Soorten cv's

Soorten cv's

Je cv schrijven is één van de meest lastige dingen van het solliciatieproces, of je nu net begint op de arbeidsmarkt of al een paar jaar meedraait. Elk cv is persoonlijk en uniek. Maar ieder cv heeft een overeenkomst: het is jouw verkoopbrochure. Je wilt er de aandacht van een werkgever of recruiter mee trekken door te laten zien dat je geschikt bent voor de openstaande functie.

Er zijn verschillende soorten cv's en om het beste uit de verf te komen moet je afwegen welk soort cv je wilt gebruiken. Je kan ook meerdere cv's maken en per vacature bekijken de het meest geschikt is om te versturen. Maar pas je cv aan voor iedere sollicitatie om te laten zien dat je goed aansluit bij het profiel geschetst in de vacature.  

Verschillende soorten cv's

  • cv gebaseerd op werkervaring
    Als je veel relevante werkervaring hebt, is dit een goed cv om te gebruiken. Het legt de nadruk op je werkverleden.
  • cv gebaseerd op opleiding
    Net afgestudeerd? Dan heb je waarschijnlijk nog niet heel veel werkervaring. Dit cv legt de nadruk op wat je geleerd heb en hoe je dit toe kan passen in het werkveld waar je naar solliciteert.
  • cv gebaseerd op vaardigheden
    Wanneer je niet de nadruk wilt leggen op je werkervaring, kan je je vaardigheden in de spotlight zetten.  Omdat je een omslag wilt maken in je carrière door een andere richting op te gaan, omdat je er een tijdje tussenuit geweest bent of omdat het je om een andere reden beter geschikt lijkt.

De volgorde

De meeste cv's zijn opgesteld in antichronologische volgorde. Dat wil zeggen dat de meest recente gebeurtenis bovenaan staan en dat je dan terugwerkt in tijd. Dit kan je doen bij werkervaring, opleiding of behaalde resultaten. De recruiter ziet het laatst behaalde resultaat vaak als het meest relevante, daarom is het onverstandig om te kiezen voor chronologische volgorde: het oudste bovenaan.
 

Cv toespitsen op een functie

Voor iedere sollicitatie pas je je cv aan zodat het aansluit bij wat het bedrijf zoekt. Bij een administratieve functie kan je bijvoorbeeld je computervaardigheden uiteenzetten. Terwijl bij een baan in de financiële sector ervaring met een doelgroep je een streepje voor kan geven. Kijk goed naar de vacature wat belangrijke eigenschappen zijn zodat jij deze kan benadrukken in je cv. Je kan ook bellen met de organisatie om er achter te komen welke kwaliteiten zij graag zien in de kandidaten.  
 

Jouw online cv

Natuurlijk stuur je altijd jouw cv mee als je solliciteert. Maar door je cv online beschikbaar te maken op Monsterboard kan je ook gevonden worden door werkgevers die in onze database op zoek zijn naar geschikte kandidaten.
Omdat je bij een online cv niet gericht op een functie kan schrijven, kan je het beste een algemeen cv maken, toegespitst op de sector waar je wilt werken. Gebruik op je cv woorden waar je denkt recruiters op zoeken, dan is de kans groter dat jouw online cv naar boven komt. Of je een cv maakt op basis van je werkervaring, opleiding of kwaliteiten ligt aan jouw achtergrond, dit heeft geen invloed op de zoekresultaten. Lees ook het artikel over de voordelen van een online cv.