Nieuwe baan zoeken in 10 stappen
Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? No worries, Monsterboard to the rescue. Wij weten dat een nieuwe baan zoeken lastig kan zijn. Vandaag helpen wij jou om antwoord te geven op de vraag ‘hoe ga ik op zoek naar een nieuwe baan’? Natuurlijk is er geen vast stappenplan in het vinden van een leuke baan, maar we geven je wat handvatten.
1. Onderzoek wat voor baan bij je past
Een nieuwe baan zoeken kan op verschillende manieren. Het begin is echter altijd hetzelfde, want weet je wat je zoekt? Voordat je op zoek naar een nieuwe baan gaat, is het handig om te weten welke baan bij je past. Heb je nagedacht over wat voor soort functies bij jou passen? Denk aan een creatieve baan, een doe-baan, een baan met veel klantcontact of juist een analytische baan? En wat voor bedrijf zou bij je passen? Is een grote corporate iets voor jou? Of zoek je juist een kleine start-up? Ga hier eerst mee aan de slag. Werk heeft een grote rol in ons leven. Zorg er dus voor dat je écht plezier hebt in wat je doet! Dat maakt het echt makkelijker om je bed uit te stappen om te gaan werken.
2. Maak je sollicitatie ready
Een gouden tip: zorg ervoor dat voor je gaat zoeken naar vacatures al een basis opzet hebt van jouw cv. Denk ook alvast na over onderwerpen in jouw brief zoals: ‘hoe omschrijf ik mezelf?’, ‘waar ben ik goed in?’, ‘wat voeg ik toe aan een team?’ en schrijf ze op. Zo ben je al bijna klaar wanneer je die droom vacature ziet, ben je goed voorbereid en kan je snel, én kwalitatief, solliciteren.Tips voor een goed cv hebben we voor je.
3. Social media proof
Heb je social media? Zorg er dan voor dat je op jouw profiel(en) laat zien, wat je wilt laten zien aan potentiële werkgevers. Denk aan Linkedin, Instagram, Facebook, Twitter, Tiktok. Alles waar jij openbaar informatie over jezelf hebt staan. Verwijder of verberg ook wat je niet wilt laten zien. Er is een grote kans dat de werkgever waarbij je solliciteert, jouw social media zal bekijken. “Hoe kan ik werk vinden”? Nee, hoe kan werk jou vinden! Door helemaal social media sollicitatie-proof te zijn kan je jouw social media inzetten bij het solliciteren. Werkgevers kunnen je goed vinden en een indruk krijgen van wie bent.
4. Zet je (online) netwerk in
Een baan vinden kan ook goed met behulp van jouw netwerk. Jouw netwerk kent jou, naast jezelf, het beste. Zij weten waarschijnlijk goed wat voor functie en wat voor werkgever goed bij jou zou passen. Maak daar gebruik van. Vaak hebben organisaties ook referral regelingen, waardoor ook zij een voordeel hebben bij het aandragen van een nieuwe collega voor hun organisatie. Zo help je hen ook! Daarnaast is het altijd fijn dat meer mensen met je meedenken en meekijken. Wil je er helemaal iets leuks van maken? Deel zelf een beloning uit. Wanneer degene die jou helpt aan die perfecte baan ook nog iets kan winnen, zal jouw netwerk extra zijn of haar best doen. Wil je liever nog anoniem naar een nieuwe baan zoeken? Monsterboard heeft tips waar je op moet letten bij stiekem solliciteren.
5. Tijd om te searchen voor vacatures
Je weet inmiddels wat je zoekt. Je cv staat klaar en je netwerk is ingeschakeld. Ook je social media is gecheckt. Lekker bezig! Dan volgt de hamvraag ‘waar vind ik een leuke baan?’ Het is tijd om zelf de zoektocht aan te gaan naar vacatures die passen bij jouw voorkeuren. Searchen maar! Zoeken naar vacatures is heel handig in Google, maar er zijn ook verschillende jobboards met een ruim aanbod aan banen. Bekijk bijvoorbeeld op basis van jouw locatie of voorkeur in vakgebied.
6. Open solliciteren kan ook
Heb je een specifiek bedrijf voor ogen, maar je ziet geen passende vacature online? Lees je dan goed in over dat bedrijf, zodat je een sterk verhaal hebt en ga voor een open sollicitatie. Zorg ervoor dat het bedrijf ruimte voor jou wil vrijmaken. Naar goed personeel is stiekem elk bedrijf op zoek. Een brutaal mens heeft de halve wereld!
7. Pas je cv aan per vacature
Wil je echt indruk maken en jouw kansen vergroten? Dan is het een goed idee om jouw cv aan te passen op de vacature waar je op solliciteert. Vermeld vooral die ervaring en vaardigheden in jouw cv die passen bij de vacature vereisten. Wat wil de werkgever zien en welke ervaring, skills of eigenschappen passen daar goed bij? Zorg er dan voor dat precies dat snel duidelijk is in jouw cv.
8. Wees to the point
Een tip die belangrijk is in alle stappen in bij een nieuwe baan zoeken. Kijk uit dat je niet te veel aan het woord bent. Een uitgebreid antwoord geven is goed, maar wees to-the-point. Anders verlies je de aandacht van je gesprekspartners in no-time. Om dit te kunnen doen is voorbereiding key. Dan wordt kort en krachtig communiceren op jouw cv, richting je netwerk en uiteindelijk in een sollicitatiegesprek makkelijker.
9. Rock je sollicitatiegesprek
Het vinden van een baan en solliciteren is het begin. Daarna volgt het sollicitatiegesprek. Een belangrijk moment om een goede indruk achter te laten. Wanneer je je goed voorbereid op een sollicitatiegesprek zal je je meer comfortabel voelen tijdens het gesprek en meer kans maken. Let er bijvoorbeeld op dat:
- Je op tijd komt. Ga lekker op tijd weg van huis. Dat scheelt je zweet en stress.
- Je een actieve, ontspannen houding aanneemt door rechtop te zitten.
- Je hebt ingelezen in het bedrijf. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aangeven waarom je er wilt werken en hoe meer het bedrijf het gevoel heeft dat jij die enthousiaste kandidaat bent die ze zoeken.
- Je antwoord weet op meestgestelde vragen. Bij een gesprek krijg je bijna altijd te maken met een aantal standaard vragen. Als je al deze vragen goed voorbereid, kom je overtuigend over en kun je zelfs het gesprek langzaam naar je toe trekken.
10. Bereid je arbeidsvoorwaardengesprek voor
Het is slim om voorafgaand aan een sollicitatieprocedure al na te denken over arbeidsvoorwaarden. Wat wil je verdienen? Wat betreft salaris (primaire arbeidsvoorwaarde), maar denk ook aan je secundaire arbeidsvoorwaarden (wat daar bovenop komt). Wat vind je belangrijk? Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen onder andere zijn:
- aantal vakantiedagen
- opleidingsbudget
- leaseauto
- pensioenregeling
- bonussen
- telefoon en/of laptop van de zaak
- reiskosten
- sportregeling
Door vooraf hier goed over na te denken, weet je wat je wilt en kan je stevig een arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandelingen voeren. Zet hem op!
Laat Monsterboard een nieuwe baan zoeken
Geen tijd om elke dag naar banen te zoeken? Geen probleem, dan doen wij het voor je! Maak een account aan, stel je voorkeuren in en krijg de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Zo zorg je ervoor dat die leuke baan niet aan jouw neus voorbij gaat.