9 tips van Monsterboards cv expert Boudewijn Kuiper

9 tips van Monsterboards cv expert Boudewijn Kuiper

Als je gaat solliciteren is een goed cv onmisbaar, hier kijken recruiters het allereerste naar. Ook beslissen ze op basis van je cv heel snel of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Daarom is een goed en modern cv heel erg belangrijk. In het webinar van Boudewijn Kuiper, cv expert bij Monsterboard, gaf hij zijn tips voor hoe je een perfect modern cv maakt. Dit zijn Boudewijns 9 gouden tips!

 

1. Maak je cv persoonlijk. “Zorg ervoor dat uit je cv goed naar voren komt wie je bent. Hobby’s hoef je niet te vermelden, maar het is wel handig om persoonlijke vaardigheden en competenties op je cv te zetten.”

2. Onderscheid je cv op een visuele manier. “Een recruiter ontvangt meerdere cv’s per dag, dus gaat deze waarschijnlijk niet van a tot z helemaal lezen. Sterker nog, een recruiter kijkt gemiddeld 6 tot 8 seconden naar je cv. Daarom moet je ervoor zorgen dat je eruit springt! Door bijvoorbeeld kleur te gebruiken, een mooie pasfoto erop te zetten, gebruik te maken van bullets, of andere graphics om je vaardigheden te laten zien.”

3. Houd het kort en simpel. “Het is belangrijk om je cv kort te houden, niet alleen vanwege de 6 tot 8 seconden die de recruiter gemiddeld besteed aan het scannen ervan, maar ook om direct een goede indruk te maken. Een recruiter moet zin hebben om aan je cv te beginnen, en zal eerder enthousiast worden van een kort en compact cv dan van een cv van zes kantjes.”

4. Houd er rekening mee dat je cv digitaal wordt bekeken. “Je cv wordt waarschijnlijk op een computer, tablet of smartphone bekeken. Dat betekent dat je cv maar voor ongeveer twee derde zichtbaar is. Zorg er dus voor dat het eerste gedeelde direct pakkend is, zodat de recruiter verder wil lezen. In het eerste gedeelte moet dus de meest relevante informatie staan.”

5. Benoem je personalia. “Zorg ervoor dat je cv in ieder geval je naam, geboortedatum en woonplaats bevat. Je woonplaats is belangrijk, omdat recruiters ook kijken naar de afstand tussen jouw woonplaats en het bedrijf. Maar ben je bereid om te verhuizen? Zet dit er dan zeker op!”

6. Werkervaring altijd van boven naar beneden. “Dus: je meest recente baan hoort bovenaan te staan. Deze is waarschijnlijk ook het meest relevant voor de functie waarop je solliciteert. Zorg ervoor dat er duidelijk staat wat je takenpakket was en probeer dat zo op te schrijven dat het ook relevant is voor de functie waarop je solliciteert.”

7. Maak concreet wat jij een werkgever te bieden hebt. “Vertel wat jij toe kunt voegen aan een organisatie. Geef aan wat je prestaties of resultaten waren, zodat een recruiter kan zien wat hij in huis haalt. Wees trots je prestaties!”

8. Voeg een pasfoto toe. “Maar alleen als je je daar prettig bij voelt, het is niet verplicht. Als je er wel voor kiest een foto toe te voegen, zorg er dan voor dat het een professionele foto is met een rustige achtergrond, kijk altijd de camera in, en gebruik een actuele foto. Je moet wel herkenbaar zijn.”

9. Geef soft skills een prominente plek op je cv. “Soft skills zijn je karaktereigenschappen die goed van pas kunnen komen bij de uitoefening van een bepaalde functie. Denk aan analytisch denkvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, goed kunnen netwerken, of goed kunnen plannen.

 

Boudewijn heeft niet alleen de beste cv tips, hij gaf eerder alle tips & tricks voor het optimaal gebruiken van je Monsterboard account.