Vijf tips voor een succesvol beoordelingsgesprek
Beoordelingsgesprekken zijn onderdeel van het werken, als het goed is heb je er ieder jaar één. Maar voor de meeste werknemers stellen ze zo weinig voor, dat ze achteroverleunen in afwachting van wat de manager te zeggen heeft. Een beoordelingsgesprek is echter ook voor jou een kans om aan te geven wat je wilt bereiken.
Volg onderstaande tips om meer uit je beoordelingsgesprek te halen, zodat jij de carrière krijgt die je wilt én verdient. Want het kant altijd beter, ook als je bij dezelfde werkgever blijft.
1. Bereid je voor
Iedereen kent het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. En dat is absoluut waar! Hoe druk je het ook hebt, je zult voor jezelf moeten bepalen wat je wilt bereiken. Het is niet aan te raden om een beoordelingsgesprek ergens snel tussendoor te voeren omdat je manager toevallig op dat moment een gaatje in zijn agenda heeft. Plan een moment waarop het ook jou uitkomt en blok wat extra tijd in je agenda om je goed voor te bereiden.
Het is dan ook belangrijk dat je ruim van tevoren weet wanneer het gesprek zal plaatsvinden, zodat je je goed kunt voorbereiden. Daarnaast zul je op de hoogte willen zijn van de gespreksonderwerpen, niet alleen om onaangename verassingen te vermijden, maar ook om van tevoren over je vragen en antwoorden na te kunnen denken. Wees eerlijk over je prestaties, hoe je jezelf kunt verbeteren en wat je wilt bereiken.
Wanneer je al deze informatie van tevoren op een rij heb gezet, zul je op de dag zelf meer rust hebben, omdat je al precies weet wat je wilt bespreken.
2. Luister aandachtig
Hoe kalmer je bent op de dag van het beoordelingsgesprek, hoe beter je zelf uit je woorden zal komen en hoe beter je kunt luisteren. Wanneer jij aandachtig luistert naar jouw gesprekspartner, zal hij of zij ook naar jou luisteren.
Als je enigszins negatieve of onverwachte feedback krijgt, schiet dan niet in de verdediging, maar blijf constructief. Mocht de feedback positief zijn, dan is dat natuurlijk mooi. Positieve feedback betekent dat je op de goede weg zit, maar je bent er nog niet. Probeer altijd het gesprek uit te lopen met punten waar je aan kunt én wilt werken. Alleen zo kan je groeien in je werk.
3. Focus
Focus tijdens je beoordelingsgesprek op wat je hoopt te bereiken. Als er doelstellingen voor je worden gezet probeer dan te bepalen wat het behalen ervan voor effect zal hebben op jouw carrièreontwikkeling (vergeet niet dat je daar bij je voorbereiding al over na hebt gedacht).
Als je geen specifieke doelstelling krijgt, hoe onwaarschijnlijk dat ook zal zijn, zal je een andere manier moeten bedenken om je vaardigheden en je vooruitgang te meten. Het kan zijn dat je op een andere afdeling of in een andere functie iets kunt betekenen. Als de organisatie geen specifieke doelstellingen voor jouw functie heeft, is het niet mogelijk om je vooruitgang te meten. Maak dan je eigen doelstellingen, zodat je in ieder geval zelf kunt zien of en hoeveel je groeit.
4. Kom tot overeenstemming
Wat je ook met je beoordelingsgesprek wilt bereiken, uiteindelijk zullen jij en je werkgever tot overeenstemming moeten komen over de voortuitgang van jouw functie. Als er niet wordt gesproken over hoe het verder moet, dan kun je eigenlijk niet van een beoordelingsgesprek spreken.
Als je hoopt op loonsverhoging, promotie, een cursus of een nieuwe functie en je werkgever vraagt om verbetering op bepaalde gebieden, let er dan op dat beide partijen weten wat er van elkaar verwacht wordt. Mochten er namelijk verkeerde wederzijdse verwachtingen ontstaan, dan ben je weer terug bij af.
5. Blijf leren
Zo, het beoordelingsgesprek zit erop, maar dat betekent niet dat je er de komende zes tot twaalf maanden vanaf bent. Het kan geen kwaad om regelmatig bij de hr-afdeling of je directe leidinggevende te informeren of je op de goede weg zit. Neem zelf het initiatief en plan iedere maand een korte meeting in om voortang te bespreken met jouw manager. Ze zijn ongetwijfeld ook druk met hun eigen werkzaamheden, maar het is ook het werk van een manager om jou te laten groeien.
Het is niet ideaal als je er pas bij je volgende beoordelingsgesprek achter komt dat het goed of slecht gaat. Positieve feedback geeft je het gevoel dat je goed bezig bent. Negatieve feedback geeft je de kans om jezelf te verbeteren. Feedback krijgen (& soms dus vragen) is goed voor je carrière, want alleen zo kan jij je ontwikkelen.