Het starterssalaris per sector

Ben je al een tijdje afgestudeerd en lukt het maar niet om een leuke job te vinden? Vrees niet... dit wordt jouw jaar! Want er is een opvallend grote vraag naar starters op de arbeidsmarkt. Op dit moment wordt in een derde (31%) van de vacatures specifiek gevraagd naar medewerkers met minder dan twee jaar werkervaring. Vorig jaar was dit nog maar 26%. Monsterboard ziet dat de vraag naar millennials blijft groeien en verwacht dat dit alleen nog maar zal toenemen. De grootste vraag naar starters ligt vooral in de ICT, sales en techniek.

Ruimte voor groei in salarissen starters

In de salarissen van starters zit nog niet al te veel groei. Als je de gemiddelde uurlonen voor starters in 2015 vergelijkt met het uurloon in 2006, dan liggen deze nog op precies hetzelfde niveau van €11,50 bruto per uur. Per maand verdien je dan € 1993,- bruto. In sommige sectoren verdien je wat meer; vooral in onderzoeks- en onderwijsfuncties ligt het salaris van starters wat hoger dan het gemiddelde uurloon van €13,60 per uur. Ook in productie, de gezondheidszorg en de ICT verdien je gemiddeld iets meer.
 

Starterslonen in Nederland

Wat opvalt is dat starters aanzienlijk meer verdienden in de periode van 2008 tot 2010. Na een daling in het salaris zijn we nu voor meerdere sectoren weer terug op het niveau van 2006. Uitzonderingen hierop zijn de ICT waarin starters nu een euro per uur meer verdienen dan in 2006, het gevolg van de grote vraag naar medewerkers met specialistische skills. Financials en bouwmedewerkers verdienen gemiddeld juist iets minder dan in 2006.

Ons advies aan starters bij de onderhandeling over salaris? Doe goed onderzoek naar het gemiddelde salarisniveau van de functie waarop je solliciteert en durf meer salaris te vragen! Nee heb je, ja kun je krijgen! En onderhandelen over salaris is heel gebruikelijk.