Social media inzetten bij solliciteren: 5 handige tips

Solliciteren kan op veel verschillende manieren. Via de website van de werkgever of via Google, maar ook via social media. Solliciteren en social media gaan hand in hand. Je bent vast wel eens vacatures tegengekomen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram? Vervolgens kan je meer informatie opvragen over de baan via WhatsApp en je sollicitatiegesprek voeren via Facetime of Skype. Lekker digitaal! Ga jij social media inzetten bij solliciteren? Lees dan deze 5 tips om een goede online indruk te maken!

1. Een foto kan veel zeggen

Die feestfoto op Facebook? Dat kan zeker. Als het past bij wie jij bent natuurlijk. Wees bewust van je digitale footprint en wat je uitstraalt door het posten van bepaalde foto’s op je social media. Als je solliciteert via social media is het belangrijk goed na te gaan welke informatie je hiermee prijs geeft. Is je gebruikersnaam professioneel genoeg? Welke pagina’s vind je leuk op Facebook en LinkedIn? Hoe heb je laatst gereageerd op Twitter? Als je profiel openbaar is, is het ook zichtbaar voor de werkgever. Kijk dus uit voor ongepaste reacties die je plaatst en pagina’s die je volgt.

Als je met een potentiële werkgever communiceert via WhatsApp let dan ook altijd op je profielfoto. Sommige profielfoto’s zijn leuk voor vrienden, maar geven een minder goede eerste indruk aan je nieuwe werkgever. Zorg dus voor een foto die professioneel oogt.

2. Wees kort en bondig

Solliciteren via social media vraagt om bondige teksten en een vleugje creativiteit. Zo kan je er voor zorgen dat jouw profiel, bericht of foto opvalt en dat het ook bekeken en gelezen wordt. Boeken lezen doen mensen ergens anders. Probeer daarom niet alle informatie in dezelfde post te stoppen. Kies zorgvuldig wat je wanneer wilt zeggen en verstuur ook niet drie berichten achter elkaar. Het is goed om duidelijk en bondig te zijn in je manier van communiceren en zorgvuldig te zijn met wat je wilt zeggen. Hoe verleidelijk ook, gebruik geen WhatsApp-taal en onnodige afkortingen in je eerste contact. Ook kan niet iedereen een emoji waarderen. Social media en solliciteren kan heel goed werken, maar denk eraan: professioneel en bondig is the way to go!

3. Neem de tijd, maar reageer ook op tijd

Social media inzetten bij solliciteren vergt andere communicatie. Op social media heb je over het algemeen op een informele manier contact met je vrienden en kennissen. Het grote voordeel aan contact via social media is dat het allemaal net wat sneller kan gaan. Valkuil alert! Neem voor het eerste contact met je potentiële nieuwe werkgever wel goed de tijd. Lijkt die baan je echt leuk? Verwoord je met die post de juiste boodschap? Geen spelfouten? Ook op social media telt die eerste indruk. En stuur je een tweet, een DM of een Linkedin bericht? Be ready om ook snel te kunnen reageren. De reactietijd van social media is andere koek dan wanneer je communiceert per e-mail. Door je notificaties aan te zetten, zal je geen bericht meer missen. Zo ben je on top of your game!

4. Voorbereiding is key

Social media inzetten bij solliciteren heeft vaak als vervolg dat er een video call wordt ingepland in plaats van een live sollicitatiegesprek. Het voordeel is dan dat je niet hoeft te reizen om elkaar te zien, maar wie wel eens privé belt via WhatsApp of Facetime weet dat er veel meer bij komt kijken dan een gewoon telefoongesprek of een live gesprek. Alles is zichtbaar, flatteus in beeld komen is een hele opgave, het beeld is niet altijd even scherp, je praat makkelijk door elkaar heen en je bent afhankelijk van je internet verbinding. Een sollicitatiegesprek op afstand vergt even wat andere voorbereiding. Wij helpen je graag met wat tips voor een succesvolle video sollicitatie. En vind je het erg spannend? Gelukkig zijn er manieren om je zenuwen tegen te gaan voor jouw sollicitatiegesprek!

5. Maak je profiel compleet

Op LinkedIn is het goed als je profiel zo compleet mogelijk is. Je zou bijvoorbeeld een samenvatting over jezelf kunnen schrijven met al jouw specialisaties. Presenteer jezelf zo goed mogelijk. Let er ook op dat alle informatie op je pagina up-to-date is. Je opleidingen, werkervaring, talen die je spreekt etc. moeten allemaal op je pagina te vinden zijn.

Zo kan het ook!

Als je na onze 5 tips nog geen geluk hebt gehad met solliciteren, is er ook nog een andere manier. Je kunt via social media ook vacatures naar jou laten toekomen. Zo kun je op jouw social media profiel laten weten dat je zoekt naar een baan. Ook kun je aan je volgers of connecties in je story of statusupdate laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Het kan zo zijn dat iemand in je netwerk met de gouden tip komt.

Swipe nu naar je droombaan

Naast social media inzetten bij solliciteren zijn er ook apps die jou kunnen helpen bij het vinden van die leuke baan. Download de Monsterboard app en swipen maar. Je hebt die passende baan in no time!