Soorten arbeidsverbanden
Niet iedereen werkt volgens dezelfde constructie. Het dienstverband kan verschillen, een contract kan verschillen en de duur kan verschillen. Of misschien werk je wel niet in diensverband, maar laat je je inhuren als ZZP'er. Alle opties hebben voor- en nadelen en voordat je een contract tekent is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt waar je voorkeur ligt, en waarom.
Bepaalde tijd
Als je bij een nieuwe werkgever begint, start je vaak met een contract voor bepaalde tijd. Gebruikelijk is dat een half jaar of een jaar. Als deze periode verstreken is, heeft niemand verplichtingen om met elkaar verder te gaan. Beide partijen kunnen evalueren of je aan elkaar verwachtingen hebt voldaan de afgelopen tijd. In Nederland mag je maximaal drie keer een contract voor bepaalde tijd aangeboden krijgen met een totale maximale duur van 36 maanden. Daarna dient een werkgever jou een vast contract aan te bieden, of de wegen scheiden na het aflopen van het laatste contract.
Onbepaalde tijd
Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. Deze wordt alleen beëindigt wordt als de werkgever hiervoor ontslagrecht heeft aangevraagd bij het UWV of bij wederzijdse goedvinding van contractbeëindiging. In beide gevallen werk je na opzegging vaak nog een aantal weken door voordat je stopt met het uitvoeren van je functie, tenzij anders vermeld in je contract. Uitzondering op de regel is ontslag op staande voet.
Fulltime dienstverband
Na een sollicitatieprocedure ga je bij een bedrijf aan de slag. Je komt op de loonlijst en het bedrijf waar je werkt betaalt je eind van de maand uit. Fulltime betekent niet altijd 40 uur, bij sommige bedrijven is het 38, 36 of zelf 32 uur. Dit kan je vaak vooraf in de vacature vinden en anders staat het in je contract. Je kan zowel een tijdelijk als vast contract hebben als je fulltime werkt.
Parttime dienstverband
Als je niet fulltime werkt, heb je een parttime dienstverband. Dat wil zeggen dat je minder uren werkt dan een fulltime werknemer bij het bedrijf. Parttime kan op verschillende manieren verspreid worden: minder dagen in week werken, minder uren per dag werken of onregelmatig. Je kan een vast of tijdelijk contract krijgen als je een parttime dienstverband tekent.
Interim
Interim betekent tijdelijk en wil zeggen dat je voorlopig (tijdelijk) een functie waarneemt. Dat kan zijn omdat een leidinggevende weg is en er nog geen permanente vervanger is gevonden, bij zwangerschapsverlof of een langdurig zieke werknemer of omdat een functie maar tijdelijk nodig is. Je kan op verschillende manieren als interim werken:
Detachering
Als je werkt voor een detacheringbureau dan ben je in loondienst van dat bedrijf voor een vast aantal uren. Het detacheringbedrijf zet jou tijdelijk in bij een klant om daar aan een klus of project te werken. Ook al werk je bij een detacheringbureau minder uren dan op je contract staat (bijvoorbeeld omdat ze geen werk voor je hebben), dan krijg je toch het aantal uur op je contract uitbetaald.
Uitzendbureau
Als je werkt via een uitzendbureau, ben je bij het bedrijf in dienst waar je gaat werken, maar het uitzendbureau betaalt jouw gewerkt uren. Je krijgt alleen de uren uitbetaald die je daadwerkelijk gewerkt hebt.
Payroll contructie
Soms kiest een bedrijf voor een payroll constructie. Dan heb je dezelfde rechten en plichten als de werknemers van het bedrijf waar jij je functie uitvoert, maar je wordt uitbetaald door en ander bedrijf.
Freelance
Als ZZP'er (Zelfstandige Zonder Personeel) heb je een eigen bedrijf waarbij een andere partij jou tijdelijk inhuurt. Jij factureert jouw gewerkte uren aan de opdrachtgever (de organisatie) en deze betaalt jou uit.
Contracten kunnen onderling van elkaar verschillen, omdat ieder bedrijf zijn eigen contract opstelt. Als je zeker wilt zijn wat voor contract je hebt lees je contract dan goed door. Als je een nieuwe functie gaat bekleden, zorg dan dat je begrijpt wat er staat voordat je tekent. Als er onduidelijkheden in staan kan je altijd aankloppen bij HR, je manager of een externe partij zoals een rechtsloket.