hoe word je succesvol? Lees in dit artikel hoe je je eigen definitie van succes kunt realiseren!

Wat is succes?

Succes is een ruim begrip dat verschillende betekenissen kan hebben. Volgens de Van Dale is de definitie van succes "een goede afloop, uitkomst of uitslag". Over het algemeen wordt succes gelinkt aan het bereiken van gestelde doelen, het vervullen van ambities en ook het ervaren van voldoening in het leven. Succesvol worden kan op verschillende gebieden, denk aan:

  • je carrière
  • je persoonlijke ontwikkeling
  • je relaties
  • je gezondheid

Succes is erg persoonlijk en afhankelijk van iemands waarden en doelstellingen. Voor jou kan succes bijvoorbeeld financiële welvaart betekenen, terwijl het voor een ander kan draaien om het bereiken van een gezonde werk-privébalans of een betere gezondheid.

Eigenlijk is succes geen eindbestemming maar juist een voortdurende reis waarbij je streeft naar continue groei en voldoening. Het is het vinden van evenwicht tussen jouw persoonlijke waarden en doelen. En misschien nog wel belangrijker is dat je geniet van het proces terwijl je streeft naar het beste van jezelf!

Hoe word je succesvol in het algemeen? 10 tips

Succesvol worden kent een aantal basisingrediënten, ongeacht op welk gebied je vooruitgang wilt boeken. Een aantal algemene principes die je kunnen helpen om succesvol te worden zijn dan ook:

  1. Ken je doelen
  2. Blijf leren
  3. Neem verantwoordelijkheid
  4. Wees gedisciplineerd
  5. Eet gezond
  6. Beweeg
  7. Bouw sterke relaties op
  8. Blijf positief
  9. Wees flexibel
  10. Durf risico's te nemen

1. Ken je doelen

Om te beginnen is het belangrijk dat je je doelen helder krijgt voor jezelf. Zo kun je beter richting geven aan je inspanningen en duidelijke prioriteiten stellen. Wat maakt jou écht enthousiast? Wat vind je belangrijk in het leven? Welk resultaat heb je in je hoofd? En specifiek: hoe kun je deze doelen bereiken?

2. Blijf leren

Nieuwsgierig blijven en continu blijven leren is belangrijk. Zo ontwikkel je nieuwe vaardigheden en blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld om je heen. Je weet maar nooit welke kennis naar boven komt of welke handige tools ontwikkeld worden om het halen van jouw doelen te vergemakkelijken! Dit is een belangrijk onderdeel in je "hoe word je succesvol"-zoektocht dus!

3. Neem verantwoordelijkheid

Neem de verantwoordelijkheid voor de dingen die je doet en de beslissingen die je maakt. Erken eventuele fouten en leer ervan. Zoek actief naar oplossingen in plaats van excuses. Zo houd je controle over jezelf, je eigen leven en kun je je leven actief vormgeven.

4. Wees gedisciplineerd

Ontwikkel discipline in je dagelijkse routines en werk. Blijf vasthouden aan je doelen, zelfs als het moeilijk wordt. Zorg voor structuur en vermijd afleidingen. Plan je werk- en rusttijden. Goede gewoonten opbouwen zorgt uiteindelijk voor langdurige productiviteit, succes en een prettige werk-privébalans.

5. Eet gezond

Een gezond lichaam heeft meer energie. Succesvolle mensen weten dat en letten daarom op wat ze eten. Veel verkeerde voeding kost je lichaam veel energie en leidt uiteindelijk alleen maar tot meer stress.

Wat de beste voeding is, is voor iedereen anders. Over het algemeen bestaat een gezond dieet uit een evenwichtige mix van groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten. Bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en zout kun je beter vermijden. En blijf goed gehydrateerd door minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.

6. Beweeg

Hoe word je succesvol? Door te bewegen! Bewegen houdt je lijf en geest fit. Zeker als je een kantoorbaan hebt en de hele dag achter een computer zit is het belangrijk om regelmatig even de benen te strekken en zo ook die middagdip te skippen. Beweeg minimaal een half uur per dag.

7. Bouw sterke relaties op

Een ander antwoord op de vraag "Hoe word ik succesvol?" is door sterke persoonlijke relaties op te bouwen en te onderhouden. Goede sociale interactie levert een betere mentale gezondheid op en zorgt voor en gevoel van zekerheid, veiligheid en geborgenheid. Met een goed sociaal vangnet kun je het leven beter aan!

8. Blijf positief

Obstakels en tegenslagen zijn helaas ook onderdeel van het leven. Probeer - wat er ook gebeurt - een positieve houding aan te nemen. Dit is belangrijk omdat het helpt je veerkracht te vergroten en het je makkelijker maakt om oplossingen te vinden.

9. Wees flexibel

Hoe goed je ook plant, onverwachte dingen zullen zich voordoen. Leer daarom je makkelijk aan te passen aan veranderende omstandigheden. Door flexibel te zijn veer je mee met de uitdagingen die zich voordoen en ben je beter in staat om te groeien.

10. Durf risico's te nemen

Door risico's te durven nemen open je de deur naar nieuwe mogelijkheden. Buiten je comfortzone treden is misschien in het begin wat eng, maar zal uiteindelijk naar persoonlijke ontwikkeling en nieuwe kansen leiden!

Solliciteer met succes naar je nieuwe baan!

Hoe word je succesvol in je carrière? 10 tips

Nu je weet hoe succesvol worden in het algemeen gaat, wordt het tijd om verder in te zoomen op je werk en carrière. Succes in je werk of carrière gaat gepaard met een combinatie van inzet, vaardigheden en strategieën. Hieronder geven we een aantal tips wat je kunt doen om succes te hebben in je werk:

  1. Stel duidelijke doelen voor je loopbaanontwikkeling
  2. Blijf bij in je vakgebied
  3. Onderhoud je professionele netwerk
  4. Zoek een mentor of coach
  5. Toon initiatief
  6. Communiceer effectief
  7. Vraag om feedback
  8. Bouw een positieve reputatie op
  9. Manage je tijd effectief
  10. Vermijd uitstelgedrag

1. Stel duidelijke doelen voor je loopbaanontwikkeling

Het belangrijkste antwoord op de vraag "Hoe word je succesvol in je carrière" is: bedenk wat je doelen zijn binnen je loopbaan. Bespreek tijdens een POP-gesprek of ontwikkelgesprek met je leidinggevende aan welke doelen je de komende tijd wilt werken.

Is er een training die je wilt doen? Ben je klaar voor meer verantwoordelijkheden? Kijk of deze doelen binnen het bedrijf passen en bedenk wat je van je leidinggevende nodig hebt om deze doelen te halen.

2. Blijf bij in je vakgebied

Verbeter je vaardigheden door te blijven leren. Neem deel aan trainingen, volg cursussen en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Hoe meer kennis en ervaring je bezit, hoe groter de kans dat je succesvol bent in je werk!

3. Onderhoud je professionele netwerk

Waar je mee omgaat raak je mee besmet. Omring jezelf daarom met succesvolle mensen en je zult zien dat het uitbetaalt! Bouw verder professionele relaties op met je collega's en mensen in jouw branche. Netwerken kan deuren openen en je dichter bij je doelen brengen!

4. Zoek een mentor of coach

Kun je wel wat hulp gebruiken? Zoek dan een loopbaancoach of mentor die jou kan begeleiden in het succesvol worden in je werk. Een loopbaancoach kan je bijvoorbeeld helpen om realistische doelen te stellen en je te introduceren aan relevante contacten, wat weer deuren kan openen naar nieuwe kansen.

5. Toon initiatief

Wees proactief en zoek naar kansen om te groeien in je carrière. Dit doe je door initiatief en verantwoordelijkheid te nemen en bereid te zijn om extra inspanningen te leveren. Zo val je op en laat je zien dat je verlangt naar groei.

6. Communiceer effectief

Ontwikkel sterke schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden. Door effectief te communiceren voorkom je misverstanden, voer je taken efficiënter uit en werk je makkelijker samen. Dit vergroot je zichtbaarheid, wat weer kan leiden tot meer carrièrekansen.

7. Vraag om feedback

Zelfinzicht is erg belangrijk. Vraag daarom naar feedback en sta open voor constructieve kritiek. Dit helpt je te groeien en je prestaties op de werkvloer te verbeteren.

8. Bouw een positieve reputatie op

Een positieve reputatie opbouwen is ook een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar het antwoord op "Hoe word je succesvol?". Door betrouwbaar, ethisch en samenwerkingsgericht te zijn sta je bekend als iemand waar prettig mee samen te werken valt. Succesvol worden doe je uiteindelijk niet alleen en een goede reputatie helpt je verder in je carrière.

9. Manage je tijd effectief

Door prioriteiten te stellen en efficiënt te werken vergroot je je kansen op succes in een professionele omgeving. Leer daarom je tijd goed te beheren.

10. Vermijd uitstelgedrag

Succesvolle mensen kennen geen uitstelgedrag. Als ze iets moeten doen, dan doen ze het gewoon. Ook als het iets is wat ze niet persé leuk vinden. Door controle te houden over je acties loop je minder risico om iets te vergeten. Achter de feiten aanlopen is het laatste wat je wilt!

Word succesvol met Monsterboard

De vraag "Hoe word je succesvol?" kun je dus op verschillende manieren beantwoorden. Uiteindelijk gaat succes niet alleen over het bereiken van doelen, maar ook over de groei, veerkracht en voldoening die je onderweg ervaart. Creëer daarom nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo reageer je met één druk op de knop op de leukste vacatures. Bovendien ben je zo ook makkelijk te bereiken door recruiters en werkgevers.