Benoem je zwakke punten tijdens een sollicitatie

Benoem je zwakke punten tijdens een sollicitatie

“Wat zijn je zwakke punten?” Het is de vraag waarvan praktisch elke sollicitant stilletjes hoopt dat-ie tijdens het sollicitatiegesprek niet aan bod komt. In negatieve zin over jezelf praten voelt per slot van rekening niet echt prettig aan. 

Monsterboard geeft je enkele tips, zodat je tijdens je sollicitatiegesprek goed beslagen ten ijs kunt komen. Door je goed voor te bereiden kun je iets wat ogenschijnlijk negatief is namelijk zonder veel moeite ombuigen naar iets positiefs.

Sterke en zwakke punten

Daar zit je dan met je mond vol tanden. Het sollicitatiegesprek voor je nieuwe baan verliep een paar seconden geleden nog lekker soepel. En opeens vroeg de recruiter je om een paar zwakke punten van jezelf op te noemen. Het zweet breekt je uit. Je wilt die baan per slot van rekening heel graag hebben en daarom geen domme dingen zeggen. Hoe los je dit op?

Als je in zo’n situatie verzeild raakt die hierboven wordt omschreven, is het eigenlijk al te laat. Het was namelijk veel beter geweest om je voor aanvang van het gesprek op deze vraag voor te bereiden. De kans is per slot van rekening altijd aanwezig dat de recruiter uit is op een sterkte zwakte analyse van de kandidaten.

Door je vooraf op een dergelijk prikkelende vraag voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat je een stuk zelfverzekerder overkomt. Daarmee laat je dan ook meteen blijken, dat je je niet voor je tekortkomingen schaamt.

Probeer je tijdens je voorbereiding thuis al in te leven in de reden waarom een recruiter graag wil dat je je zwakke punten bij een sollicitatie benoemt. In vrijwel alle gevallen probeert hij of zij hiermee een duidelijk beeld te krijgen van je verbeterpunten, hoe je daar persoonlijk tegenover staat en of er mogelijkheden zijn om je zwakke punten tijdens je baan om te buigen naar iets positiefs.

Zeg dus bijvoorbeeld niet dat een van je slechte eigenschappen is, dat je tijdens de lunchpauze altijd meer smult van de bedrijfsroddels dan van je boterhammetje.Grappen en grollen als antwoord op deze vraag zal de recruiter sowieso opvatten als ontwijkend gedrag. Iets wat op zichzelf natuurlijk al een slechte eigenschap is en niet bepaald een goede indruk achterlaat.

Som een aantal zwakke punten op, die verband houden met de baan waarop je solliciteert. Gaat het in dat geval bijvoorbeeld om een administratieve baan, dan zou je kunnen zeggen, dat je goed uit de voeten kunt met Microsoft Word, maar daarentegen moeite hebt met Excel. Desondanks wil je graag leren hoe je er beter in kunt worden. Op die manier geef je aan je zwakke punt toch een positieve draai.

Als je het moeilijk vindt om meerdere relevante zwakke punten in een lijst over jezelf samen te stellen, dan  is het aan te raden om eerlijke feedback aan je familieleden of vrienden te vragen. Met hen zou je eventueel ook een rollenspel kunnen doen, zodat je leert om zelfverzekerder antwoord te geven op deze specifieke vraag.

Vergeet daarnaast ook niet dat je niet de enige bent die dit een lastige vraag vindt. Vrijwel iedereen praat per slot van rekening graag in positieve zin over zichzelf en ziet het benoemen van negatieve karaktereigenschappen als iets waarbij eigenlijk te veel persoonlijks wordt prijsgegeven.

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt deze vraag dan ook slechts zelden volledig eerlijk beantwoordt. Ervaren recruiters weten dat en slaan hem daarom over. Maar aangezien je voor de aanvang van je sollicitatiegesprek vrijwel nooit weet hoe ervaren de tegenover je zittende recruiter is, kun je je maar beter gewoon op vragen over je sterke en zwakke punten voorbereiden. Als de vraag uiteindelijk toch niet gesteld wordt, is dat alleen maar een meevaller.