Je werkgever betaalt te weinig salaris? Zo pak je het aan!

Een eerlijk salaris, dat wil iedereen. Onderbetaald worden is namelijk geen pretje. Maar hoe weet je of je een eerlijk salaris krijgt of dat je te weinig verdient? Gelukkig zijn er handige manieren om daarachter te komen. Hieronder lichten wij ze allemaal toe. Je werkgever betaalt echt te weinig salaris? Dan helpen wij je op weg om een loonsverhoging (of betere arbeidsvoorwaarden) te vragen!

Je werkgever betaalt te weinig of te laat salaris?

Heb je te laat of te weinig salaris op je rekening gestort gekregen? Dan moet je hier zeker achteraan! Dit moet je doen als jij met een van deze twee situaties te maken krijgt:

Te laat salaris ontvangen

Doe vooraf een grondige check op je arbeidsovereenkomst voordat je actie onderneemt. Hier staat namelijk de periode aangegeven die je werkgever heeft om je salaris te betalen. Deze periode kán verlengd worden, maar dit moet dan wel in je arbeidsovereenkomst staan.

Om te zorgen dat je niet maanden op je salaris moet wachten, zijn er wel bepaalde regels. Zo mag bij een weekloon de betaling nooit langer duren dan een maand. En mag de betaling bij een maandloon nooit langer zijn dan een kwartaal.

Daarnaast heb je – als je werkgever je salaris niet op tijd betaald – niet alleen recht op het salaris, maar kun je ook een wettelijke verhoging van maximaal 50% én wettelijke rente eisen.

Te weinig salaris ontvangen

Betaalt je werkgever te weinig salaris en heb je minder salaris ontvangen dan dat er is afgesproken in je arbeidsovereenkomst? Dan is het belangrijk om als eerste je werkgever of de salarisadministratie hiervan op de hoogte te stellen. Het kan natuurlijk altijd zijn dat er een menselijke fout is gemaakt.

Is je werkgever van mening dat je wel het juiste salaris hebt ontvangen? Wijs hem of haar er dan schriftelijk op dat je te weinig hebt ontvangen. Je kunt hiervoor een juridisch deskundige inschakelen. Ondanks dat je wettelijk gezien tot 5 jaar na datum achterstallig loon kunt terugvragen, is het aan te raden om deze brief zo snel mogelijk te versturen. Des te eerder zet je het proces in gang om het juiste salaris te krijgen.

In beide situaties kun je bij de kantonrechter een procedure starten.

Hoe weet je of je salaris (relatief) te laag is?

Vraag jij je af ‘word ik onderbetaald?’ Je hebt als werknemer minimaal recht op het loon dat voor jouw functie in je cao staat. Vaak geldt: hoe zwaarder (moeilijker, hoger opleidingsniveau etc.) de functie, hoe hoger de loonschaal en dus hoe hoger het salaris. Verdien je minder dan wat er in je cao staat? Dan moet je werkgever het te weinig betaalde loon alsnog betalen.

Direct checken of je salaris wel boven het minimumloon zit? Op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat altijd het actuele minimumloon. Of vul online een salariswijzer in. Zo kun je direct zien of je wel genoeg verdient!

Verdien je wel boven het minimumloon maar heb je alsnog het gevoel dat je onderbetaald wordt? Bijvoorbeeld omdat je collega’s met dezelfde functie meer verdienen? Dan kan het best lastig zijn om erachter te komen of je daadwerkelijk te weinig salaris krijgt van je werkgever. Hoe je dat toch doet? Let eens op de volgende aanwijzingen:

  • Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen, maar je salaris is nog hetzelfde.
  • De bedrijfswinst is gestegen, maar je salaris niet.
  • Een gelijkwaardige functie binnen het bedrijf betaalt beter
  • Je hebt een specialisme waar veel vraag naar is
  • Je onderhandelt nooit over je loon

Zijn deze aanwijzingen herkenbaar? Dan is de kans groot dat je onderbetaald wordt. Tijd om hier iets aan te doen!

Hoe zorg je dat je een eerlijk salaris krijgt?

Je werkgever betaalt te weinig salaris en je wilt zelf om een loonsverhoging vragen? Dat kan best spannend zijn. Maar als je wacht tot je werkgever dit zelf aankaart, laat je misschien kansen liggen. Ga dus zelf het gesprek aan. Houdt hiervoor rekening met de timing.

Er zijn bepaalde momenten waarop het logisch is om een loonsverhoging te vragen. Denk aan een promotie of een eindejaars-, functionerings- of beoordelingsgesprek. Zorg dat je voor jezelf twee of drie redenen achter de hand hebt voor een loonsverhoging, denk aan: het binnenhalen van een grote klant, het leren van een nieuwe vaardigheid, het behalen van een cursus of diploma of een aantal (grote) complimenten van collega’s over jouw prestaties.

Sta ook open voor de uitleg van je manager over de hoogte van jouw salaris. Het kan zijn dat hier een goede reden voor is. Vraag dan ook wat je kunt doen om wél in aanmerking te komen voor een salarisverhoging. Meer weten over hoe je succesvol een salarisverhoging vraagt? Lees onze 9 tips voor een salarisonderhandeling.

Wat als een loonsverhoging niet mogelijk is?

In sommige gevallen is er gewoon geen mogelijkheid om een salarisverhoging te krijgen. Maar dat betekent niet dat je er niet je voordeel mee kan doen. Je kunt namelijk ook onderhandelen over andere arbeidsvoorwaarden, jouw vergoeding bestaat namelijk uit meer dan alleen je salaris. Denk maar eens aan meer flexibiliteit, een reiskostenvergoeding, doorgroeimogelijkheden of een (hoger) ontwikkelingsbudget.

Meer flexibiliteit

Als een hoger salaris niet mogelijk is, kun je mogelijk wel voorstellen om meer thuis te werken of om flexibeler te zijn in je werktijden. Misschien wil je thuis beginnen en later op de dag pas naar kantoor komen (vanwege verkeer). Of kun je ervoor zorgen dat je mag beginnen en stoppen op tijden die voor jou het beste werken, bijvoorbeeld: 08:00 - 16:00 uur of 07:00 tot 15:00 uur.

Ontwikkelingsbudget

Heb je het gevoel dat je niet krijgt wat je verdient? Waarom zou je dan niet bewijzen dat je het wél verdient? Leer nieuwe vaardigheden aan of versterk je huidige vaardigheden. Misschien is een salarisverhoging voor nu te hoog gegrepen maar wilt je werkgever wel jouw bijscholing, cursussen of workshops betalen. Zie dit dan als een kans om jezelf te ontwikkelen en wél in aanmerking te komen voor een loonsverhoging.

Banen met een eerlijk salaris? Kijk eens op Monsterboard

Ben jij erachter gekomen dat je werkgever te weinig salaris betaalt? En is een loonsverhoging geen mogelijkheid? Dan kun je ook op zoek gaan naar een baan waar je wél een eerlijk salaris krijgt. Maak hier jouw Monsterboard-profiel aan en sla interessante vacatures makkelijk op of solliciteer direct. Wedden dat er een leuke baan tussen zit mét een goed salaris?