Slechte eigenschappen sollicitatie: zo benoem je zwakke punten

Leer nu hoe je zwakke punten tijdens je sollicitatie benoemt zonder je eigen glazen in te gooien!

Hoe vaak komt het wel niet voor: je zit lekker in het sollicitatiegesprek, voelt een leuke klik met de interviewer en ineens word je overvallen door de vraag "Wat zijn je sterke en zwakke punten?". Je sterke punten benoemen is meestal niet zo moeilijk, maar je zwakke eigenschappen opbiechten zonder bang te zijn dat je ineens niet meer interessant bent als kandidaat is lastiger.

In dit artikel leer je hoe je slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie dusdanig formuleert dat ze geen aanleiding zijn om op de nee-stapel te belanden. Lees gauw verder hoe je dit het beste aanpakt met onze tips!

Wat zijn sterke en zwakke punten?

Sterke punten zijn eigenschappen, vaardigheden of karaktertrekken waar je goed in bent en in uitblinkt. Hiermee onderscheid je jezelf positief van anderen.

Zwakke punten zijn eigenschappen of gebieden waar je minder goed in bent of die je moeilijk vindt. Dit zijn gebieden waar je nog aan kunt werken om jezelf te verbeteren.

Zwakke eigenschappen zijn niet altijd negatief, zolang je laat zien dat je eraan werkt om ze te verbeteren. Toon je zelfbewustzijn en bereidheid om te groeien, en er is niets aan de hand. Het is daarom vooral belangrijk dat je ze dusdanig weet te omschrijven dat ze als leer- of verbeterpunten uit de hoek komen.

15 Voorbeelden van sterke punten

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken als het gaat om bedenken wat je krachtige kanten zijn? Check dan deze lijst van positieve eigenschappen eens:

  1. communicatieve vaardigheden
  2. teamspeler
  3. creativiteit
  4. leiderschap
  5. analytisch denken
  6. organisatorisch vermogen
  7. flexibiliteit
  8. betrouwbaarheid
  9. positieve houding
  10. leergierigheid
  11. verantwoordelijk
  12. empathisch
  13. doelgericht
  14. kritisch denkend
  15. efficiënt

15 Voorbeelden van zwakke punten

Vind je het lastig om te bedenken wat je minpunten zijn en kun je wel wat inspiratie gebruiken voor het noemen van slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie? Bekijk dan deze voorbeelden eens:

  1. perfectionistisch
  2. direct
  3. snel afgeleid
  4. onzeker
  5. verlegen
  6. controlefreak
  7. probleem met delegeren
  8. ongeduldig
  9. moeite met nee zeggen
  10. onhandig
  11. terughoudend
  12. eigenwijs
  13. stug
  14. chaotisch
  15. slordig

Waarom vragen werkgevers naar goede en slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie?

Het vragen naar sterke en zwakke punten tijdens je sollicitatie maakt het makkelijker voor de werkgever om te beoordelen of je geschikt bent voor de functie en of je binnen het team past. Een aantal redenen waarom dit soort vragen gesteld worden zijn:

  1. Zelfinzicht
  2. Geschiktheid voor de functie
  3. Teamdynamiek
  4. Zelfverbetering

1. Zelfinzicht

Door te laten zien dat je bewust bent van jezelf en je eigen capaciteiten laat je zien dat je zelfinzicht hebt. Dit is een waardevolle eigenschap, want mensen met zelfinzicht begrijpen hun eigen emoties, motivaties en denkprocessen beter.

2. Geschiktheid voor de functie

Door je positieve eigenschappen tijdens je sollicitatie te bespreken kan de werkgever beoordelen of deze overeenkomen met de vereisten van de functie. Door je negatieve eigenschappen tijdens je sollicitatie te bespreken kun je laten zien in hoeverre je bereid bent om te leren en te groeien in de rol.

3. Teamdynamiek

Sluiten jouw sterke kanten aan bij wat het team nodig heeft en zijn je zwakke kanten niet dusdanig belangrijk voor de functie dat het de teamdynamiek in de weg staat? Dan kan dit de werkgever geruststellen over je bijdrage aan het team.

4. Zelfverbetering

Door je zwakke eigenschappen te bespreken en uit te leggen dat je eraan werkt, laat je zien dat je bereid bent tot zelfverbetering. Het maken van vooruitgang is vaak belangrijker dan het hebben van perfecte eigenschappen.

Laat je vinden door top werkgevers!

Hoe kom je achter je sterke en zwakke punten?

Denk jij bij jezelf "wat zijn mijn sterke en zwakke punten eigenlijk?". Om je zwakke en sterke punten voor je sollicitatiegesprek helder te krijgen kun je zelf een aantal stappen nemen. Denk daarbij aan:

  1. Zelfreflectie
  2. Zelfevaluatie
  3. Feedback van anderen
  4. Zelfbeoordelingstests
  5. Loopbaancoaching

1. Zelfreflectie

Probeer na te denken over momenten waarin je je succesvol voelde. Wat deed je goed? Welke positieve vaardigheden en eigenschappen heb je ingezet? Waar haal je plezier uit?

2. Zelfevaluatie

Evalueer situaties in het verleden waarin je je minder zelfverzekerd voelde of waarin dingen niet goed gingen. Wat waren de uitdagingen? Welke vaardigheden miste je? Gebruik deze slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie als verbeterpunten.

3. Feedback van anderen

Vraag vrienden, familie, collega's of leidinggevenden naar zowel jouw positieve als negatieve kanten. Het perspectief van een ander kan heel verhelderend werken! Zorg wel dat je openstaat voor constructieve kritiek, want dit is niet altijd makkelijk om te ontvangen.

4. Zelfbeoordelingstests

Doe online tests of assessments die zijn ontworpen om je sterke en zwakke punten te identificeren. Denk daarbij aan de DISC-persoonlijkheidsanalyse, de Big Five persoonlijkheidstheorie of andere competentie- en vaardighedentests.

5. Loopbaancoaching

Een loopbaancoach heeft methoden om je sterke en zwakke punten te ontdekken. Ook kan de coach je leren hoe je deze punten in je carrière kunt benutten.

7 Tips voor het benoemen van je slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie

Heb je een aantal zwakke eigenschappen van jezelf gevonden die je tijdens je sollicitatiegesprek wilt noemen? Check dan onze onderstaande tips voor de beste aanpak.

  1. Wees eerlijk maar blijf tactvol
  2. Toon zelfinzicht
  3. Benadruk de positieve kant
  4. Noem stappen voor verbetering
  5. Kies irrelevante eigenschappen
  6. Toon je bereidheid tot blijven leren
  7. Blijf professioneel

1. Wees eerlijk maar blijf tactvol

Kies een punt dat waar is, maar vermijd negativiteit. Benadruk verder hoe je actief werkt aan verbetering.

2. Toon zelfinzicht

Laat zien dat je begrijpt hoe je zwakke punten van invloed zijn op het werk. Zo laat je zien dat je reflectief bent en bereid bent om aan jezelf te werken.

3. Benadruk de positieve kant

Verbind je negatieve kant aan een positieve eigenschap. Door er een positieve draai aan te geven verander je het perspectief.

4. Noem stappen voor verbetering

Bespreek de stappen die je hebt ondernomen of gaat ondernemen om aan je punten te werken. Zo laat je zien dat je bezig bent met het overwinnen van je zwakke eigenschappen.

5. Kies irrelevante eigenschappen

Een slimme oplossing: noem slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie die niet essentieel zijn voor de functie waar je op solliciteert. Zo voorkom je dat de werkgever jou als ongeschikte kandidaat ziet.

6. Toon je bereidheid tot blijven leren

Werkgevers waarderen kandidaten die openstaan voor zelfverbetering. Leg daarom de nadruk op je bereidheid om te blijven leren en groeien.

7. Blijf professioneel

Houd je antwoord professioneel en vermijd te persoonlijke informatie. Je wilt laten zien dat je bewust bent van jezelf in een professionele context.

3 Voorbeelden van het benoemen van slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie

Na het lezen van bovenstaande tips weet je wat belangrijk is om op te letten bij het onder woorden brengen van je zwakke punten. Hieronder noemen we een drietal voorbeelden om het nog concreter voor je te maken:

  1. Perfectionistisch

"In mijn vorige rol als grafisch ontwerper had ik oog voor detail en streefde ik voortdurend naar perfectie in mijn ontwerpen. Mijn perfectionistische aanpak zorgde voor een hoogwaardige kwaliteit van mijn projecten. Door realistische doelen te stellen leer ik steeds beter om te accepteren dat perfectie vaak onrealistisch is en dat het acceptabel is om goed genoeg te zijn."

  1. Directheid

"Tijdens mijn vorige baan als projectmedewerker stond ik bekend om mijn directheid. Tijdens een projectvergadering zorgde ik ervoor dat duidelijke prioriteiten en doelen vastgesteld werden voor het komende kwartaal. Deze houding bevorderde de communicatie in het team, verhoogde de efficiëntie en het droeg bij aan een transparante werkomgeving."

  1. Eigenwijs

"In mijn rol als teamleider was mijn eigenwijze aanpak duidelijk zichtbaar toen ik innovatieve methodes voorstelde die afweken van de traditionele benaderingen. Ook al werd het in het begin als eigenwijs beschouwd, uiteindelijk werd mijn benadering gewaardeerd vanwege het grote succes en de positieve impact op het gebied van efficiëntie."

3 Voorbeelden van manieren om je sterke punten te omschrijven

Ook het benoemen van je sterke punten kan een uitdaging zijn. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een drietal voorbeelden voor je beschreven:

  1. Communicatieve vaardigheden

"In mijn vorige functie als teamleider organiseerde ik tweewekelijkse teamvergaderingen waarbij ik de doelen voor het team uiteenzette en de individuele bijdragen benadrukte."

  1. Positieve houding

"Als receptioniste verwelkom ik gasten altijd met een vriendelijke glimlach en behulpzame houding. Ook tijdens drukke periodes blijf ik kalm en zorg ik ervoor dat ik op een geduldige en attente manier met vragen en verzoeken omga. Mijn bereidheid om proactief samen te werken draagt ook bij aan een positieve werksfeer."

  1. Efficiënt

"In mijn vorige functie als coördinator stroomlijnde ik werkprocessen door effectieve projectmanagementtools te gebruiken. Dit zorgde voor een aanzienlijke tijdsbesparing van drie weken."

Vind nu jouw droombaan via Monsterboard

Heb je helder kunnen krijgen wat jouw sterke en zwakke punten zijn en ben je klaar om je goede en slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie ter sprake te brengen? Dan wordt het hoog tijd om te reageren op die leuke vacatures die je gezien hebt! Creëer daarom nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo reageer je vliegensvlug op vacatures en kunnen potentiële werkgevers en recruiters makkelijk in contact met je komen. Ook bezorgen we passende vacatures in je mailbox. Superhandig dus!