Talen op cv: laat je talenkennis zien

Opvallen tussen tientallen cv’s, zonder gekke formats te bedenken? Zet je talen op je cv! Veel bedrijven zijn op zoek naar mensen die meer dan één taal spreken. Door de talen die je onder de knie hebt te vermelden op je cv, onderscheid je je al snel van andere sollicitanten. Zeker wanneer het om een baan gaat waarbij je internationaal moet schakelen.

Hoe zet je talen op je cv?

Er zijn drie verschillende manieren waarop je talen op je cv kunt zetten:

  1. De makkelijkste manier is om te laten zien welke vaardigheden je in een taal beheerst.
  2. Daarnaast kun je laten zien welk niveau talenkennis je beheerst.
  3. Ook kun je het in symbolen uitdrukken.

Hieronder leggen we de verschillende manieren stuk voor stuk uit.

1. Talenkennis cv: deze vier taalvaardigheden zijn er

In hoeverre je een taal beheerst, hangt af van vier taalvaardigheden: lees-, schrijf-, luister- en spreekvaardigheid. Per vaardigheid kun je op je cv aangeven hoe goed je het beheerst. Stel je kunt een beetje Frans, dan kun je dat zo opschrijven:

Frans:

Lezen - goed

Schrijven - goed

Spreken - redelijk

Luisteren - matig

Door een taal op te delen in de vier vaardigheden en te beschrijven hoe goed je het kunt (native, vloeiend, uitstekend, goed, redelijk, matig) kun je aangeven wat je van een taal onder de knie hebt. Hieronder iedere vaardigheid nog even kort uitgelegd:

  • Leesvaardigheid: kun je begrijpend lezen in de vreemde taal? Dan kun je zeggen dat je leesvaardig bent. Handig als je vooral geschreven communicatie onder ogen krijgt.
  • Schrijfvaardigheid: schrijf jij een aardig woordje in de vreemde taal? Dan mag je op je cv zetten dat je schrijfvaardig bent. Erg handig als er voornamelijk geschreven communicatie is.
  • Spreekvaardigheid: kun je niet alleen de vreemde taal verstaan, maar kun je het ook spreken? Dan beschik je over spreekvaardigheid. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je vergaderingen of telefoongesprekken in een andere taal moet voeren. En voor internationaal netwerken binnen je vakgebied.
  • Luistervaardigheid: wanneer je op je cv zegt dat je over luistervaardigheid beschikt, betekent dat dat je een vreemde taal kunt verstaan. Het wil niet automatisch zeggen dat je het ook terug kunt praten.

2. Zo beschrijf je het niveau van je talenkennis

Wil je het professioneler aanpakken? Dan kun je gebruik maken van de internationale taalniveaus. Deze drie niveaus drukken uit hoe goed je een taal beheerst. Je kunt ze gebruiken om de talen op je cv uit te drukken. De drie niveaus zijn weer opgedeeld in twee categorieën. De niveaus met bijbehorende categorieën zijn:

Niveau A:

  • Niveau A1: als je een taal op A1-niveau beheerst, kun je wat standaardzinnen formuleren en je behoeftes duidelijk maken. Ook kun je simpele vragen stellen over waar iemand vandaan komt en wat iemands naam is.
  • Niveau A2: op A2-niveau kun je net wat meer begrijpen. Zo kun je korte alledaagse dingen communiceren en eenvoudig jezelf beschrijven. Het eindexamen Frans en Spaans op de mavo is ongeveer op dit niveau.

Niveau B:

  • Niveau B1: als je op B1-niveau zit kun je ervaringen en gebeurtenissen simpel beschrijven. Ook kun je eenvoudige teksten schrijven en korte redenen geven voor je mening.
  • Niveau B2: B2-niveau gaat iets verder. Zo kun je de rode draad volgen in een ingewikkelde tekst. Ook kun je net zo vloeiend en spontaan reageren als gesprekspartners van wie de vreemde taal, de moedertaal is.

Niveau C:

  • Niveau C1: het C1-niveau beheer je als je op academisch niveau een taal beheerst. Je kunt een duidelijke en gedetailleerde tekst schrijven over complexe onderwerpen. Sommige mensen beheersen Engels en Duits op C1-niveau na hun vwo-examen.
  • Niveau C2: dit is het hoogste niveau waarop je een taal kunt beheersen. Op dit niveau kun je makkelijk de moeilijkste teksten aan en hoef je niet na te denken over de juiste woorden.

Bekijk ook een voorbeeld van een cv met talenkennis.

3. Zo druk je je taalkennis uit in symbolen

Het ligt natuurlijk voor de hand om je taalkennis in taal uit te drukken op je cv. Maar je kunt ook gebruik maken van symbolen zoals rondjes of sterretjes. Zo is in één oogopslag duidelijk hoe goed je een taal onder de knie hebt.

Nog een voordeel: of je nu je talenkennis op je cv in het Engels of Nederlands moet verwerken, symbolen zijn in beiden talen duidelijk! Doe dit bijvoorbeeld door vijf bolletjes achter een taal te zetten en in te kleuren hoe goed je de taal op een schaal van één tot vijf beheerst.

Zo zet je de talenkennis in je sollicitatiebrief

Solliciteer je op een functie waarbij het belangrijk is dat je meerdere talen spreekt? Dan wil je niet alleen de talen op je cv vermelden, maar ook in je sollicitatiebrief. Benieuwd hoe je dit doet? Wij leggen het je graag uit!

Een sollicitatiebrief bestaat uit vier onderdelen:

  • Het begin: in de eerste alinea van je sollicitatiebrief geef je aan waar je de vacature hebt gezien, en laat je weten dat je interesse hebt. Ook vermeld je hier eventueel met wie je telefonisch contact hebt gehad, of wie je in het bedrijf kent.
  • Motivatie: beschrijf in deze alinea waarom het bedrijf jou moet aannemen. Wat draag jij bij aan het probleem of doel van de organisatie? Ga hiervoor online op onderzoek uit of nog beter: vraag het iemand die in de organisatie werkt.
  • Kennis en ervaring: in het derde deel van de brief ga je in op je eigen kennis en ervaring. Hier begin je dus over je talenkennis. Geef antwoord op vragen als: waar heb je de talen geleerd en toegepast? En belangrijk: waarom is jouw kennis van talen belangrijk voor het bedrijf waar je solliciteert?
  • De afsluiting: De slotalinea van een sollicitatiebrief is eigenlijk altijd hetzelfde. Zorg dat je eindigt met dat je openstaat voor een aanvullend persoonlijk gesprek.

Wil je meer tips over het schrijven van een sollicitatiebrief? Monsterboard heeft verschillende tips en voorbeelden voor je op een rij gezet.

Staan de talen op je cv goed? Upload je cv!

Heb je bovenstaande tips gevolgd en ziet jouw cv er tip-top uit? Upload je cv bij Monsterboard en solliciteer super makkelijk en snel. Ook kunnen werkgevers jouw vinden aan de hand van je cv. Hoe fijn is dat?!