Een sollicitatiegesprek per telefoon

Sommige bedrijven voeren de eerste sollicitatiegesprekken per telefoon. Zo maken ze een tweede voorselectie nadat ze alle sollicitatiebrieven en cv’s doorgekeken hebben. En deze manier van recruiten komt vaker voor dan je denkt!

Frequentie telefonische sollicitatiegesprekken

Uit een peiling die Monsterboard.nl hield onder recruiters blijkt dat één op de tien personeelsmedewerkers regelmatig een sollicitatiegesprek per telefoon voert. Een kwart doet dit soms en 3% gaf aan in alle gevallen (ook) telefonisch te selecteren.

Waarom per telefoon?

In een gesprek komen vaan de persoonlijke en professionele ontwikkelingen van de sollicitant naar boven. Telefonisch kan dit sneller en efficiënter omdat er geen reistijd aan te pas komt. Als de antwoorden uit het gesprek aan de telefoon overeenkomen met de vereisten voor de functie, kan een uitnodiging volgen voor een persoonlijk gesprek.

Soms is een telefonisch gesprek de beslissende stap in het selectieproces. Dit is soms het geval voor banen waarbij de kandidaat de hele dag zal moeten telefoneren (zoals een baan in telemarketing, telesales of receptie). Hier is het telefonisch interview bijna onvermijdelijk.

Waar let de recruiter op?

Via de telefoon zal de recruiter vooral aandacht besteden aan de volgende punten:

  • Je vlotheid
  • Je dynamiek
  • Je overtuigingskracht
  • Je begrijpend vermogen

De vragen die de interviewer kan stellen gaan meestal over:

  • Je opleiding
  • Je persoonlijke en professionele ontwikkeling
  • Je kennis van het bedrijf en de baan

Maar er kunnen ook onverwachte vragen gesteld worden:

  • Het testen van je talenkennis
  • Het naspelen van een verkoop via telefoon

Voor- of nadeel?

Als je zenuwachtig bent of snel emotioneel reageert, kan een telefonisch interview in je voordeel spelen. De ander ziet je niet als je met je voet aan het tikken bent of aan je haar draait van de spanning. Je hoeft minder op je voorkomen te letten en je volledig concentreren op je antwoorden. Ook zou je antwoorden op veelgestelde vragen uit kunnen schrijven zodat je door de zenuwen niets vergeet. Maar let op dat je gesprekspartner niet door heeft dat je iets opleest!
Bij een gesprek aan de telefoon beschik je enkel over je stem en je argumentatie om de persoon aan de andere kant van de lijn te kunnen overtuigen. Let dus op je intonatie en articulatie om je verhaal goed over te brengen.
Een telefonisch interview heeft als nadeel dat je niet ter plaatse bent en dus niet de sfeer kunt opsnuiven in het bedrijf. Het is dus moeilijker voor jou om een beeld te vormen of om een beslissing te nemen.

Voorbereiding

De voorbereiding van een telefonisch gesprek verschilt niet veel met een face-to-face sollicitatiegesprek. Je leest je in in het bedrijf, weet wat je sterke kanten zijn en je hebt je elevator pitch klaar.
Ook voor een telefonisch sollicitatiegesprek wordt een datum en een tijdstip geprikt. Zorg dus dat je met een opgeladen telefoon, in een rustige ruimte zit waar niet veel omgevingsgeluid is, rond de tijd dat je gebeld wordt.

Onverwacht gesprek

Word je onverwacht gebeld op een moment dat het jou niet uitkomt en overvalt de recruiter jou daar mee? Dan kan je vertrouwen op je improvisatietalent of geef aan dat het niet zo gelegen komt en spreek een ander moment af waarop de recruiter terug kan bellen.
Behandel een telefonisch sollicitatiegesprek net als ieder ander gesprek. Ook dit is een stap in de sollicitatieprocedure waar kandidaten afvallen. Zonder voorbereiding heb je minder kans van slagen.