8 tips voor de overgang van student naar werkende

Van bijbaan naar eerste fulltimebaan: lees hier onze tips voor een soepele overgang van student naar werknemer.

Ben jij (bijna) klaar met je studie? Als afgestudeerde bereid je je voor op het werkende leven en je eerste echte fulltimebaan. De overgang van student naar werkende is een spannende stap. In een fulltimebaan heb je minder vrijheid waardoor je minder flexibel bent dan als student. Tegelijkertijd krijg je meer verantwoordelijkheden op je werk.

Voor veel afgestudeerden is het switchen van het studentenleven naar het werkende leven een grote verandering. Je gaat van een flexibele planning naar een routine waarin je elke dag rond hetzelfde tijdstip begint en eindigt met werk. In plaats van 2 uur in een collegezaal te zitten en daarna zelfstandig te studeren, werk je elke dag 8 uur lang. Bovendien moet je nieuwe mensen leren kennen en zie je je beste studiegenootjes een stuk minder.

Het kan het lastig zijn om meteen een leuke baan te vinden, laat staan je droombaan. Je eerste echte baan is vaak een instappositie. Dit betekent dat je voornamelijk ervaring opdoet en veel leert over niet alleen het werk dat je uitvoert, maar ook over de bedrijfscultuur, hoe je communiceert met collega’s en hoe bedrijfsprocessen werken.

De overgang van student naar werknemer is even wennen. Maar beginnen met werken na je studie wordt een stuk makkelijker met deze tips!

8 tips voor de overgang van student naar werkende

  1. Ga tactisch op zoek naar je eerste gaan
  2. Ga vroeg naar bed
  3. Denk aan je planning
  4. Stel vragen
  5. Wees proactief
  6. Ruim op
  7. Wees alert
  8. Leg niet te veel druk op jezelf

1. Ga tactisch op zoek naar je eerste baan

Als je (bijna) bent afgestudeerd, wil je wellicht snel aan je eerste baan beginnen. Maar het is slim om de tijd te nemen zodat je een baan vindt die echt bij je past. Denk na over wat je wilt en wat je kan. Stel jezelf vragen zoals ‘wil ik bij een groot of klein bedrijf werken?’ en ‘wil ik zelfstandig of in teamverband aan de slag gaan?’

Heb je een leuke vacature gevonden? Doe dan research naar de organisatie en de bedrijfscultuur – een goede bron is de bedrijfsprofielen op Monsterboard. En zorg ervoor dat je tijdens je sollicitatiegesprek de juiste vragen stelt om erachter te komen of het werk en het bedrijf bij je passen. Door van tevoren goed je research te doen, heb je meer kans op slagen als je eenmaal aan je baan begint.

2. Ga vroeg naar bed

Tot in de late uurtjes borrelen met vrienden kun je beter even laten die eerste weken van je fulltimebaan. Ook thuis tot diep in de nacht Netflixen is geen goed idee. Je krijgt super veel indrukken te verwerken in je nieuwe baan en je wil je beste beentje voorzetten. Je zult ongetwijfeld moe zijn die eerste weken. Dus ga vroeg naar bed, rust goed uit en slaap lekker uit in de weekenden. Uitgerust naar werk gaan zal je goed doen in de overgang van student naar werkende.

3. Denk aan je planning

Een groot verschil met je studententijd en een fulltimebaan is dat je niet meer altijd je eigen tijd kunt indelen. Afspraken met vrienden moet je nu vooral in het weekend plannen en spontane tripjes zitten er ook niet meer in want je zult van tevoren vakantiedagen moeten aanvragen. De tip is om alles goed te plannen, zodat je ook niet het gevoel hebt dat je iets mist. Je spreekt gewoon nog met vrienden af, maar dan in het weekend en de avonduren.

4. Stel vragen

Beginnen met werk na je studie is spannend omdat het voelt alsof je weer bij nul begint. Ja je hebt veel theoretische kennis, maar je hebt weinig ervaring in praktijk. Zeker in verhouding tot je collega’s. Maak je geen zorgen. Twijfel je over iets, vraag het je collega’s of leidinggevende!

Er bestaan geen domme vragen. Het is echt een misverstand dat je alles al moet weten. Het is je eerste baan, en als het goed is stellen je collega’s en manager het juist op prijs dat je proactief naar dingen vraagt.

5. Wees proactief

Tijdens je bijbaantje of stage wachtte je misschien wel gewoon totdat je leidinggevende je een taak gaf. En tijdens een wereldreis of tussenjaar zag je wel wat er op je pad kwam. Die dagen zijn voorbij. Tijdens je eerste echte baan wordt er van je verwacht dat je met nieuwe ideeën komt, meedenkt over bepaalde zaken en initiatief neemt, net als je collega’s.

6. Ruim op

Tijdens je studie kon je prima werken aan een gezellig rommelig bureau met een stapel boeken, koptelefoon en wat restjes van je lunch. En tussendoor natuurlijk appen met je vrienden of even Instagrammen moet kunnen. Grote kans dat het tijdens je eerste echte baan geen goed idee meer is. Zorg tijdens je transitie van student naar werkende voor een net en opgeruimd bureau, en gebruik je telefoon alleen wanneer je hem echt nodig hebt.

7. Wees alert

“Iedereen maakt fouten” is een zin die je tijdens je stage vast wel eens gehoord hebt. En als je tijdens je studie een onvoldoende had was dat jammer maar je benadeelde alleen jezelf ermee. Tijdens je eerste fulltimebaan ben je onderdeel van een organisatie, en zijn je collega’s ook afhankelijk van jouw werk. Wees dus alert op het maken van kleine foutjes, en dubbelcheck je werk of vraag een collega de dubbelcheck te doen.

8. Leg niet te veel druk op jezelf

Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe leven. Ondanks dat je foutjes nadelig kunnen zijn voor je collega’s, hoef je echt niet perfect te zijn. Iedereen heeft ooit de overgang van student naar werkende gemaakt en je collega’s begrijpen echt wel dat je nog veel te leren hebt. Vind je de druk toch te hoog? Misschien kun je beginnen met een parttimebaan of vrijwilligerswerk zodat je nog wat meer vrijetijd overhoudt voor jezelf, maar toch ervaring opdoet.

Met Monsterboard is de overgang van student naar werkende een makkie

Ben je klaar om te beginnen met werken na je studie? Maak een profiel aan op Monsterboard en ontvang handig carrièreadvies waarmee de overgang van student naar werknemer een stuk makkelijker wordt. Bovendien sturen wij de nieuwste vacatures naar je door. Zo weet jij als eerste welke kansen er voor je openliggen en vind je binnen no time je eerste fulltimebaan.