Vijf tips bij salarisonderhandeling | Monsterboard

Vijf tips bij salarisonderhandeling | Monsterboard

Monsterboard tips salarisonderhandeling

Of je nu aan het solliciteren bent, net start met een nieuwe baan of al jaren op dezelfde werkplek zit, je zult regelmatig over je salaris moeten praten. Want een mooi startsalaris of een salarisverhoging krijg je over het algemeen niet vanzelf, daar zul je voor moeten onderhandelen! Wij geven je vijf gouden tips voor een salarisonderhandeling.

 1. Een redelijk startpunt. Bepaal welk salaris voor jouw functie en werkervaring redelijk is. Dit kun je opzoeken op internet, bijvoorbeeld via Loonwijzer.nl, of je kunt navraag doen bij vrienden, familie en collega’s. Zet niet te hoog in, maar ook zeker niet te laag. Een nieuw salaris vormt namelijk weer de basis voor toekomstige onderhandelingen.
   
 2. Goede argumentatie. Heb je recent of in het verleden bijgedragen aan de bedrijfsresultaten of een bijzondere prestatie op je naam staan? Bedenk goed welke concrete voorbeelden je kunt aanvoeren waaruit blijkt dat een salarisverhoging waard bent! En zorg er ook voor dat je voorbereid bent om eventuele tegenargumenten van je onderhandelingspartner te kunnen weerleggen.
   
 3. Vertel altijd de waarheid. Vraagt je nieuwe leidinggevende naar je huidige salaris? Noem dan zeker geen hoger salaris dan je eigenlijk verdient. Het kan verleidelijk zijn om hiermee een hoger startsalaris te verdedigen, maar de sollicitatieprocedure wordt natuurlijk direct gestopt als je nieuwe werkgever je oude manager belt voor een referentie. Niet doen dus!
   
 4. Denk aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Mocht je vastlopen op de hoogte van je salaris dan kun je altijd nog kijken of je op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden meer voor elkaar kunt krijgen. Denk aan extra vakantiedagen, een dertiende maand, een leaseauto of laptop van de zaak. En misschien kun je ook wel een goede bonusregeleng treffen. In deze sectoren ontvang je in Nederland het vaakst een aanvullende beloning.
   
 5. Het gesprek: non-verbale communicatie. Ga je met je (nieuwe) werkgever de onderhandeling in? Ook goede non-verbale communicatie draagt bij aan het succes van je salarisonderhandeling! Zorg ervoor dat je het gesprek ingaat met een open houding (geen gekruiste armen en benen) en ga niet recht tegenover je gesprekspartner zitten, maar juist ernaast of in de ‘tien voor twee’ houding.

Meer weten over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden? Bezoek onze salarispagina