Succesvol netwerken

Succesvol netwerken

Succesvol netwerken

In principe is netwerken niets anders dan het leren kennen en het onderhouden van contacten die je in je carrière verder kunnen helpen. Lees onderstaande tips en kom erachter dat je, om succesvol te netwerken, niet gelijk de meeste spontane persoon ter wereld hoeft te zijn.

Het opbouwen van je netwerk

Netwerken doe je stap voor stap. Je begint met mensen die je kent van werk en in je vrienden- en familiekring. Houd altijd je oren en ogen open voor nuttige informatie.

Na verloop van tijd wil je je netwerk echter natuurlijk wel uitbreiden. Over het algemeen zijn borrels, netwerkevenementen en conferenties zijn geschikte locaties om in contact te komen met mensen. Bereid je wel goed voor, weet waarom je daar bent.

tevreden bent met je baan en je nog lang niet over vertrekken nadenkt, is het nuttig aan je netwerk te werken. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.

De regels van het netwerken

Net als elke andere vorm van sociaal contact, zijn er bepaalde ongeschreven regels die je in je achterhoofd moet houden:

De eerste indruk telt – zowel in een persoonlijk gesprek als over de telefoon.
Geven en nemen – netwerken werkt twee kanten op, je kunt niet alleen profiteren maar zult een ander ook aan tips en informatie moeten helpen. Neem niet alleen contact met iemand op als je iets nodig hebt, maar ook als je iemand anders iets te bieden hebt.
Doe je huiswerk – zorg dat je gespreksstof hebt. Zoek indien mogelijk voor je een contact ontmoet naar informatie over hem of zijn werkgebied.
Geduld is een schone zaak - netwerken doe je vooral voor de lange termijn. Je kunt niet verwachten gelijk een opdracht of baan binnen te halen nadat je iemand een of twee keer hebt gesproken.
Ken je netwerk – houd goed bij wie je hebt gesproken en waar je het over hebt gehad. Het heeft weinig nut een netwerk van contacten op te bouwen als je niet meer weet wie wie is. Neem niet alleen contact met iemand op als je iets nodig hebt, dat gaat al snel in de gaten lopen.


Digitaal netwerken
Als je bang bent dat netwerken je teveel tijd gaat kosten, kun je dit natuurlijk ook online doen.. Op sites als LinkedIn kun je heel goed je zakelijke contacten bijhouden. En Facebook is weer heel geschikt om je persoonlijke contacten bij te houden.