Sollicitatievragen: thuiszorg
Zorg dat je de sollicitatiegesprekzenuwen onder controle houdt met deze voorbeeld sollicitatievragen. Thuiszorg vacatures vind je via Monsterboard.
Sollicitanten opgelet! Met deze sollicitatievragen: thuiszorg weten verzorgers precies wat hen te wachten staat. Aan het einde van veel sollicitaties wacht immers het o zo belangrijke sollicitatiegesprek: een kans voor werkgever en werknemer om elkaar beter te kunnen leren kennen. Veel werkzoekenden ervaren het sollicitatiegesprek als intimiderend. Maar dit informele gesprek hoeft helemaal niet zo zenuwslopend te zijn.
Nederland is aan het vergrijzen. Het geboortecijfer zwakt af terwijl het percentage ouderen toeneemt. De naoorlogse generatie – de grootste generatie van ons land – kan steeds minder goed voor zichzelf zorgen of huishoudelijke klusjes doen. Dit betekent dat er steeds meer vraag komt naar werknemers in zorg en welzijn, waaronder de thuiszorg verpleging dat plaatsvindt bij iemand thuis in plaats van een verzorgingstehuis huis.
Mensen die opzoek zijn naar thuiszorg vacatures in de zorg moeten tegen flinke competitie opboksen. Op papier is het lastig om sollicitanten van elkaar te onderscheiden, maar tijdens een sollicitatiegesprek kunnen ze mooi laten zien wat hen uniek maakt. Deze voorbeeld sollicitatievragen en antwoorden, speciaal afgestemd op verzorgers, laten zien hoe dat moet.
Vragen sollicitatiegesprek: thuiszorg
- Waarom besloot je de thuiszorg in te gaan?
- Hoe ga je om met stres tijdens je werk?
- Werk je graag alleen, of toch liever samen met anderen?
- Hoe bouw je een authentieke band op met je cliënten?
- Hoe ga je om met een client die niet meewerkt?
Sollicitatiegesprek: thuiszorg – vraag #1: Waarom besloot je de thuiszorg in te gaan?
Door de vergrijzing is er veel werk te vinden in de gezondheidszorg. Om een goede indruk achter te laten op een recruiter, moet je kunnen aantonen dat je niet geïnteresseerd bent in de baan voor werkgelegenheid- of salarisredenen, maar omdat je daadwerkelijk geeft om andere mensen. Probeer de recruiter een persoonlijk verhaal te vertellen. Het zijn immers de kleine details die jouw ervaringen uniek maken.
- Bespreek de eigenschappen en vaardigheden waar een verzorger over beschikt.
- Focus op de persoonlijke details, want juist die maken jouw verhaal uniek.
Hoe je kunt antwoorden
“Vroeger was ik de oudste thuis. Toen ik nog op de middelbare school zat, hielp ik mijn alleenstaande moeder door voor mijn kleine broertjes en zusjes te zorgen wanneer zij op kantoor zat. Het werk was zwaar maar ook voldoenend. Bovendien was ik er goed in. Ik heb een verzorgende aard, geef veel om anderen en denk aan dingen die zij nog wel eens kunnen vergeten. Toen mijn oma thuiszorg kreeg, bracht ik veel tijd met haar door. Ik was onder de indruk van hoe aardig en zorgzaam haar verpleegsters voor haar waren. Zij inspireerden mij om hun richting op te gaan.”
Sollicitatiegesprek: thuiszorg – vraag #2: Hoe ga je om met stres en verdriet tijdens je werk?
Thuiszorg is enorm voldoend werk, maar het is beslist geen appeltje eitje. Verzorgers werken vaak met mensen die ernstig, chronisch of zelfs terminaal ziek zijn. Sommigen leiden aan de ziekte van Alzheimer en kunnen zich op onvoorspelbare wijze gedragen. Bovendien bevinden de meesten zich in de laatste etappes van hun levensloop. Verzorgers bouwen vaak intieme banden op met hun cliënten en wanneer een van hen iets overkomt, kan dat hen een hoop stres en verdriet opleveren. Een goede verzorger is niet gemaakt van steen, maar weet wel hoe ze voor hun eigen geestelijke gezondheid moeten zorgen.
- Benadruk ten alle tijden dat je veel om je cliënten geeft.
- Geef een concreet voorbeeld van hoe je omgaat met stres en verdriet.
Hoe je kunt antwoorden
“Mijn eerste ervaring met stres en verdriet kwam voordat ik werk zocht als verzorger. Toen ik jonger was, zorgde ik namelijk voor mijn ernstig zieke grootmoeder die leed aan de ziekte van Alzheimer. Zij woonden al jaren bij ons en ik hield heel veel van haar. Toen zij dement werd, werd het mijn moeder net even te veel: wanneer ze tijd doorbracht met mijn oma raakte ze dikwijls overstuur. Ik had het zelf ook moeilijk, maar zorgen voor mijn oma vond ik belangrijker dan mijn eigen leiden. De liefde die ik voor haar had, gaf mij de kracht die ik nodig had om voor haar te zorgen. Daarnaast had ik verschillende manieren om mijn hoofd boven water te houden. Zo ging ik iedere avond vroeg naar bed en deed ik aan yoga. Dit soort kleine dingetjes zorgden ervoor dat mijn gedachten niet afdwaalden en dat ik altijd mentaal in het hier en nu was zodat ik voor mijn oma kon zorgen.”
Sollicitatiegesprek: thuiszorg – vraag #3: Werk je graag alleen, of toch liever samen met anderen?
Sommige verzorgers werken alleen, andere werken samen. Hoeveel collega’s je hebt, hangt van de client af. Sommige verzorgers werken in grote verzorgingshuizen. Andere werken bij iemand thuis en zorgen in hun eentje voor een enkele client. Bovendien hebben bepaalde cliënten hebben meer zorg nodig dan andere. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je zij aan zij moet gaan werken met andere verzorgers. In sommige gevallen werk je in diensten. Jij hebt dan nachtdienst en een andere verzorger dagdienst, of andersom. Verzorgers die in teamverband werken, moeten goed met elkaar kunnen opschieten. Met deze vraag proberen recruiters te achterhalen of jij een prettige en behulpzame collega zou zijn.
- Al eens eerder in teamverband gewerkt? Beschrijf je relaties met oud-collega’s.
- Ooit een vervelende collega gehad? Leg uit hoe je dit probleem oploste.
Hoe je kunt antwoorden
“Een paar jaar geleden werkte ik voor een client die ernstig ziek was en niet voor zichzelf kon zorgen. Ze had geen familie en moest dag en nacht worden begeleid. ’s Nachts moest iemand klaarstaan in geval dat ze naar de wc moest, of moeite kreeg met ademhalen. Overdag moest iemand haar helpen met haar eten en zorgen dat ze haar medicijnen innam. Ik werkte samen met een andere verpleegster. Hij had nachtdienst, ik dagdienst. Nachtdienst is zwaar werk en deze collega was daarom vaak prikkelbaar en een beetje chagrijnig. Als hij niet goed communiceerde, werd ik nooit boos op hem. Zoiets zou onze werkrelatie enkel verslechteren en dat is niet goed voor de client. In plaats van hem te confronteren, probeerde ik zijn dienst iets makkelijker te maken.”
Sollicitatiegesprek: thuiszorg – vraag #4: Hoe bouw je een authentieke band op met je cliënten?
Thuiszorg is intiem werk. Cliënten bieden verzorgers toegang tot hun hun privéleven en verwachten dat ze hun levensstijl zo min mogelijk verstoren.. Hoe beter de relatie tussen client en verzorger, des te meer de client zich op zijn of haar gemak zal voelen. De recruiter wilt weten hoe (en hoe snel) je een intieme band met je cliënten opbouwt.
- Geef meerdere voorbeelden van verschillende cliënten.
- Benadruk dat je de grenzen van je client ten alle tijden respecteert.
Hoe je kunt antwoorden
“Waar het mij om gaat is dat ik de grenzen van mijn cliënten ten alle tijden respecteer, ongeacht wat die grenzen ook mogen zijn. Niet iedere client wilt meteen beste vrienden zijn. Sommige mensen zijn zelfstandig en gesteld op hun privacy. In zo’n geval gedraag ik mij formeel en probeer ik niet al te veel in hun aura te komen. Andere mensen zijn eenzaam en vinden het eigenlijk wel fijn dat ze thuiszorg krijgen. In dit geval gedraag ik mij iets informeler. Ik ben er niet alleen om hen te verzorgen maar ook om hen te praten, thee te drinken of zo nu en dan een bordspelletje te spelen. Als dat het gelukkig maakt, zie ik het als onderdeel van mijn baan.”
Sollicitatiegesprek: thuiszorg – vraag #5: Hoe ga je om met een cliënt die niet meewerkt?
Cliënten hebben meerdere redenen waarom ze verzorging zouden proberen te weigeren. Misschien waren ze altijd zelfstandig en willen ze niet accepteren dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Misschien zijn ze koppig en denken ze dat ze het zelf beter weten. Misschien zijn ze sceptisch en vertrouwen ze de medicijnen die hun verplegers hen voorschrijven niet. Een goede verzorger is deels psycholoog: hij of zij weet wat hen cliënten dwars zit en hoe ze tot hen door kunnen dringen.
- Geef meerdere voorbeelden van hoe je omgaat met demonstrerende cliënten.
- Beschrijf hoe je tot hen doordringt dat de verpleging voor hun eigen bestwil is.
Hoe je kunt antwoorden
“Door de jaren heen heb ik heel veel cliënten gehad die niet meewerken. Ieder mens is anders en vereist een unieke methode om tot hen door te dringen, maar dit is naar mijn mening de gouden draad: ik stel mij op, niet als hun vijand, maar als hun vriend. Ik probeer hen ervan te overtuigen dat ik ook aan hun kant sta, niet alleen die van de dokter. In feite is dat natuurlijk zo: alles wat ik doe, doe ik voor hun eigen bestwil. Zodra ze mij vertrouwen, zullen ze vanzelf meewerken.”
Een thuiszorg baan vind je via Monsterboard
Een sollicitatiegesprek is een stuk minder intimiderend zodra je het een en ander weet over de sollicitatievragen. Thuiszorg vacatures vind je via Monsterboard op onze website om het volgende hoofdstuk in je werkgeschiedenis te schrijven. Terwijl jij een digitaal kopie van je cv uploadt, zoeken wij voor jou naar relevante vacatures. Die sturen we dan mooi door naar jouw emailadres.