Wat kun je verwachten van een sollicitatiegesprek?

Gefeliciteerd! Een recruiter is zeer onder de indruk van je curriculum vitae en sollicitatiebrief en stuurt je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Je bent opgelucht, maar ook een beetje nerveus. Je vraagt je af hoe het gesprek zal verlopen, hoelang het zal duren en wat je zo allemaal kunt doen om een goede indruk te maken op de recruiter.
Sollicitatiegesprekken helpen recruiters te bepalen of je wel of niet bij de organisatie achter de openstaande vacature past. Recruiters zullen je niet alleen vragen stellen over je kennis en werkervaring maar ook over je persoonlijkheid en ambities. Je cv en je sollicitatiebrief laten zien of je een capabele werknemer bent. Het sollicitatiegesprek toont of je een prettige collega zou zijn.
Ieder gesprek verloopt net iets anders. Toch volgen de meeste recruiters een bepaalde volgorde of structuur om de conversatie overzichtelijk te houden. Des te beter je begrijpt hoe sollicitatiegesprekken werken, des te beter je jezelf kunt voorbereiden. Of het gesprek nu plaatsvindt in een kantoor of via video, dit artikel beantwoordt de vraag: wat moet je weten voor een sollicitatiegesprek?
Hoelang duurt een sollicitatiegesprek?
Hoelang een sollicitatiegesprek duurt, hangt af van het bedrijf, de functie, de recruiter en het type gesprek. Traditionele sollicitatiegesprekken duren vaak tussen de 40 en 60 minuten. Videogesprekken, bijvoorbeeld over Zoom of Skype of zelfs de telefoon, zijn over het algemeen iets korter: rond de 30 minuten. Houd voor de zekerheid minstens één uur vrij in je agenda.
Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?
Als je online zoekt naar informatie over 'structuur sollicitatiegesprek' of 'opbouw sollicitatiegesprek', ondervind je dat het merendeel van alle sollicitatiegesprekken uit de volgende onderdelen bestaat:
- voorstellen
- vragen over de werkgever
- vragen over jou
- vragen over je motivatie
- vragen over de betreffende vacature
- zelf vragen stellen
- afsluiting
1. Voorstellen
Voor het gesprek begint zal de recruiter je begroeten en vragen hoe het met je gaat. Kon je het kantoorpand makkelijk vinden? Had je geen problemen met parkeren? Heb je nog iets leuks gepland deze week? Deze vragen fungeren als ijsbrekers die je op je gemak stellen. Grote kans dat een recruiter binnen de eerste 90 seconden een indruk van je vormt, dus zet je beste beentje voor!
2. Vragen over de werkgever
Na de begroeting en de ijsbrekers zal de recruiter vragen of je bekend bent met de werkgever. Des te meer je kunt vertellen over de organisatie, des te beter de indruk die je zal achterlaten. Zo laat je immers zien dat je attent, ingelicht en daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Wellicht kun je de Monsterboard bedrijfsprofielenpagina gebruiken om informatie op te doen.
3. Vragen over jou
Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van ieder sollicitatiegesprek. De recruiter wilt weten wat je zwakke punten zijn, hoe je omgaat met verlies en of je in teamverband kunt werken. Kortom: dingen die een recruiter niet zo snel kan vastleggen aan de hand van je cv of sollicitatiebrief. Je antwoorden geven aan of je een prettige collega zou zijn.
4. Vragen over je motivatie
Recruiters willen ook weten wat jou zoal motiveert en waar je jezelf over een paar jaar ziet. Wees voorzichtig met het beantwoorden van deze vraag: bedrijven zijn op zoek naar loyale werkgevers, geen job hoppers die na hun eerste werkdag alweer toe zijn aan een nieuwe, betere baan. Zorg bovendien dat je geen antwoorden herhaalt die al in je sollicitatiebrief staan.
5. Vragen over de betreffende vacature
Tijdens dit onderdeel van het sollicitatiegesprek zal de recruiter vragen naar bepaalde functie-eisen. Hij of zij wil er zeker van zijn dat jij gekwalificeerd bent voor de vacature. Dit is ook een goed moment voor jou om vragen te stellen over de functie. Bijvoorbeeld over de werkzaamheden als deze niet duidelijk vermeld stonden in de vacaturetekst. Maar je kunt ook vragen naar de bedrijfscultuur of de grote van het team waarin je terechtkomt. Begin niet over salaris: dit onderwerp komt later aan bod, tijdens de salarisonderhandelingen.
6. Zelf vragen stellen
Zodra recruiters vragen of je zelf nog vragen hebt, weet je dat het sollicitatiegesprek bijna over is. Probeer minstens één specifieke vraag te stellen waarmee je duidelijk maakt dat je aandachtig hebt geluisterd. Je kunt ook vragen naar het vervolgtraject, ofwel wat er na je sollicitatiegesprek gaat gebeuren. Hoe zal de recruiter contact met je opnemen en wanneer?
7. Afsluiting
Nadat de recruiter je vragen heeft beantwoord zal het gesprek worden beëindigd. Soms gaat de afsluiting gepaard met een handdruk. Bedank de recruiter voor het gesprek voor je vertrekt. Zo laat je een beleefde en positieve indruk achter. Een beetje smalltalk is prima maar blijf niet natafelen: de recruiter moet hoogstwaarschijnlijk de volgende kandidaat verwelkomen.
Na het sollicitatiegesprek
Het gesprek is voorbij. Wat nu? Ga allereerst gerust verder met solliciteren terwijl je wacht op een bericht van de recruiter. Is de afwachtingsperiode voorbij en heb je nog steeds geen bericht ontvangen? Dan kun je nabellen of een e-mail sturen. Nabellen kan geen kwaad, maar geef recruiters wel de tijd. Soms duurt het sollicitatieproces gewoonweg langer dan normaal.
Als de recruiter uiteindelijk terugkomt met goed nieuws kan het zijn dat je bent aangenomen. In dit geval was het gesprek het laatste onderdeel van het sollicitatieproces. Het kan ook zijn dat je door bent naar de volgende ronde en dat er nog een sollicitatiegesprek en misschien zelfs een opdracht volgt. Na de sollicitatiegesprekken volgt het arbeidsvoorwaardengesprek waarin je je primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden kunt bespreken met je nieuwe baas.
De beste voorbereidingstactieken
Door de algemene structuur van sollicitatiegesprekken te bestuderen weet je min of meer wat je te wachten staat, maar let op: zoals gezegd loopt ieder gesprek anders en sommige recruiters gebruiken een andere volgorde. Improvisatie is een van de meest waardevolle eigenschappen die je als sollicitant kunt bezitten. Oefen je antwoorden totdat je makkelijk een gesprek kunt voeren met een recruiter ongeacht de volgorde van dat gesprek. Neem daarom tijdens je voorbereiding een kijkje naar onze sollicitatiegesprek voorbeeld vragen en antwoorden.
Scoor een sollicitatiegesprek voor fantastische functies op Monsterboard
Nu je weet wat sollicitatiegesprekken inhouden is het tijd om te solliciteren naar vacatures op Monsterboard. Maak een gratis profiel aan op onze website en upload een kopie van je cv om jezelf zichtbaar te maken voor recruiters. Je kunt je online cv met één druk op de knop toevoegen aan je sollicitaties. Zo heb je meer tijd om je sollicitatiebrief en natuurlijk je sollicitatiegesprek voor te bereiden.