Til je cv naar een hoger niveau

Til je cv naar een hoger niveau

Schrijf een top-CV

Curriculum Vitae (cv) is de Latijnse benaming voor levensloop. Je cv laat zien wat jij tot nu toe gedaan hebt in je maatschappelijke leven. Puntsgewijs, systematisch en overzichtelijk zou je cv moeten laten zien dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie waar je naar solliciteert. Een belangrijk document om de beste versie van jezelf te presenteren en een goede eerste indruk te maken bij een werkgever.

Je hebt vast een cv waar je op hebt staan wanneer je bij welk bedrijf gewerkt hebt en waar je op school gezeten hebt. Een zogenoemd basis cv. Maar hoe maak je van je basis cv, een Curriculum Vitae die indruk maakt? Daarvoor moet de basis sterk zijn; alleen relevante gegevens en vooral niet te veel informatie. Houd in je hoofd dat een goed cv de aandacht trekt, direct aanspreekt en is aangepast op de openstaande vacature. Om je cv naar een hoger niveau te tillen, hier een overzicht waar je op moet letten. 
 

Wat noem je op je cv? 

Noem altijd je personalia, opleidingen en werkervaring. In welke volgorde je dit op je cv plaatst, hangt af van je arbeidsverleden en hoe goed die aansluit bij de vacature. Kom je net van school, dan is je opleiding het meest relevant. Solliciteer je naar een functie waar je al ervaring mee hebt, dan is je werkervaring het meest overtuigend dat jij geschikt bent voor de functie. Wanneer je je carrière over een andere boeg wilt gooien, wil je focussen op je kwaliteiten.

Personalia

Zorg dat je personalia up to date zijn, dubbelcheck je telefoonnummer en e-mail adres. En vermeld altijd in ieder geval je: 

 • naam 
 • adres 
 • woonplaats 
 • telefoonnummer (privé en mobiel)
 • e-mailadres
 • nationaliteit
 • geboortejaar 
 • geslacht 
 • rijbewijs

Opleidingen

Geef aan wanneer je de studie hebt gevolgd en bij welke school en benoem of je de diploma behaald hebt. Highlight relevante vakken, projecten, specialisaties of je afstudeeronderwerp als het aansluit bij de functie waar je op solliciteert.
 

Werkervaring

Noem niet alleen de naam van het bedrijf en de functie die je vervuld hebt, maar geef bij je werkervaring ook in het kort aan wat je taken waren. Benoem bijvoorbeeld of je leiding moest geven of zet uiteen welke resultaten (mede)dankzij jou behaald zijn. Dan krijgt de werkgever het beste beeld van je mogelijkheden.
 

Stages

Wanneer je aan het begin van je carrière staat, zijn stages nog een waardevolle toevoeging aan je ervaring. Naarmate je verschillende functies in bedrijven bekleed hebt, doet je stage -ervaring er minder toe. Of je deze opneemt in je cv is dus afhankelijk van waar jij staat in je carrière.

 

Overige zaken

Dat was de basis en het deel waar werkgevers als eerste naar kijken. Maar ook andere zaken zijn het vermelden waard mits ze onderstrepen waarom jij bij de functie past.  

 • Relevante nevenactiviteiten: vrijwilligerswerk, commissies, besturen, studentenverenigingen.
 • Hobby'snoem hobby's die naar voren brengen dat jij de gewenste kwaliteiten uit de vacature hebt 
 • Talenkennis: geef per taal aan of je goed of uitstekend bent in woord en geschrift.  
 • Cursussen: een overzicht van je kennis en het laat zien dat jij je blijft ontwikkelen.
 • Referenties: zet nooit de contactgegeven van je referenties op je cv. De zin 'Referenties op aanvraag' voldoet. 

 

Verzorgd geheel

Besteed ook aandacht aan hoe je cv er uitziet. Een leesbaar lettertype, duidelijke kopjes zodat de recruiter direct ziet waar hij moet zoeken en een strakke opmaak dragen allemaal bij aan een net cv. Je hoeft geen vormgever te zijn om je cv er net even anders uit te laten zien. In Word kan je al een heel eind komen: ga voor een accentkleur of  voeg een foto toe om je cv wat opvallender te maken.

Wellicht een overbodige opmerking, maar zorg voor een verzorgd geheel. Maak geen type- of spelfouten, wees duidelijk, helder en direct. Neem de tijd om je cv op te stellen, zo voorkom je fouten. Voorkom dat de recruiter naar bepaalde zaken moet gissen. Daar heeft hij geen tijd voor. Zorg er verder voor dat je geen ’gaten’ hebt of verklaar ze. Wat lengte betreft is het belangrijk dat ieder woord op je cv moet bijdragen aan jouw doel: een sollicitatiegesprek. Wees kritisch op de inhoud van je cv: voegt het weinig toe? Schrappen! Met die gedachte houd je de lengte ook beperkt.

 

 

 

 

Extensie  

Bedenk hoe je je cv wilt versturen. Gebruik je de standaard extensie van je tekstverwerkingsprogramma? Zorg dan dat van een programma komt dat veel mensen hebben, anders kan de ontvanger het niet openen. De meest veilig optie is Word, die slaat het op als .doc(x). Wanneer je jouw cv hebt vormgegeven in een bewerkingsprogramma is het aan het raden om het als PDF te versturen, dan weet je zeker dat het goed ontvangen wordt.

En als je dan uiteindelijk tevreden bent over je cv, laat je hem nog een keer doorlezen die iemand anders om er zeker van te zijn dat je geen spel- of typefouten over het hoofd gezien heb.