5 tips om beter te slapen én dus beter te werken

5 tips om beter te slapen én dus beter te werken

5 tips om beter te slapen én dus beter te werken

Slecht slapen door je werk. Het is een steeds groter wordend probleem. Uit recent onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt dat twee derde van de Nederlanders slechter slaapt als ze stress hebben door werk. 10% van de vrouwen ligt zelfs meerdere malen per week wakker van haar werk. En raad eens? Eén van de oorzaken van stress op je werk is… die slechte nachtrust. Een vicieuze cirkel die je serieus moet nemen. Daarom 5 tips voor een betere nachtrust.

  1. Pieker bewust – en op tijd

Schrijf aan het einde van je werkdag op wat je nog moet doen, waar je mee zit. Hierdoor kan je met een opgeruimd hoofd de deur uit. Plan hier bewust tijd voor in, zodat je het daarmee ook echt van je afschrijft. En leer jezelf aan om ook alleen te piekeren tijdens deze tijd. Het tijdstip kan ook na het avondeten, maar niet te laat want anders ga je alsnog met die gedachten naar bed.

  1. Beweeg overdag voldoende

Zit jij de hele dag op je werk? Zorg dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt. Niet net voor het slapen gaan, want daarmee activeer je juist je lichaam. Maar beweeg overdag. Dat kan al eenvoudig door een rondje te lopen tijdens de lunchpauze, of door van en naar je werk te fietsen.

  1. Weg met dat scherm

Tv kijken en tegelijkertijd Whatsappen, nog even je laptop openen in de avonduren of gewoon gedachteloos scrollen door je Instagram. Het lijkt allemaal onschuldig, maar je hersenen maken overuren. Niet alleen het verwerken van alle informatie kan teveel zijn, maar ook het blauwe licht van de schermen is niet goed voor je. Kortom: stop op tijd met alle beeldschermen.

  1. Gezond eten

Wat je eet, heeft effect op je slaap. Je lichaam kan namelijk nog bezig zijn met het verteren van je avondeten als je eigenlijk wil slapen. Dus stop zo’n twee uur voor het slapen met eten en vermijd vet, alcohol en cafeïne. Wat dan wel? Eet bijvoorbeeld een banaan of havermout, allebei bevatten veel voedingsstoffen die de aanmaak van melatonine bevorderen. Dit is hét slaaphormoon dat je snel en goed laat slapen.

  1. Powernap

Een powernap werkt, maar er rust nog steeds een taboe op in Nederland. Terwijl je met 20 minuten slapen niet alleen je gezondheid, maar ook je productiviteit een boost geeft. Niet langer, want dan val je dieper in slaap. En idealiter tussen 14 en 15 uur, anders heb je ’s avonds weer moeite om in slaap te vallen.

 

Alles toegepast en lukt slapen alsnog niet? Blijf dan in ieder geval liggen in je bed. Sta vooral niet op om dingen te doen, want daarmee activeer je alleen maar je lichaam. Geef het rust en tijd en pak eventuele problemen die je uit je slaap houden overdag echt aan. Let ook op andere dingen zoals eten, ontspanning en beweging. Hier vind je 6 tips om gezond te blijven op je werk.