De sollicitatie: hét antwoord op de vraag ´Waarom wil je bij ons werken?´

Door Monsterboard medewerker

Tijdens een sollicitatiegesprek is de vraag ´waarom wil je hier werken?´ een onvermijdelijke. En zelfs als je je goed voorbereidt op je sollicitatie kan het perfecte antwoord op deze vraag nog lastig te bedenken zijn, ondanks dat je motivatie er zeker is. Voorkom standaard antwoorden of een stortvloed aan omslachtige redenen, en lees hier hoe Monster je het perfecte antwoord geeft, zodat je geen moment met je mond vol tanden komt te staan op het moment suprême.

In de zoektocht naar de optimale voorbereiding op je sollicitatiegesprek wil je, naast een goede uitstraling, de juiste antwoorden op de juiste vragen hebben. Recruiters gaven ons al aan welke vragen ze het meest gebruiken, maar een vraag die altijd terugkomt is ´Waarom wil je bij ons werken´. Formuleer het beste antwoord volgens de volgende vier punten.

Kennis van het bedrijf waar je op sollicitatie bent is essentieel om geïnteresseerd en gemotiveerd over te komen. Wie gaat er immers solliciteren bij een bedrijf, zonder zich te verdiepen in zijn mogelijke toekomst? De website van het bedrijf, de klanten, het soort werk wat je moet gaan doen en kennis over de sector in het algemeen is een goed begin als je gaat vertellen waarom je ergens wilt werken. Geef kort aan wat je al over je baan en werkzaamheden weet, om vervolgens naadloos naar punt 2 over te gaan.

Je hebt het bedrijf en je mogelijke baan beschreven, maar nu moet je gaan overtuigen hoe jouw ervaring en achtergrond aansluiten op wat er gevraagd wordt en nog belangrijker, waar je een toevoeging kan bieden. Door te vertellen over wat je eerder hebt gedaan, welke werkzaamheden overeenkomen en welke zaken iets extra´s bieden, geef je je toegevoegde waarde aan en door over je achtergrond te vertellen laat je zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de baan.

Een vraag die veel wordt gesteld in sollicitatiegesprekken is hoe je je toekomst bij het bedrijf ziet. Het antwoord hierop is een optelsom van de vorige twee punten. Je mogelijke baan en het bedrijf waar je zou komen te werken, plus jouw ervaring en achtergrond bepalen je doorgroeimogelijkheden en je verdere toekomst. Bedenk vooraf goed over waar je ambities liggen en of die overeenkomen met het bedrijf waar je solliciteert. Zorg dat die ambities ook echt bij de baan en het bedrijf passen, zodat het niet overkomt alsof je eigenlijk iets anders zoekt of dat je aan het overdrijven bent.

Je motivatie om ergens te werken is de benzine die de motor draaiende houdt. Zonder motivatie geen energie, zonder energie geen vooruitgang. Als je de energie die je in een baan wilt steken weet over te brengen tijdens een gesprek, kan dit het beslissende zetje geven. Vraag jezelf daarom goed af: ´waarom wil ik deze baan?´ Wees eerlijk tegen jezelf. Als je namelijk niet volledig gemotiveerd bent, zal je dat ongemerkt overbrengen. Gespeelde motivatie ook, probeer dus geen theater te spelen. Wees jezelf, als je echt gemotiveerd bent komt dat vanzelf over.

Een optimale voorbereiding is meer dan het halve werk. Hoewel je je nooit op alles kan voorbereiden, is het juiste antwoord op de vraag ´Waarom je ergens wilt werken?´ niet alleen goed voor het gesprek, maar ook voor jezelf. Want met een overtuigend antwoord weet je gelijk voor jezelf of de baan waarop je solliciteert ook echt de baan van je dromen is.

  1. Het bedrijf
  2. Je ervaring en achtergrond
  3. Je toekomst
  4. Je motivatie

Nog meer hulp van Monsterboard

Je weet nu wat je moet antwoorden op de vraag ‘Waarom wil je bij ons komen werken?’. Of vind je het nog steeds lastig om hier antwoord op te geven? Dan kan het zomaar zijn dat de baan misschien toch niet zo goed bij je past. Je kunt het maar op tijd weten. Het goede nieuws is: er zijn genoeg andere leuke vacatures. Maak snel en gratis een profiel aan en solliciteer naar je nieuwe uitdaging! Wij sturen je de meest recente vacatures en, wanneer je dat wilt, persoonlijk werkadvies.